Șahul, jocul care a uimit pe toată lumea

Șahul este un joc de strategie pe care toată lumea îl asociază cu inteligența și abilitatea de a analiza cu mare atenție mișcările adversarului. Acest sport al minții este unul foarte răspândit la nivel global. Mai mult, în ultima perioadă pare că a căpătat o popularitate din ce în ce mai mare. Filme, seriale sau cărți au prezentat diverse povești în care apărea un subiect comun, șahul.

Motiv pentru care lumea se întreabă cum a reușit un sport cu o vechime de peste 1500 de ani să acapareze publicul larg răspândit. Iată răspunsul!

Scurt istoric șah

Una dintre cele mai răspândire legende sugerează faptul că jocul de șah își are originea în India. Un rege care trăia acolo la acea vreme a avut nevoie de o metodă eficientă prin care să alunge plictiseala.

Porunca i-a fost îndeplinită de o persoană care i-a pus în față o tablă cu 64 de pătrate albe și negre. Mai mult, a adăugat și câteva piese pe care le-a așezat în mod tacticos. Rezultatul l-a fascinat de-a dreptul.

Pe de altă parte există și jocul șatranj, care este foarte similar cu versiunea de șah pe care o cunoaștem în prezent. Deși are origini persane, cele mai importante schimbări au avut loc în Spania și Italia în urma răspândirii sale în Europa.

Activități înrudite

Cu toate că în zilele noastre jocul de șah este foarte cunoscut, nu multă lume este familiarizată cu felul în care acesta a devenit atât de popular. Jocul vechi de 1500 de ani a cunoscut apogeul anul trecut.

Cu siguranță nu are 100 de campioni la nivel global și nici nu s-a schimbat prea mult de-a lungul timpului, dar încep să apară din ce în ce mai multe filme, seriale tv și chiar platforme online care promovează acest joc.

Nu există îndoială că oamenilor le place să-și demonstreze spiritul competitiv prin jocuri ale minții. Există alte activități similare care sunt la fel de cunoscute, iar ele vor continua să rămână la fel datorită aplicațiilor și site-urilor online.

Din această categorie fac parte puzzle-ul, cuvintele încrucișate, Sudoku sau jocul de table.

Transformarea în sport

De-a lungul evoluției sale, șahul a trecut prin câteva mici etape. Însă un moment emblematic a fost acela în care el a fost transformat în sport. Acest lucru se întâmpla la Londra, în anul 1851.

Cu ocazia primului campionat de șah au fost invitați cei mai relevanți jucători de la acea vreme. Printre aceștia se afla și germanul Adolf Anderssen, care de altfel a și câștigat turneul.

Ceva vreme mai târziu, prin anul 1886 a avut loc primul campionat oficial de șah. De data aceasta jocul a fost structurat pe defensive. Iar evenimentul care i-a luat pe toți prin surprindere a fost când Wilhelm Steinitz l-a învins pe jucătorul care deținea un titlu neoficial de campion mondial al acestui joc.

Federația Națională de șah

În mod natural, următorul pas a reprezentat înființarea unei federații care să reprezinte această activitate. Acest eveniment a avut loc în Paris, în anul 1924.

Un alt punct marcant pe care pasionații de șah nu-l vor uita prea curând este cel care a avut loc trei ani mai târziu, în 1927. De data acesta s-a organizat un Campionat Mondial Feminin de șah, iar Vera Menchik a ieșit câștigătoare.

Șahul în prezent

Așa cum a fost deja amintit, șahul a trecut printr-o revoluție în ultima perioadă. Se pare că din ce în ce mai multe domenii au fost inspirate de jocul de strategie. De la casele de modă care au scos piese vestimentare care amintesc de tabla de șah, până la elementele gastronomice care au redat foarte frumos acest concept, nu există îndoială că șahul va rămâne o vreme în topul preferințelor.

În trecut lumea avea nevoie de un adversar pe care să-l vadă în fața tablei pentru a putea începe un meci pe bune. Datorită tehnologiei, acest lucru nu mai este necesar. Partidele online se dispută fără probleme din orice colț al lumii. În plus, se pot alege diferite niveluri de dificultate și există opțiunea de a comunica cu adversarul prin intermediul funcției de chat.

Acestea au fost câteva dintre cele mai importate etape pe care le-a cunoscut șahul de-a lungul evoluției sale. Regulile nu au suferit prea multe schimbări, însă acest lucru nu l-a făcut mai puțin apreciat. În plus, în zilele noastre oricine poate deveni un adevărat maestru datorită resurselor online.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Șahul, jocul care a uimit pe toată lumea"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*