Tăpârjan,cetăţean de onoare

„Părintele luptelor greco-romane din Suceava”, Constantin Tăpârjan, este, începând din această săptămână, cetăţean de onoare al municipiului Suceava. Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Gavril Vîrvara şi a fost aprobat de toţi cei 19 consilieri prezenţi joi la şedinţa extraordinară a deliberativului local.

„Ştim cu toţii cine este domnul profesor, ce performanţe a avut, eu ma mir cum nu este pâna în acest moment cetăţean de onoare al municipiului Suceava. Este un om care are performanţe sportive deosebite, un simbol pentru ce înseamna luptele greco-romane în municipiul Suceava, chiar şi la nivel de ţară. Eu zic că este o greşeală pe care trebuie să o îndreptăm, domnul Tăpârjan trebuia făcut de mult timp cetăţean de onoare al Sucevei”, a spus primarul Ion Lungu.

Antrenorul emerit Constantin Tăpârjan este cel care a adus luptele greco-romane la Suceava. Luptător la Galaţi şi Rădăuţi, Constantin Tăpârjan a ajuns în anul 1973 la catedra Liceului Industrial Numărul 4 din Suceava, unde a început să predea luptele. La scurt timp, a obţinut prima mare performanţă: locul secund cu echipa CSM Suceava la Campionatul Naţional de seniori. Sportivii pregătiţi de el au câştigat in total circa 500 de medalii, din care peste 30 de aur la naţionalele de seniori. Antrenor la CSM Suceava, chiar director în perioada 2001-2005, Constantin Tăpârjan a cochetat şi cu lotul naţional de juniori, pe care l-a condus în mai multe rânduri.

Sportivii pregătiţi de el au obţinut rezultate importante şi pe plan extern. Matei Ilie, Ioan Grigoras şi Ioan Irimiciuc au participat la Jocurile Olimpice, iar primul a câştigat argintul la Los Angeles, în 1984. Aceasta a rămas, de altfel, singura medalie olimpică obţinută vreodată de clubul CSM Suceava. Nu în ultimul rând, Constantin Tăpârjan se poate mândri cu formarea unei noi generaţii de antrenori, în care se regăsesc Matei Ilie, Lazăr Tipa şi Valerică Gherasim.

Chiar dacă în decursul timpului a avut oferte de la mai multe cluburi, inclusiv din străinătate, proaspătul cetăţean de onoare al municipului Suceava a refuzat de fiecare dată, spunând, cităm: „Din Suceava plec doar în altă lume”.

Despre autor

Daniel Vatamanu
Membru fondator al www.GazetaSV.ro | Redactor-prezentator la Intermedia TV Suceava.

COMENTARII:

1 Comentariu la "Tăpârjan,cetăţean de onoare"

  1. RESPECT ESTE NUMELE LUI

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*