Accesul la natură crește dorința de implicare în activitatea fizică

Cercetătorii au analizat modul în care petrecerea timpului în natură poate aduce beneficii sănătății oamenilor. Ultimele descoperiri arată că recuperarea după stres este mai rapidă în mediul natural, decât în mediul urban și că expunerea în natură poate aduce numeroase plusuri la capitolul sănătate.

Care sunt beneficiile petrecerii timpului în natură?

Indiferent de vârsta pe care o ai, îți sugerăm să petreci mai mult timp în natură, pentru că vei obține mai multe beneficii pentru sănătatea ta, decât ai putea crede. Iată câteva dintre acestea:

Reacții emoționale pozitive

Potrivit experților, expunerea în mediul natural poate facilita manifestarea reacțiilor emoționale pozitive, ceea ce are un efect benefic asupra stării psihice și de sănătate a corpului. De exemplu, florile prin varietatea de culori, forme, mirosuri, pot fi percepute într-un mod pozitiv și anume că ar avea proprietăți de a induce emoții, pe care oamenii le simt ca bucurie sau iubire.

Florile naturale au capacitatea de activare imediată a emoțiilor și de îmbunătățire a stării de spirit. Cercetătorii au constatat că florile induc efecte comportamentale benefice, puternice, atât la femei cât și la bărbați. Simplu fapt de a fi expus florilor, în natură, de exemplu într-o zonă cu flori de câmp, multicolore, este suficient pentru a simți emoții și senzații plăcute, suficient de intense și pozitive.

Relații pozitive și prietenoase

Natura are beneficii asupra stării de spirit a oamenilor, pentru că poate crește sentimentul de prietenie, de a dezvolta relații pozitive cu cei din jur. Ieșirile în natură pot îmbunătăți relațiile și sănătatea oamenilor.

Experții recomandă oamenilor să iasă la plimbare în natură cu prietenii, cel puțin de două ori pe săptămână. A fi înconjurat de prieteni și a te distra în mediul natural, la aer curat, va avea un impact important asupra sănătății fizice și emoționale. Atât natura cât și vederea prietenilor pot reduce stresul și stările rele, de depresie și anxietate.

Creșterea implicării în activitatea fizică

Cercetătorii au descoperit că natura încurajează activitatea fizică, ceea ce îmbunătățește sănătatea oamenilor. De asemenea, natura calmează sistemul nervos și stimulează eliberarea hormonilor de serotonină și dopamină, ce induc o stare e bine. Drept urmare, acest lucru crește bunăstarea fizică și mentală.

Cercetătorii au analizat efectul pe care îl are asupra oamenilor o plimbare în natură și au ajuns la concluzia că aceasta elimină gândurile negative, reduce anxietatea, tristețea, depresia. Ținând cont de aceste aspecte, nu ai niciun motiv să nu mergi mai des la plimbare în aer curat, în parcuri sau la pădure.

Recuperarea după oboseală

Petrecerea timpul în natură are efect benefic asupra creierului, astfel funcția acestuia este mai bună cu efort redus, ceea ce ajută la recuperarea după oboseală. Natura prelungește viața, reduce riscul de a dezvolta boli cronice și scade rata mortalității cu cel puțin 12%.

Mulți sportivi profesioniști folosesc ulei de canabis în România, pentru a se recupera mai rapid după oboseală și pentru a-și îmbunătăți somnul. Recuperarea reprezintă primul pas pentru creșterea rezistenței, masei musculare și a performanței sportive.

Promovarea creativității

Natura este în general bună pentru oameni, mai ales asupra stării emoționale. Studiile cercetătorilor subliniază că natura îmbunătățește abilitățile creative și reduce stresul. Expunerea la soare crește nivelul de vitamina D în organism, iar asta scade riscul de depresie.  

Impactul pozitiv asupra imunității

Cercetătorii au studiat și efectele benefice ale naturii asupra imunității și astfel au constatat că acestea sunt mari. Expunerea la natură scade inflamațiile, ameliorează simptomele bolilor, promovează starea de bine, îmbunătățește sănătatea.

Plimbarea în mediul natural te poate ajuta în depășirea efectelor negative ale unei vieți stresante și agitate, care este creată mai ales de pandemia de coronavirus. Având în vedere acestea, ar fi foarte bine să folosești natura pentru relaxare și contemplare, pentru a dobândi sănătate și echilibru în corp, minte și suflet.

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *