La mulţi ani, H. Dumitraş!

Unul dintre cei mai valoroşi jucatori din istoria rugby-ului românesc, suceveanul Haralambie Dumitras a împlinit luni vârsta de 53 de ani. Fostul căpitan şi antrenor al Echipei Naţionale şi-a sărbătorit ziua la Suceava şi a vorbit despre cei peste 30 de ani care îl leagă de balonul oval.

Harry Dumitraş, aşa cum îi spun prietenii, a început rugby-ul în 1981, după ce înainte practicase handbal şi atletism.

“Mi-a plăcut familia, spiritul de acolo. Rugbyul nu este decât un pretext, importante sunt valorile pe care le cultivă acest sport: respect, încredere, disciplină şi solidaritate. Iată câteva lucruri care în societatea noastră, la ora actuală, sunt puţin opţionale”, a mărturisit fosta glorie a CSM-ului.

În 1986, Harry Dumitraş a părăsit Suceava, cu destinaţia Buzău. Mai târziu avea să ajungă în Franta, unde a evoluat la echipele Lapou şi Strasbourg.

„În momentul când treci pe o treaptă superioară, când eşti jucător internaţional, ai nevoie de altceva, de o echipă mai puternică, pentru că este un joc colectiv. Am înţeles că la Suceava colegii au jucat tot timpul pentru mine, dar în acea perioadă oscilam între prima şi a doua divizie. Am căutat un club mai puternic, care a jucat primele roluri în Divizia Naţională, şi 11 ani am fost nelipsit din rândul tricolorilor”, a explicat Harry Dumitraş.

Cu Echipa Naţională, acesta a participat la două Cupe Mondiale consecutive din postura de căpitan: Noua Zeelandă 1987 şi Franţa 1991. În acea perioadă, “tricolorii” reuşeau să învingă echipe ca Scoţia, Fiji, Franţa şi Ţara Galilor, pe ultimele două chiar în deplasare.

„Au fost, într-adevăr, nişte victorii răsunătoare, dar rugbyul nu a început cu noi şi nu se termină cu noi. Important este că am lăsat ceva, că datorită nouă şi celorlalţi jucători care au avut rezultate importante tinerii îndrăgesc astăzi rugbyul. Nu trebuie să trăim din amintiri, s-au schimbat datele problemei. Este bine să ne cunoaştem trecutul, dar trebuie să ne trăim prezentul şi să proiectăm viitorul”, este de părere fostul internaţional român.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "La mulţi ani, H. Dumitraş!"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*