NBA se extinde peste hotare și va lansa NBA Africa

NBA a anunțat crearea NBA Africa, o divizie care se va ocupa de mediatizarea pe acest continent a celei mai puternice competiții de baschet din lume, precum și de încheierea contractelor pentru drepturile de televizare sau de găsirea unor sponsori puternici.

Adam Silver, comisar NBA, a anunțat că valoarea estimată a proiectului este de 1 miliard de dolari. Africa reprezintă o piață în creștere, în contextul în care liga națională formată din 12 echipe are o tot mai mare popularitate. Potențialul a fost confirmat de Victor Williams, cel care va fi CEO al NBA Africa: „În 10 ani, dorim să ne punem amprenta asupra sportului de pe continent. Am conceput un plan de creștere care va accelera dezvoltarea baschetului african și va mări gradul de implicare a fanilor”.

„Viitorul Africii este strălucitor și vom continua să ne folosim de sport pentru ca totul să evolueze așa cum ne dorim”, a mai spus Williams. Deja au fost găsiți investitori locali în proiect. Printre ei: nigerianul Babatunde Folawiyo, președinte al unui consorțiu important, și Helios Fairfax Partners Corporation. Se dorește construirea unei structuri similare cu cea care deja funcționează foarte bine în China.

Sunt 55 de africani în NBA

Tope Lawani, unul dintre cei implicați în proiect, și-a amintit că, în 1994, a urmărit finala NBA, în care Hakeem Olajuwon a condus-o pe Houston Rockets spre victorie. „Am fost mândru că sunt african”, a mărturisit Lawani. În prezent, în NBA evoluează 55 de jucători cu origini africane.

Congolezul Dikembe Mutombo, fost jucător la de top, este o altă figură emblematică implicată în proiectul NBA Africa. El a atras atenția asupra faptului că „Africa are una dintre cele mai tinere populații de pe glob, iar tinerii au nevoie să li se ofere șansa de a face performanță. Îmi doresc ca ei să aibă posibilitatea pe care am avut-o eu, de a face parte din acest fenomen care este NBA”. Alți patru foști baschetbaliști fac parte din echipă: Junior Bridgman, Grant Hill, Joakim Noah și Luol Deng.

Cei mai importanți baschetbaliști africani din istorie

De-a lungul timpului, mai mulți baschetbaliști cu origini africane au strălucit în NBA. Iată un Top 10, întocmit în urma voturilor fanilor:

SACRAMENTO – MARCH 4: Hakeem Olajuwon #34 of the Houston Rockets looks on against the Sacramento Kings on March 4, 1987 at Arco Arena in Sacramento, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 1987 NBAE (Photo by Rocky Widner/NBAE via Getty Images)
  1. Hakeem Olajuwon (Nigeria)  a jucat pentru Houston Rockets și Toronto Raptors. A câștigat titlul cu Rockets în 1994 și 1995. În 2008 a intrat în Basketball Hall of Fame, iar în 2016 a intrat în FIBA Hall of Fame.
  2. Dikembe Mutombo (Congo) a jucat pentru Atlanta Hawks, Philadelphia 76ers, Brooklyn Nets, Houston Rockets și Denver Nuggets. Are la activ 18 sezoane în NBA, fiind unul dintre cei mai buni jucători defensivi.
  3. Steve Nash (Africa de Sud) a jucat pentru Dallas Mavericks și pentru Poenix Suns. A fost selecționat în 8 ediții ale All Star Game și are un titlu de MPV pe când era la Poenix Suns. Este implicat activ și în meciuri de baschet jucate azi, având rolul de consilier al naționalei Canadei.
  4. Joel Embiid (Camerun) a jucat pentru Philadelphia 76ers, fiind „recrutat” după numai un sezon petrecut în echipa colegiului Kansas Jayhawks. În 2016-2017 a fost desemnat cel mai bun debutant în NBA.
  5. Pascal Siakam (Camerun) joacă la Toronto Raptors. La nivel de colegiu, a evoluat la New Mexico State Aggies, fiind desemnat cel mai bun baschetbalist din Western Athletic Conference. I-a ajutat pe cei de la Raptors să câștige competiția în 2019.
  1. Serge Ibaka (Congo) joacă la Los Angeles Clippers. Este unul dintre cei mai buni jucători defensivi. Deși s-a născut în Republica Congo, evoluează în naționala Spaniei.
  2. Manute Bol (Sudan) a jucat pentru Washington Wizards, Philadelphia 76ers, Golden State Warriors și Miami Heat. Specialitatea sa a fost blocarea aruncărilor adversarilor.
  3. OG Anunoby (Nigeria) joacă pentru Toronto Raptors.  La nivel de colegiu, a fost legitimat la Indiana Hoosiers.
  4. Tacko Fall (Senegal) a jucat pentru Bolton Celtics. Este unul dintre cei mai înalți sportivi din NBA (2.31 m), având o anvergură a brațelor de 2,5 m.
  1. Luol Deng (Sudan) a jucat pentru Minnesota Timberwolves, Chicago Bulls, Miami Heat, Los Angeles Lakers și Cleveland Cavaliers. A fost selecționat pentru All Star Game în 2012, când era legitimat la Chicago Bulls.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "NBA se extinde peste hotare și va lansa NBA Africa"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*