Toată baza, în Primărie

Bazele sportive din Suceava urmează să fie preluate de Consiliul Local. Dacă până acum sala de atletism din Areni, terenul de rugby şi sala din Complexul “Unirea” au fost întreţinute de Ministerul Tineretului şi Sportului, pe viitor aceste obiective vor depinde doar de finanţarea municipalităţii.

Potrivit legii descentralizării, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea luna aceasta, cluburile sportive şi şcolare, cu tot cu patrimoniu şi angajaţi, vor fi transferate autorităţilor locale. În Suceava, Consiliul Judeţean va prelua de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret sediul administrativ, clădirea şi parcarea. În administrarea Consiliului Local vor trece nu mai puţin de şapte baze sportive. Este vorba despre sediul administrativ, hotelul pentru sportivi, cantina şi spălătoria de la CSM Suceava, sala de atletism din “Areni”, sala “Unirea”, terenul de rugby “Unirea”, terenurile de tenis şi baschet “Unirea”, patinoarul artificial cu suprafaţă uscată, pista de patinaj viteză, pista de role şi turnul de arbitraj. La rândul său, Consiliul Local “Fălticeni” va prelua de la CSM Suceava baza nautică.

Stadionul “Areni” şi Patinoarul Artificial din Areni sunt de mai multă vreme în administrarea municipalităţii, iar starea lor lasă de dorit. De altfel, chiar primarul Ion Lungu a declarat că procesul de descentralizare trebuie să fie însoţit şi de finanţare de la Bucureşti. Directorul adjunct al clubului CSM Suceava, Valerică Gherasim este de aceeaşi părere şi consideră că, dacă vor depinde doar de banii de la Primărie, bazele sportive şi sportul sucevean în general au un viitor sumbru.

„Problema este discutabilă, ţinând cont că finanţarea va veni pentru o perioadă de timp de la Bucureşti, după care de la Primărie. Nu ştiu ce posibilităţi financiare va avea Primăria să ţină sportul. Din experienţa pe care o am, sunt de părere că este un proiect cu două tăişuri. Poate să fie benefic dacă Ministerul acorda finanţare de la Bucureşti pentru sport. Ştim foarte bine, oraşul este mic, sporturi sunt multe şi în mod sigur vor ieşi discuţii legate de câţi bani va primi fiecare. Din ce ştiu, deocamdata este un experiment. Ungaria, de exemplu, a încercat doi ani acest model şi nu a ieşit cum trebuie. Puterea economică a Sucevei o ştim şi, oricât şi-ar dori domnul primar şi domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, totul se rezumă la bani”, a declarat Valerică Gherasim.

Chiar dacă există voci care susţin că interesul acestei descentralizări îl reprezintă afacerile mobiliare, Valerică Gherasim este convins că bazele sportive nu îşi vor schimba destinaţia: “Bazele sportive le va administra Primăria, dar nu cred că vor fi interese să le ia altcineva. Există Legea 69/2000 care înterzice înstrăinarea bazelor sportive.”

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Toată baza, în Primărie"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*