Velicu, olimpic cu împrumut

Ce faci când îti doresti neaparat sa participi la marele bal si zâna cea buna nu apare? Dorin Velicu a tras cât a putut de vechiul sau skeleton si a primit invitatia la Jocurile Olimpice de la Soci. Dar cum în palat nu poti intra oricum, va împrumuta un skeleton sa para îmbracat în frac. Multi români nu stiu ce este acela un skeleton si dintre cei care stiu putini îsi imagineaza cât poate costa un astfel de echipament sportiv. Nu e o avere, câteva mii de euro. Dar cu toate astea, singurul sportiv român care participa în proba masculina de skeleton la Jocurile Olimpice de la Soci nu îsi permite unul al sau si se va prezenta cu un skeleton împrumutat.

Dorin Velicu (27 de ani), practica acest sport din 2006, motivanta fiind adrenalina de care care se simte dependent. Motto-ul sau este „Keep calm and slide”, adica „Pastreaza-ti calmul si aluneca”, parafrazând un mesaj motivational al guvernului britanic din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Este antrenor angajat si totodata sportiv al CSI Vatra  Dornei, component al echipei nationale de skeleton din 2006. A început sportul cu atletismul, a trecut la bob si apoi la skeleton.

Într-un interviu acordat agentiei de presa MEDIAFAX, Dorin Velicu, a declarat ca urmareste la prima sa participare la Jocurile Olimpice sa se claseze între primii 20 de sportivi. GazetaSV.ro va reda integral interviul acordat de Dorin Velicu:

Reporter: – O cautare pe Google la skeleton produce rezultate diferite de sportul pe care îl practici. Ce este skeletonul?
Dorin Velicu: – (Râde) Skeletonul este primul sport de alunecare. A fost inventat în vremurile de demult de americanii din nord. E vorba de o sanie, un fel de sanie, cu patine. Dar care nu seamana cu bobul.

Reporter: – Cum ai ajuns sa practici skeleton?
Dorin Velicu: – Eu am început atletismul prima data, apoi antrenorul m-a îndreptat catre acest sport. Am facut apoi si bob în primul an, dupa care am fost mai atras de skeleton.

Reporter: – Ce înseamna pentru tine prima participare la Jocurile Olimpice?
Dorin Velicu: – Emotii sunt, normal, e vorba de cea mai prestigioasa competitie, e concursul suprem. Calificarea însa nu a fost o surpriza, de acum doi am ma pregatesc pentru asta. Dar a fost foarte greu.

Reporter: – Care e obiectivul tau la Soci?
Dorin Velicu: – Mari sperante nu îmi fac, pentru ca am pierdut doua sesiuni de antrenamente în sezonul acesta, care ma puteau ajuta sa sper la mai mult. Asa, sper la o calificare în primii 20. Dar acum conteaza si pârtia, si ziua de concurs, si cum te simti în acea zi, cum te-ai pregatit pentru conditiile de acolo. Daca ninge si nu te-ai pregatit pentru ninsoare, poti sa faci ce vrei ca nu îti iese.

Reporter: – Tu unde te antrenezi?
Dorin Velicu: – Din pacate nu mai avem pârtie, era la Sinaia, dar nu mai functioneaza. Totul e la pamânt. Suntem nevoiti sa ne antrenam doar în strainatate, unde plecam atunci când îngheata prima pârtie. E dificil, pentru ca atunci când intram în sezon, sportivii care au pârtii în tara au deja câteva sute de coborâri înaintea noastra. si noi daca avem 10 coborâri la început de sezon e bine. E putin fata de pregatirea pe care o au americanii, rusii, englezii…

Reporter: – Si puteti tine ritmul cu ei?
Dorin Velicu: – Anul asta am facut 18 coborâri la începutul sezonului, apoi înca 10 si restul doar la competitii. E mult mai putin decât ceea ce fac sportivii din natiunile mari. Noi facem într-un sezon aproximativ 100 de coborâri, cu tot cu competitii, atât cât au ei la început. În plus, nemtii au câte 10 perechi de patine pentru fiecare om si noi daca avem o pereche e bine. Si astea sunt pentru fiecare tip de pista, pe ei nu-i prinde niciodata descoperiti.

