Sebastian Gheorghe merge și la Rio

Sebastian Gheorghe Hategan

Sebastian Gheorghe este în apogeul carierei de arbitru. După ce va fi prezent la EURO 2016, asistenul sucevean va oficia meciuri și la Jocurile Olimpice de la Rio. Sebi Gheorghe va fi însoțit în Brazilia de centralul Ovidiu Hațegan și asistentul Octavian Șovre, cei trei formând la ora actuală cea mai bună brigadă de arbitri din România.

Sebastian Gheorghe, care recent a împlinit 40 de ani, a început arbitrajul în timpul liceului, la îndemnul tatălui său, Constantin Gheorghe, și a debutat în Liga I în noiembrie 2006, la un meci între Gloria Bistrița și Sportul Studențesc. Actualul președinte al Comisiei Județene a Arbitrilor Suceava este asistent FIFA din anul 2009.

Hațegan se află printre cei cinci arbitri din Europa care vor ajunge la Rio, alături de Cuneyt Cakir, Sergey Karasev, Mateu Lahoz și Clement Turpin. Lista totală cuprinde 18 „centrali”.

Hațegan va deveni astfel primul arbitru român care va participa la Jocurile Olimpice, după o pauză de 32 de ani. Ioan Igna a fost prezent la Olimpiada din 1984 de la Los Angeles. De asemenea, acesta va deveni al treilea arbitru care va conduce un meci la JO, primul fiind Nicolae Nițescu, în 1964 (Tokyo).

Igna (75 de ani) a mai fost prezent și la Cupa Mondială din 1986 (Mexic), unde a condus inclusiv un meci din faza „sferturilor” (Brazilia – Franța). De asemenea, fostul arbitru a fost la centru și la semifinala Campionatului European din 1988 dintre Germania de Vest și Olanda, dar și la returul finalei Cupei UEFA (1987) dintre Goteborg și Dundee United.

„Mă bucur foarte mult pentru decizia celor de la FIFA, care trimit brigadă de la noi și la Jocurile Olimpice. A contat caracterul și seriozitatea dovedite de-a lungul timpului de Ovidiu și sunt convins că va face meciuri bune și la Euro, și la Olimpiadă. Îi urez, ca român, nu că-i arădean de-al meu, mult, mult succes! Lui și celorlalți arbitri care merg la aceste turnee finale”, a spus Ioan Igna, ultimul reprezentant al României la JO.

Întâmplător sau nu, Igna s-a aflat printre mentorii lui Ovidiu Hațegan. „Nu revendic descoperirea lui Hațegan. În urmă cu destui ani, când eram președinte la CCA, Mircea Todericiu, coordonatorul de la Arad al arbitrilor, m-a sunat să mă întrebe dacă nu am vreme să trec pe acasă să văd un meci pentru că are un arbitru de mare perspectivă. După câteva săptămâni jucau locul 1 cu locul 2, Gloria Arad cu Nădlac, și am fost la acea partidă. Întâmplarea făcea ca și Mircea Neșu să fie delegat la un meci jucat de UTA și am mers împreună. La amândoi ne-a plăcut foarte mult tânărul Ovidiu Hațegan. A mai făcut și greșeli, dar era evident că are perspective excelente și, personal, m-a impresionat mereu la el că nu ia decizii în compensație”, a povestit Igna.

Și arbitrajul feminin din România va avea reprezentanți în Brazilia: Teodora Albon și Petruța Iugulescu vor oficia partide din competiția feminină.

Turneul Olimpic se va desfășura în perioada 3-21 august 2016, finalele masculine și feminine având loc pe celebrul stadion Maracana. Restul meciurilor se vor disputa pe un total de șapte stadioane.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Sebastian Gheorghe merge și la Rio"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*