Rectorul Valentin Popa a pus piciorul în prag: „Nu putem să mai funcţionăm așa!”

Rectorul Universitatii din Suceava, Valentin Popa, a facut joi un apel in Consiliul Local ca suma alocata pentru echipa de handbal la inceput de an sa fie stabilită realist, astfel incat sa se poata achita in totalitate. Reactia acestuia vine dupa ce in 2016 echipa locala de handbal CSU Suceava a incasat doar doua treimi din banii promisi de Municipalitate.

Alesii locali au alocat anul trecut 1.200.000 de lei din fonduri nerambursabile pentru finantarea echipei de handbal CSU Suceava. Din aceasta suma, doar 800.000 de lei au ajuns in contul clubului, astfel ca handbalistii au acum restante salariale de patru luni de zile.

„Valoarea plafonului stabileşte obiectivele echipei. Foarte mare atenţie! Spre deosebire de ceilalţi ani, nu vom mai semna un contract care să aibă prevăzută o sumă iar plata să se facă în funcţie de încasările la municipiu. Suma prevăzută trebuie să fie clară, cu penalităţi dacă nu-i plătită. Dar nu vom mai putea funcţiona ca în anii trecuţi, să angajăm oameni, să facem contracte pe care să nu le putem onora. Acel ordonator de credite care face acest lucru fără o sursă de finanţare sigură poate avea probleme penale. De aceea, nu putem să mai funcţionăm în această modalitate. Dacă spunem că acordăm 500, 500 să fie. Puteţi acorda sigur un milion, un milion să fie. Dacă vreţi să faceţi o rectificare ulterioară şi să mărim obiectivele, este posibil, dar invers nu se poate. Nu putem trimite pe drumuri jucătorii la final de an pentru că nu s-au realizat veniturile la buget. Echipa de handbal este la fel ca întreaga echipă a primăriei, nu le putem spune angajaţilor din primărie că nu le plătim salariile pentru că nu s-au făcut încasările la buget”, a spus Valentin Popa, joi, in cadrul sedintei Consiliului Local.

Interventia lui Valentin Popa nu i-a impresionat prea mult pe cei prezenți. După câteva luări de cuvânt din partea consilierilor, primarul Ion Lungu a anuntat ca nu se va schimba nimic față de anii trecuti.

“Banii la handbal se dau in functie de executia bugetara, dar anul trecut cei de acolo nu au primit bani si din cauza lor. Trei luni de zile nu au adus justificarile legale. Am propus 1.200.000 de lei pentru anul 2017, iar daca reusim sa dam acesti bani trebuie sa facem o cruce mare. Doua luni au trecut deja din acest an, iar pana aprobam bugetul si se valideaza la Prefectura mai trece o luna de zile. 100.000 – 150.000 de lei pe luna dam, dar mai mult nu putem. Domnii consilieri pot sa puna orice suma in proiect, dar mai mult decat atat nu putem da. Nu ne vin bani de la bugetul de stat prin care sa finantam handbalul. Sunt fonduri nerambursabile care se scot la licitatie din venituri proprii, venituri care au o rata imprevizibila de incasare”, a replicat primarul Sucevei.

Nici echipa de fotbal, Foresta, nu a incasat anul trecut intreg bugetul alocat de municipalitate. Sub acelasi pretext ca si la handbal, ca nu s-au prezentat la timp documentele justificative, Primaria nu a mai virat in contului clubului din Areni 235.000 de lei din banii promisi initial. Nemultumit ca alesii locali nu si-au onorat promisiunile, presedintele executiv al Forestei, Dorin Goian, si-a prezentat demisia.

Exit mobile version