Reporter: – Skeletonul tau e unul competitiv? Cum sunt saniile astea, sunt clasificate pe categorii?
Dorin Velicu: – Skeletoanele sunt facute în mare parte manual, iar unele de fabrici. Cele facute de fabrici sunt nemtesti, dar nu ai cum sa ajungi la ele. Sunt facute exclusiv pentru nemti, pentru echipa nationala a Germaniei. Astea s-au dovedit a fi cele mai bune. Cele facute în garaj sunt accesibile, dar unele sunt scumpe. Costul lor începe de la 3.500 de euro la mâna a doua si de la 5.000 de euro unul nou. Plus patinele, care fac tot, sunt mai importante decât skeletonul în sine, pentru ca ele dau viteza. Si aici e multa inginerie.

Reporter: – Tu pe care ti l-ai dori?
Dorin Velicu: – Acum skeletonul dupa care râvneste toata lumea este cel de la rusi. Rusii au un antrenor pe jumatate neamt, care a ajuns sa construiasca skeletoane aproape la fel de performante ca ale germanilor. Dar costa de la 5.500 de euro în sus, fara patine. si o pereche de patine costa de la 1.000 de euro în sus. E foarte tehnica toata treaba. Depinde si de carena…

Reporter: – Skeletonul tau cât valoreaza?
Dorin Velicu: – Al meu? (râde) Pai gânditi-va ca l-am luat acum sapte ani la mâna a doua si a costat undeva la 2.000 de euro cu tot cu patine. Este un batrân skeletonul meu, dar cu el am reusit sa ma calific. Acum pentru Soci am vorbit cu cineva sa fac rost de un skeleton mai performant, ca al meu e batrân, v-am spus… E ramas în urma.

Reporter: – Pai si ce faci, îl împrumuti?
Dorin Velicu: – Da, îl împrumut de la un coleg de la noi din tara. Sper sa mearga. O sa-l încerc, voi avea 3-4 coborâri înainte de intrarea în concurs, sa ma acomodez cu el. Pentru ca este diferit de al meu.

Reporter: – Care e viteza pe care o prinzi pe pista, nu îti e teama?
Dorin Velicu: – Cea mai mare viteza a mea a fost de 140 de kilometri pe ora. Dar nu mi-e teama. Eu practic sporturi extreme si mountain-bike si schi alpin, ca sa amintesc si sporturi mai soft, asa. Dar nu îmi e teama. Eu am ajuns la skeleton în cautare de adrenalina. Din 2006 am parte de adrenalina din plin.

Reporter: – Te-ai accidentat vreodata? Care sunt accidentarile cele mai frecvente?
Dorin Velicu: – Da, sigur, arsurile si contuziile sunt frecvente. Arsurile apar de la frecarea cu gheata. Daca te lovesti poti sa te arzi. Sunt pârtii care nu sunt finisate si sunt ca niste razatoare. Daca lovesti peretele e grav. E foarte dureros.

Reporter: – Cum te sustii financiar?
Dorin Velicu: – Traiesc din sport cum ar veni, sunt angajat la Clubul Sporturilor de Iarna din Vatra Dornei ca antrenor si activez si ca sportiv tot acolo. Cam atât. Am facut si sacrificii pentru sportul asta, pentru ca e foarte greu. si nu e vorba numai de bani. Când pleci de acasa trei luni se schimba multe de fiecare data. Plus ca stai în frig la minus 15 grade. Nu e chiar asa de usor cum se vede la televizor.

Dorin Velicu va intra în competitia de skeletom la Soci în 14 februarie. Jocurile Olimpice de iarna vor debuta la data 7 februarie si se vor încheia la 23 februarie.

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *