Enea, karatista de aur

La doar 24 de ani, suceveanca Diana Enea, cunoscuta sub numele de “Tikka”, are un palmares sportiv de invidiat este una dintre cele mai titrate sportive locale, având adunate peste 60 de medalii la competiţii naţionale şi internaţionale de karate. Suceveanca este vicempioana mondiala cu echipa la Campionatul Mondial de Karate Shotokan din Istanbul şi este multipla campioana naţională.

Diana ne-a spus ca a început sa practice  karate la Clubul Sportiv “Universitatea” Suceava,  alături de o oameni care au fost dedicaţi sportului, alături de o echipă  minunată. “Mi-am încredinţat primii ani ai vieţii de sportiv domnului Nedelcu Sorin, 4 Dan karate shotokan, un antrenor (sensei) extrem de sufletist, onest şi foarte pasionat de ceea ce face, cu dorinţa de a crea o echipa unita în care prietenia, respectul şi colegialitatea sa domină. Alături de el, în sală, conduceau antrenamentele şi cei doi sempai (următorul dupa sensei), {tefan Oprea, un om de  caracter, foarte calculat, enervant de răbdător. Îmi aduc aminte cu plăcere cum la final de antrenament ne spunea sa ne imaginam ca ne aflam în diverse locuri minunate din natură, ca energia se scurge din corpul nostru precum apa, ca tot ce e rău dispare şi rămânem oameni curaţi, puternici, dedicaţi. Celălalt sempai I-a fost Macoveiciuc Ovidiu, un tânar extrem de energic, un lider bun, în faţa căruia mulţi dintre noi plecăm capul, un foarte bun sportiv şi un coleg de echipa minunat”, ne-a destăinuit Diana.

Suceveanca a început karate competiţional, aşa cum chiar ea povesteşte, alături de o echipa extraordinară, colegi minunaţi, prieteni buni, acum tineri de mare valoare, plecaţI prin toate colţurile lumii, unii dintre ei practicând înca karate cu succes. Diana l-a dat ca exemplu pe Ovidiu Jelea,medaliat la concursuri naţionale, antrenor al unui club de copii campioni naţionali în Bucureşti. “O viaţa frumoasă, făra regrete şi încununata de amintiri extraordinare, o viaţa de sportiv neasemuită, momente făra de care nu aş fi ajuns tânărul ambiţios de acum, cu persepectiva şi pofta de reuşită. Familia mi-a fost mereu alături, mi-a călăuzit paşii şi mi-a vegheat drumul. Niciodată  nu s-a împotrivit deciziilor mele, deseori radicale şi aparent făra înţelesuri. Reuşita vine din încercări permanente, dorinţă, ambiţie şi credinţă. Nu am câştigat de fiecare dată, dar am învăţat din orice acţiune. Mama îmi e mai mult decât prietenă, un exemplu de forţa şi vitalitate! Tata, cel mai bun duhovnic,un om minunat, foarte ambiţios şi centrat spre reuşită! Bunica, o carte deschisa despre viaţă, suişuri şi coborâşuri, un zâmbet larg de nepreţuit! Bunicii de la ţară: cei de la care am învăţat  ca făra muncă, nu realizezi nimic!”, a mai spus suceveanca.

Diana Enea a intrat în lotul naţional la vârsta de 19 ani, unde a obţinut gradul de 2 Dan. A fost legitimata la Clubul Venus din  Bucureşti sub îndrumarea antrenorului federal Adrian Ghinea 6 Dan. În prezent, tânăra este legitimata la clubul “Sportul Studenţesc”, sub îndrumarea aceluiaşi antrenor, cel pe care îl considera mentorul ei. „Cred ca succesul nu vine niciodata singur. Pentru a reuşi , e nevoie de o echipă, e nevoie de oameni cel puţin la fel de dedicaţie, e nevoie de forţă  şi perseverenţă”, a spus Diana Enea. Lăsând la o parte palmaresul competiţional, suceveanca spune ca „karate în primul rând, e un sport pentru toata viaţa. E un sport care nu are nevoie de suporteri şi galerie, de răutăţi şi strategii. E o arta de a fi, de a crede şi  de a reuşi”.

Ca o recompensa a rezultatelor remarcabile obţinute, Diana a fost aleasa ca membru al  Federaţiei Române de Karate WKF. Pentru ca a fost şi este pasionata de sport, suceveanca a absolvit {coala Naţionala de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, Bucureşti, fiind arbitru naţional. Este antrenor de copii în acest domeniu de care foarte mulţi tineri sunt atraşi  şi arbitreaza competiţii de karate. Diana a absolvit cursurile Colegiului Naţional „Petru Rareş, apoi a urmat Facultatea de Jurnalism şi Stiinţele Comunicării din Bucureşti. Este masteranda la specializarea Comunicare politică.

Suceveanca are şi o serie de pasiuni pentru care, deşi timpul din viaţa de zi cu zi este limitat, îşi face timp. Îi place înotul şi deţine  certificat de salvamar. Este în acelaşi mândra ca a lucrat în studenţie pe perioada verii ca salvamar în Spania. În plac cursele de motociclism şi a reuşit din proprii bănuţi adunaţi sa îşi cumpere o Honda. Deţine o  diploma de fotograf şi imortalizeaza pe pelicula de la portrete la peisaje, evenimente şi lucruri abstracte. “Cred cu tărie ca viaţa e o călătorie continua şi nu o destinaţie. M-am îndrăgostit de sport de mică, devenind un mod de viaţa prin care ma bucur de fiecare zi.  Am considerat mereu ca a practica karate e mult mai mult decât a face sport. Mi-am dorit mereu sa ajung la performanţă, deşi eram o puştoaica timidă. Am muncit mult pentru a purta centura neagră, am înlocuit din viaţa de şcolar şi apoi din cea de liceean şi student, petrecerile şi ieşirile în parc sau în faţa blocului cu prietenii, cu antrenamentele zilnice, cantonamentele şi competiţiile. Karate e un sport în care disciplina e foarte importantă. Educa şi modeleaza caracterul, te întăreşte şi te ajuta sa aplici  principiile cele mai importante în fiecare gest şi mişcare ce o întreprinzi, în vorba şi în port. Am învăţat de mica sa lupt pentru a fi şi nu sa fiu pentru a lupta. E vorba de existenţa şi de ceea ce sunt acum ca şi persoană. Daca ne uităm înlăuntrul nostru, adesea putem accepta ceea ce vedem, de accea am ales karate: sa caut răspunsuri la ceea ce nu ştiu, sa ma autodepăşesc şi sa cred ca pot, sa cultiv în mine dorinţa de a reuşi sa fiu un om mai bun, mai înţelept şi, de ce nu, sa devin liderul de mâine, demn de urmat”, a spus Diana Enea.

Sursa: Obiectiv de Suceava

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *