Mădălina Amăistroaie: “Vreau să trag cât mai bine și să mă bucur de concurs la Jocurile Olimpice de la Tokyo”

Mădălina Amăistroaie, sportivă legitimată la CSŞ Rădăuți și CSM Suceava, este reprezentanta surpriză a României în proba de tir cu arcul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, acolo unde își dorește să facă o figură cât mai frumoasă, după cum a declarat într-un interviu acordat Agerpres.

Amăistroaie avea ca obiectiv calificarea la JO 2024 de la Paris, dar amânarea cu un an a Jocurilor de la Tokyo i-a permis să acumuleze un plus de abilități tehnice și de experiență, care au contribuit la o evoluție de excepție în acest an, încununată cu câștigarea turneului de calificare olimpică de la Paris.

România a mai fost reprezentată la tir cu arcul la doar alte două ediții ale Jocurilor, Moscova 1980 și Beijing 2008. La Moscova, Aurora Chin s-a clasat pe locul 13, iar Andrei Berki, pe 15, în timp ce la Beijing, Alexandru Bodnar a ocupat locul 31, din 64 de concurenți.

–  Te așteptai la această calificare la Jocurile Olimpice?
– Nu pot spune că mă așteptam, pentru că am plecat cu speranțe la concurs, dar totul era deschis, puteam să mă calific sau să nu mă calific. Însă am tras bine și m-am calificat. Trebuia să fiu în primele cinci locuri și după tururile eliminatorii și am ieșit pe locul unu. A fost un concurs greu, aveam foarte multe emoții, dar a fost și foarte plăcut, m-am simțit bine când am tras, am tras cu plăcere și m-am bucurat foarte tare când am câștigat.

–  Cu ce gânduri mergi la Tokyo?
– Vreau să trag cât mai bine și să mă bucur de concursul olimpic, pentru că va fi cel mai important la care merg până acum și vreau să dau tot ce pot.

–  Care este visul tău la Jocurile Olimpice?
 Îmi doresc să iau medalie, acesta este visul meu, iar acum rămâne să vedem dacă îl îndeplinesc sau nu.

–  Amânarea Jocurilor cu un an a încurcat mulți sportivi în pregătire, dar nu și în cazul tău.
– Da, pe mine m-a ajutat. Mi-a oferit un an în plus să mă antrenez mai bine, am avut mai mult timp să merg în cantonamente, centre de specialitate și să mă antrenez cu lotul olimpic, iar asta m-a ajutat să ajung să mă calific.

–  Cum ți se par restricțiile și sancțiunile impuse de organizatorii japonezi la Jocurile Olimpice pentru încălcarea lor?

– Sunt necesare, pentru că până la urmă este pandemie, însă mi-aș fi dorit să am parte de o experiență normală la Jocuri, să existe spectatori în tribune, însă nu cred că asta este o problemă. Nu cred că va fi cazul de sancțiuni, pentru că toată lumea este conștientă de respectarea regulilor.

–  Fără spectatori în tribune, cum ți se va parea concursul la Jocuri?
 Ciudat, pentru că la fiecare concurs, chiar și la cele naționale, mereu au fost spectatori și avem lume în spate care se uită la meciuri, iar acum dacă n-o să fie nimeni va fi puțin diferit. Dar nu cred că îmi va afecta ‘trasul’. Nu mă deranjează fără spectatori, dar îmi place mai mult cu ei, îmi place să trag și îmi place să vadă lumea acest lucru.

–  Testarea zilnică va fi un factor de stres pentru sportivi?
 Nu neapărat, pentru că este ceva necesar și nu ne afectează cu nimic. Dacă astea sunt regulile, nu ne putem opune și le vom respecta.

–  Care sunt calitățile necesare pentru a avea succes la tir cu arcul?
 Practic acest sport de șase ani, intru acum în al șaptelea an. Trebuie în primul rând să ai talent și apoi un psihic foarte bun, să nu fii copleșit de emoții la concursuri. Mai trebuie foarte multă muncă, antrenament și pregătire.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Mădălina Amăistroaie: “Vreau să trag cât mai bine și să mă bucur de concurs la Jocurile Olimpice de la Tokyo”"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*