Teatru în Suceava

Nu cu mult timp in urma, primarul Ion Lungu a anunţat că „suntem foarte aproape să avem din nou teatru adevărat la Suceava”. Chiar daca toata lumea stie ca edilul sef nu-si incalca niciodata promisiunile, am apelat la o sursa sigura din interiorul Primariei pentru a afla sansele ca acest proiect sa ia fiinta. Mai mult decat confirmarea irefutabila a realizarii proiectului, am aflat si piesele ce urmeaza a fi jucate pe scena suceveana:

Regele Lear – In aceasta drama scrisa de Shakespeare, un rege, stapanit de iluzia puterii sale nelimitate, incearca sa-si imparta regatul descendentilor sai dar sfarseste in a fi parasit de toti apropiatii si in cele din urma devine prizonier. Cum tema piesei devine una universala putem sa ne-o inchipuim si in zilele noastre, de exemplu un primar de la tara abuzeaza de puterea functiei si sfarseste la parnaie. Simplu.

Negutatorul din Venetia – o alta piesa scrisa de marele dramaturg in care este vorba de un evreu camatar care aduna o avere uriasa imprumutand cu dobanzi mari. Aici nu cred ca putem face o comparatie cu vreun primar de pana acum. Eventual de unul care va urma.

Richard al III-lea – Cea mai jucata piesa shakesperiana, drama prezinta, intr-un decor medieval sumbru, ascensiunea si caderea unui tiran sangeros care, dintr-un garant al legii, devine un ucigas. In zilele noastre nu avem tirani sangerosi, iti trebuie si un pic de curaj pentru asta. Noi avem parveniti, incompetenti si hoti. Multi hoti. Nu mai poti face o drama cu asa personaje.

Divina Comedie – este un poem compus din trei parti – Infernul, Purgatoriu si Paradisul, in care are loc calatoria lui Dante in cele trei lumi ale “vietii de apoi”. In zilele noastre calatoria s-ar sfarsi in Infern deoarece deja in Purgatoriu ii gasim pe cei care se caiesc de pacatele facute in viata. Sa nu mai vorbim de Paradis… deci la smoala cu voi!

Iona – Tema piesei este singurătatea, neliniştile şi frământările omului confruntat cu propriul destin. Imi si imaginez un anumit primar sau acolitii lui avand asemenea preocupari. Lichelelor!

Hagi Tudose – opera care are in rolul principal un personaj zgarcit, al carei patima pentru bani il aduce in pragul nebuniei. Acesta nu da bani pentru nimic – nici pentru mancare, nici pentru confort (nici pentru incalzire, nici pentru sport).

Comediile lui Caragiale – acestea nu vor avea nevoie de actori adevarati, personaje ca Cetateanul turmentat, Agamemnon Dandanache, Nae Catavencu sau Conu Leonida putand fi oricand interpretate natural de persoanele publice din oras.

De asemenea, in fiecare saptamana, se va pune in scena o piesa a dramaturgului Oscar Wilde (chiar asa, Oscar Wilde este printre altele si un dramaturg!) – doar pentru publicitate.

Notă: Acest articol nu prezintă informații veridice, ci doar interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile.

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

3 Comentarii

  1. Nota 10 pentru articol. DNA-ul nu-și prea face treaba la noi în județ , dar să sperăm că ăsta-i ultimul Paște pe care l-a petrecut Lungu acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *