„Botez” cu pumni şi picioare

Bătaia primită de la colegi în primul cantonament, ritualul iniţiatic practicat încă la unele sporturi, i-a provocat puternice traume emoţionale unui băiat de 9 ani, jucător la clubul de hochei CSM Suceava. Copilul a fost lovit de ceilalţi jucători cu pumnii şi picioarele în timpului unui turneu la Ploieşti. Scena a fost filmată de unul dintre colegi. „Aşa e obiceiul”, a fost reacţia antrenorului Constantin Curelar.

Valerian, un copil în vârstă de 9 ani, jucător la secţia de hochei a Clubului Sportiv Municipal Suceava, a trecut săptămâna trecută printr-o experienţă traumatizantă. Băiatul a participat la un turneu de hochei pentru echipele de juniori Under 12 care a avut loc la Ploieşti. Joi, 6 februarie, în prima seară din cantonamentul de la Ploieşti, băiatul cu trei ani mai mic decât colegii din echipă a avut parte de „botez”, ritual iniţiatic practicat de obicei la sporturile de echipă, care constă într-o bătaie primită de la ceilalţi jucători.

Scena a fost filmată de unul dintre copii. La începutul înregistrării se poate auzi cum copiii strigă „botezul, botezul!”. Valerian este apoi lovit cu pumnii şi picioarele de o parte dintre copiii aflaţi în cameră. Copiii se jignesc apoi reciproc, iar Valerian reuşeşte să îşi recupereze telefonul şi îşi sună părinţii pe care îi anunţă, plângând în hohote, că este bătut de colegi. Părinţii lui Valerian au mers cu maşina la Ploieşti şi şi-au luat copilul acasă. Părinţii au dat vina pe antrenor şi pe părinţii care au însoţit echipa la Ploieşti că nu au intervenit pentru a împiedica bătaia.

„Antrenorul şi cinci părinţi ce au făcut acolo? L-am sunat şi i-am spus că băiatul ia bătaie, dar nu a făcut nimic. Mi-a spus că aşa e sportul ăsta. Am fost la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi la Poliţie. Merg peste tot până îi văd pedepsiţi pe cei vinovaţi. Nu vreau să păţească la fel şi alţi copii”, a declarat Elena Moldovan, bunica lui Valerian.

Antrenorul secţiei de hochei a CSM Suceava, Constantin Curelar, a spus că va face o şedinţă cu jucătorii echipei şi părinţii pentru a analiza dacă este cazul aplicării unor sancţiuni copiilor implicaţi în bătaia de la Ploieşti.


Curelar„Aşa e obiceiul la toate sporturile. Un nou venit în echipă trebuie să primească botezul. El este mai mic cu doi ani decât ceilalţi din echipă şi problemele de aici au plecat. El n-a suportat acest obicei. În fiecare cameră a fost câte un adult, dar nici nu putem să stăm cu ei non-stop. De 27 de ani de când antrenez nu am avut niciodată astfel de reclamaţii. Mai ales că nici acum n-au existat urme, zgârieturi, vânătăi. Voi face o şedinţă şi vom analiza posibilitatea aplicării unor sancţiuni în acest caz”,
a spus antrenorul Constantin Curelar.

Antrenorul spune că le-ar fi interzis copiilor să mai aplice „botezul” colegilor nou-veniţi la echipă. „Eu le-am interzis să mai practice botezul, dar ei nu se lasă, ei vor să ducă tradiţia mai departe”, a mai spus Constantin Curelar.

sursa: Adevărul

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

6 Comentarii

  1. Botezul trebuia sa fie ceva amuzant, taranoilor si pui de taranoi care aplicati vechi obiceiuri! Costica Curelar ar trebui cautat de parinti acestui copil sa-i rupa muia si sa inceapa un nou botez cu fosilele care permit aceste lucruri cu copii pe care ii au in grija!!!
    Halal viitor avem! Bravo ciumpalaci mici! Sunt sigur ca parintii vostri sunt mandri de voi acum!
    Viitorul suna bine!!!

  2. Ia sa vezi reactii de la mai marii clubului si ”oameni de seama” ce vor da in acest copil sa se scoata pe ei, ca nah… mai bine unu sa ramana de prost decat mai multi, nu?

  3. Cum a spus si Pacalin000 mai sus botezul trebuie sa fie ceva amuzant/o gluma dar nu o batie si mai ales la varsta pe care o au ei. Credeti ca acest copil va mai continua sportul dupa experienta aceasta traumatizanta? Ne miram de ce nu avem performanta in sport…. cu astfel de atitudini si exemple multi copii se indeparteaza de sport in loc sa fie atrasi sa parctice.
    Cred ca domnul antrenor ar trebui aspru pedepsit poate chiar dat afara de csm. La nivel de juniori, un antrenor pe langa faptul ca trebuie sa ii invete pe copii respectiva disciplina sportiva trebuie sa ii invete sa fie o echipa/o familie. Si faptul ca domnul antrenor a afirmat ca totul a degenerat pt copilul s-a opus m-a frapat…. 😐 ce ar fi trebuit sa faca? sa stea sa incaseze pumni si picioare ? A incercat sa se apere ce cei care cica sunt colegii lui .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *