
Vrei să-ți construiești casă? Află care sunt avantajele dacă alegi structura de lemn!
Dacă ai hotărât să-ți construiești propria casă, cu siguranță ai descoperit că poți să alegi materiale diferite pentru a ridica pereții. Una dintre variante este lemnul. Asta nu înseamnă că vei construi o cabană ci o casă obișnuită, ca oricare alta. Lemnul va fi folosit pentru construirea structurii, adică a pereților și planșeelor. Finisarea lor va face casa să arate la fel cu una de beton, cărămidă sau metal. Va avea în plus avantajele pe care proprietățile lemnului i le conferă. Să descoperim împreună câteva dintre avantajele unei case pe structură de lemn
Poți alege orice model pentru că sunt 100% personalizabile
Structura din lemn nu impune nici arhitectura, nici finisajele casei. Casa poate fi proiectată după dorința proprietarului, fiind personalizabilă 100%. Există multe modele case din lemn, foarte diferite, care demonstrează acest lucru. La realizarea proiectului sunt folosite soft-uri de proiectare performante cu ajutorul cărora casa poate fi vizualizată. Se lucrează, se modifică și se adaptează până când proiectul casei se identifică cu preferințele clientului.
Se construiesc mai repede
La construcția caselor din lemn nu se folosesc materiale umede (beton, ciment, mortar) care au nevoie de timp pentru a se întări și usca. Pereții și planșeele sunt făcuți în fabrică din cadre mari din stâlpi și grinzi din lemn, întărite față-spate cu panouri cu rol structural, iar pe șantier doar se montează. Lucrul la adăpost de capriciile vremii permite un proces continuu, fără întreruperi și o prelucrarea exactă cu echipamente performante, imposibil de folosit pe șantier.
Fără timpi de așteptare pentru uscare și folosind structuri de dimensiuni mari prelucrate cu precizie, construcția avansează foarte repede. O casă de 100 m², pe un nivel, poate fi ridicată în mai puțin de o săptămână.
Controlezi mult mai bine costurile de construcție
Structurile sunt realizate din grinzi, stâlpi, panouri, material izolant, folii cu diferite roluri, fiecare cu locul lui bine determinat în proiect. Nu există materiale a căror cantitate poate varia fără ca asta să schimbe proiectul și să necesite alte calcule de rezistență. Astfel, costul va fi cel determinat în faza de proiectare, fără modificări în șantier.
Reduci costul fundației
Lemnul este un material rezistent, dar mult mai ușor decât materialele de construcție convenționale. Greutatea specifică a pinului, de exemplu, este 500-600 kg/m³ (în funcție de specie), iar cel al betonului pentru construcții 2200 kg/m³. Casa pe structură de lemn va fi mai ușoară și va avea nevoie de o fundație mai simplă, cu un cost mai redus.
Ai suprafață utilă mai mare, la aceeași amprentă la sol
Tot pentru că lemnul este rezistent și ușor, pereții vor avea o grosime mai mică fără repercusiuni asupra rezistenței casei. Cu pereți mai subțiri, casa va avea o suprafață utilă mai mare decât o casă de beton sau cărămidă cu aceeași amprentă la sol. Avantajul este foarte important dacă construcția este făcută pe loturile mici din orașele aglomerate.
Este rezistentă la cutremur
O casă mai ușoară este mai rezistentă la cutremur. Forța cu care seismul acționează asupra casei este direct proporțională cu greutatea ei. Casa pe structură de lemn este mai ușoară, ceea ce înseamnă că asupra ei va acționa o forță mai mică.
Un alt avantaj în caz de cutremur este elasticitatea lemnului. Acesta are capacitatea de a reveni la forma inițială când forța care acționează asupra lui încetează. Seismul poate produce o oarecare deformare a structurilor de lemn, dar acestea vor reveni la forma inițială când cutremurul va înceta. Betonul și cărămida nu sunt elastice, motiv pentru care pe pereți apar frecvent crăpături după cutremur.
Ai costuri reduse de întreținere (încălzire, răcire)
Forma de cutie a pereților caselor din lemn permite montarea materialului izolator în interior. Astfel, casele vor fi bine izolate termic încă din momentul în care sunt ridicate. Casa pe structură de lemn este caldă încă de la început și pentru că lemnul este un material cald și plăcut, iar materialele umede lipsesc. Un alt aspect care contribuie la o bună izolare este realizarea unui gol perfect pentru montarea ferestrelor ceea ce permite un montaj corect, împiedicând astfel schimbul termic cu exteriorul.
Toate acestea duc la eficiența energetică a casei, cu costuri de întreținere scăzute care nu depășesc 50 kWh/m² anual.
Sănătatea fizică și psihică va fi influențată pozitiv
Lemnul nu este doar un material natural, regenerabil și prietenos cu mediul ci și unul benefic pentru sănătatea fizică și psihică a oamenilor. Studii de specialitate au demonstrat acest lucru, precum și influența lui pozitivă asupra bioritmului organismului.
Acestea sunt doar câteva dintre avantajele construirii cu lemn. Pentru a transforma experiența construirii casei într-una plăcută și să vă bucurați de o viață plăcută și liniștită trebuie doar să alegeți informat. Iar în ceea ce privește arhitectura, există o colecție de modele case lemn din care vă puteți inspira.
Contact:
office@litarh.ro
+4 0740 086 722
Sursa foto: litarh.ro