Sporturi mai puţin cunoscute – Kabaddi

kabaddi

Kabaddi este un sport de contact care se bucura de o mare popularitate in Asia de sud-est, originar din India si devenit sport national in Bangladesh, in mare parte datorita regulilor simple si a spectaculozitatii acestuia. Sau poate ca bengalii (asa se numesc locuitorii din Bangladesh da?) nu se pricep la altceva…cine stie?

La prima vedere, sportul ne aduce aminte de copilarie, parand o combinatie nereusita intre “atinsa”, “tranta” si “tara-tara-vrem-ostasi”. Pe scurt, se confrunta 2 echipe de sapte jucatori pe parcursul a 45 de minute si castiga echipa cu cele mai multe puncte. Cum se obtin punctele? Fiti atenti!

IMG_5039 copy

Fiecare echipa trimite cate un atacant in terenul advers care incearca sa atinga un aparator (toti aparatorii se tin de mana – banuiesc ca e o chestie indiana), iar dupa ce-l atinge incearca sa se intoarca in terenul propriu, iar aparatorul atins incearca sa-l opreasca. Nimic socant pana aici. Doar pana aici. Regula principala a jocului, este ca pe toata durata atacului, atacantul nu are voie sa respire (am spus ca nu are voie sa respire?! da, cred ca asta am spus) si trebuie sa spuna in continuu “kabaddi, kabaddi, kabaddi” (este macar posibil sa-ti tii respiratia si sa vorbesti in acelasi timp?!). Nu ma credeti, cautati! Daca atacantul reuseste sa atinga adversarul, sa se intoarca in terenul sau, sa nu respire si sa spuna poezia, fundasul atins este eliminat, iar echipa care a atacat primeste un punct.

31july-pink-painther-vs-telgu-titans-20-1406823906-2250161

Sportul este popular si deoarece se poate practica aproape pe orice suprafata si nu are nevoie de echipament special. Ceea ce inseamna ca daca dupa o iesire cu baietii la bere vii acasa si nevasta iti face scandal, poti sa faci cu ea o repriza de kabaddi in sufragerie. In chiloti.

Probabil de asta se practica prin India si Bangladesh, cine nu are bani de echipament pentru cricket, merge la preselectii de kabaddi.

Sportul este practicat si de femei, dar daca nu se desfasoara in jeleu iar sportivele sa fie in costum de baie, cui ii pasa? (sper ca n-am fost misogin).

In tara noastra sportul este putin cunoscut si rareori practicat. Il mai practica tineri de etnie roma care fura cate-un portofel si incearca sa se intoarca cu el la cort, insa de multe ori victimele nu-i mai alearga ci suna la Politie (say no to racism!). In rest, cu atatia fumatori in tara, cati reusesc sa-si tina respiratia mai mult de 5 secunde? Ar fi triste meciurile.
Sper ca v-am starnit interesul pentru acest sport, asa ca mai rabdati 3 minute si uitati-va la filmulet.

COMENTARII:

1 Comentariu la "Sporturi mai puţin cunoscute – Kabaddi"

  1. Mai bine ne informati ce mai face RAPID Sv.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*