Lungu, atacat pe sport

Acuzaţi de consilierii PDL că blochează finanţarea sportului, liberalii au lansat un atac fără precedent la adresa primarului Ion Lungu. Preşedintele PNL Suceava, Alexandru Băişanu, l-a acuzat de populism pe şeful administraţiei locale şi a criticat modul în care acesta a împărţit banii.

„In ultima perioada toate sedintele de Consiliu Local au fost transformate in sedinte de brainstorming si de populism de catre PDL. Ii anuntam pe stimatii nostri colegi de la PDL ca pana in 2012, timp de patru ani, cu o majoritate covarsitoare, cu primar, au avut posibilitatea sa faca tot ce le statea in putere pentru salvarea sportului sucevean. Lucrul acesta nu s-a intamplat. Este curios cum nu faci nimic pentru sportului sucevean cand esti la guvernare, iar cand ajungi in opozitie incerci sa te erijezi in salvator al sportului. De 9-10 ani, de cand Ion Lungu este primar, nu am vazut nicioadata criterii de evaluare si de performanta in baza carora sa se imparta banii. Eu si consilierii PNL il sfatuim pe Ion Lungu sa treaca urgent la propunerea unui regulament si a unor criterii de performanta si evaluare in sport pentru a putea sa impartim banii principial, nu dupa ureche. In opinia mea, sporturile care intr-adevar fac performanta trebuie sprijinite cu adevarat. O avem pe Geanina Beleaga, dubla campioana mondiala si europeana la canotaj, iar banii la canotaj sunt infinit mai putini decat la fotbal sau la handbal, sporturi pe care le sprijina Ion Lungu. Avem oameni care au adus tricolorul romanesc si renumele sucevean la nivel de campioni balcanici, europeni si mondiali. Oamenii acestia sunt subsubventionati, isi fac antrenamentele din bani proprii sau din banii oferiti de sponsorii care au mila de ei. Vedem ca nu se incurajeaza la maxim performanta, ci se incurajeaza mediocritatea. In plus, la nivelul Primariei nu se incurajeaza sportul de masa. Suntem de acord sa finantam toate ramurile sportive cu cat mai multi bani, dar pentru asta avem nevoie de un alt primar, care sa fi jucat macar turca, sotron sau saritura prin casa, care sa fi inteles cu adevarat fenomenul sportiv. Faptul ca la nivelul Primariei avem un om antisport prin constructia sa duce la derapaje la acest nivel”, a spus presedintele PNL Suceava.

Alexandru Baişanu a atras atenţia asupra diferenţelor foarte mari dintre sumele alocate şi cele primite efectiv de cluburi: „In fiecare an consilierii locali voteaza sume mari pentru sport. La handbal a fost votata anul trecut suma de 10 miliarde de lei vechi, iar in executia bugetara, care sta in pixul domnului Ion Lungu, s-au dat doar trei miliarde. Putem vota noi cate 100 de milioane de euro pentru toate sporturile din municipiul Suceava. Nenea Lungu, care confunda mingea de fotbal sau de baschet cu o balonare, va da 2%, 3%, 30%. La ateltism, in 2013, s-a aprobat 10.000 de lei si s-a dat doar 55% din aceasta suma. La box niciun ban, lui Lungu ii este frica de bataie. La cantonaj niciun leu, cand era mic domnului Lungu cineva i-a furat vaslele de la barca. La lupte s-au votat 10.000 de lei si s-au primit 3.000 de lei. La rugby au primit doar 45% din cele doua miliarde votate. Cam cum isi imagineaza Ion Lungu ca se poate tine in teren o echipa de barbati adevarati timp de un an de zile cu 900 de milioane de lei vechi? Pentru ca tirul sportiv l-a avut prieten pe Harsovschi a primit 250 de milioane, atat cat a fost de primit. Il felicit pe domnul Harsovschi si ii spun domnului Lungu ca a facut diferente urate vis-a-vis de celelalte sporturi. In total, din toata suma alocata si votata pentru sportul sucevean, Ion Lungu a avut pasta de pix pentru a vira doar 42%. Consilierii locali PNL nu vor vota sub nici o forma un buget pedelist, facut doar populist de dragul televizoare si ziarelor care sa scrie de bine. Vom vota dupa ce domnia sa isi va asuma in integralitate ca va executa tot ceea ce vor vota consilierii locali.”

Şeful liberalilor suceveni a precizat că, indiferent de banii alocaţi la handbal, CSU Suceava nu va încasa nimic în actualele condiţii legislative.

“Am fost sunat de domnul rector al Universitatii Suceava, care este ingrijorat de subfinantarea handbalului. Il asigur pe el si pe colegii mei de la Universitate ca vom gasi o solutie pentru ca handbalul sa primeasca mai multi bani. In schimb, anunt ca nu exista nici o formula juridica prin care echipa de handbal a Universitatii sa poata primi bani de la Primarie. Legislatia romaneasca stipuleaza foarte clar ca primariile nu pot sa finanteze echipe care apartin de alte institutii cu exceptia ONG-urilor. In momentul de fata, oricati bani am vota noi in Consiliul Local nu pot ajunge la handbal din cauza legislatiei actuale. Ii rog pe domnul rector, pe domnul primar si pe juristii celor doua institutii sa gaseasca formula corecta pentru ca acest lucru sa poata fi realizat”, a conchis Baisanu.

Primarul Ion Lungu, viceprimarul PSD Gavril Vârvara, consilierul PNL Corneliu Vornicu şi alţi reprezentanţi ai partidelor din Consiliul Local s-au întâlnit vineri într-o şedinţă a Comisiei pentru Sport. În cadrul întâlnirii, cei prezenţi s-au înţeles pentru menţinerea sumei alocate handbalului şi s-a cerut alocarea unor fonduri pentru patru ramuri sportive care nu se regăseau în proiectul iniţiat de Ion Lungu. Cel mai probabil, repartizarea banilor pentru sport va fi aprobată, luni, în cadrul unei şedinţe extraordinare convocată de primarul Sucevei.

COMENTARII:

2 Comentarii la "Lungu, atacat pe sport"

  1. iubitor de handbal | 7 martie 2014 at 18:17 | Răspunde

    situatia sportive a sucevei , si cand spun asta ma refer la toate ramurile sportive , este JALNICA . dar poate cineva a vrut sa ajungem aici . apropos s-a eliberat locatia pentru noul punct de scris al dramaturgului oscar wilde in iulius mall . se poate muta pentru noi manuscrise … de ce sunt orase unde primariile pot finanta si asta cu avizul favorabil al curtii de conturi ? oare se pot pune pavele in sala de la liceul sportiv ? si pe langa tribune facem o pista pentru biciclisti . merge ? vrea primaria ? chiar nimeni nu vrea sa faca ceva fara sa-i vina parandaratu ? ce se mai stie de cele 22 de miliarde ? sunt acte care dovedesc cheltuirea lor in mod correct sau le-a pus cineva in buzunarul propriu ? astept un raspuns corect , concret si rapid .

  2. Votati cea mai iubita echipa pe http://onlinereport.ro/cea-mai-iubita-echipa/
    Votati RAPID CFR SUCEAVA!

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*