Prezență numeroasă la Cupa „Constantin Tăpârjan”

Sala complexului Areni a gazduit sambata trecuta prima editie a Cupei “Constantin Taparjan”. Organizat de CSM Suceava si Directia Judeteana pentru Sport si Tineret, cu sprijinul fostilor elevi ai regretatului antrenor, concursul a adunat pe saltea peste 130 de luptatori de la zece cluburi si unitati scolare din judet, cum ar fi CSM Bucovina Radauti CSS Radauti, CS Zimbrul Siret, MCM Dumbraveni, CS Amicii Suceava, LPS Suceava, CSM Suceava, Scoala Banesti, Scoala Udesti sau Scoala Maritei. La competitie a asistat inclusiv campionul olimpic, radauteanul Stefan Rusu. “Luptele greco-romane au devenit un sport de traditie in judetul Suceava datorita antrenorului Constantin Taparjan. Avem inclusiv fete foarte talentate in Bucovina, iar aceste concursuri sunt binevenite pentru descoperirea viitorilor campioni”, a declarat Stefan Rusu. “Este de datoria noastra sa ducem traditia luptelor sucevene mai departe. Concursul a avut doua probe: una de tranta pentru incepatori si una de lupte pentru avansati si este imbucurator ca mai sunt copii care vor sa faca sport. Nu ne asteptam la un numar atat de mare de participanti” a adaugat Valerica Gherasim, antrenor de lupte la CSM Suceava.

Colegul sau de catedra, Andrei Bolohan a precizat: “Este un concurs binevenit si ma bucur ca fostele glorii ale luptelor sucevene au raspuns pozitiv la initiativa noastra. Pot spune ca fost o competitie lucrativa, pe saltea, in care au fost angrenatI pentru 130 de copii, iar pe aceasta cale vreau sa le multumesc parintilor care i-au adus sambata trecuta, la sala”.


Directia Judeteana pentru Tineret si Sport a fost coorganizatoarea primei editii a Cupei “Constantin Taparjan”. “Este o initiativa extraordinata venita in partea fostilor luptatori, elevi ai regretatului antrenor Constantin Taparjan si o actiune de promovare a sportului. Marii campioni au depanat amintiri, iar cei mici au practicat sport. Acest gen de concurs este ca un certificat de nastere a competitiilor de performanta. De aici se incepe inainte sa ajungi la competitiile internationale”, a precizat directorul DJTS Suceava, Petrica Enache.

Cetatean de onoare al Sucevei, Constantin Taparjan s-a stins din viata in decembrie 2014, la varsta de 68 de ani. O adevarata legenda a sportului local dar si national, profesorul Taparjan a instruit timp de aproape 40 de ani luptatori ce au adus faima judetului Suceava. Si-a început cariera la Galati, în anul 1964, pentru ca, un an mai tarziu sa vina la Radauti la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi”. Dupa terminarea stagiului militar si a cursurilor Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Galati, Constantin Taparjan a revenit la Suceava, unde si-a legat cea mai mare parte a carierei sale de antrenor si profesor de Liceul Industrial Nr. 4 “Samuil Isopescu” din municipiul Suceava. Sportivii pregatiti de Constantin Taparjan au câstigat in total circa 500 de medalii, dintre care peste 30 de aur la nationalele de seniori. Antrenor la CSM Suceava, chiar director în perioada 2001-2005, profesorul Taparjan a cochetat si cu lotul national de juniori, pe care l-a condus în mai multe rânduri. Luptatorii lui au obtinut rezultate importante si pe plan extern. Ilie Matei, Ioan Grigoras si Ioan Irimiciuc au participat la Jocurile Olimpice, iar primul a câstigat argintul la Los Angeles, în 1984. Aceasta a ramas, de altfel, singura medalie olimpica obtinuta vreodata de clubul CSM Suceava. Nu în ultimul rând, Tapârjan se poate mândri cu formarea unei generatii de antrenori, în care se regasesc Ilie Matei, Lazar Tipa, Valerica Gherasim si Andrei Bolohan.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Prezență numeroasă la Cupa „Constantin Tăpârjan”"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*