Irina este „Jupân de salon”

În sport e ca şi-n viaţă. Ba una rece, ba una caldă. Ba o bucurie, ba o tragedie. În ultimii ani vorbim mai mult de ponoase decît de mari sărbători. Cînd deschizi presa sportivă, parcă te-ai pregăti de doliu. Numai titluri în bernă. Cutărică a ratat calificarea la nu ştiu ce concurs de tenis, favoritul nu ştiu care de la sărituri în apă era să se înece şi a fost scos cu greu de nişte salvamari, handbaliştii au ajuns să-şi dea autogoluri, baschetbaliştii români cer să se facă nişte coşuri niţel mai mari ca să nimerească şi ei, naţionala mioritică de rugby ar trebui numită naţionala de murdărit tricouri, scrima românească e şi ea la pămînt, la box am devenit din campioni încasatori fruntaşi, la fotbal avem piţurcăreală şi dodelism poetic, la polo la băieţii înoată ca-n maioneză, voleiul românesc, indiferent de sex, e total absent la capitolul performanţă şi figurează doar ca federaţie anacronică, iar la şah ne bate pînă şi echipa a doua a unei grădiniţe din Guineea din deal. Ne-am făcut de toate barabulele la Londra.

Nu facem o analiză a contra-performanţelor în care se scaldă sportul românesc, fiindcă, meticuloşi cum sîntem, am ajunge la concluzia că aceste contra-performanţe sînt strîns legate de politicele contra-performante ale diverselor guvernări dîmboviţene. Lucrurile sînt într-o conexiune, dacă-mi permite defunctul Marx, numită şi dialectică. O ţară condusă de nişte paralitici nu va scoate pururi un Usain Bolt, tot aşa cum o ţară în care două treimi dintre absolvenţii de liceu pică Bac-ul nu are decît o şansă aleatorie ca să nască un Einstein. Eşecul politic generează eşec instituţional, eşec managerial şi, în modul cel mai previzibil, eşec imagologic. Puţinele noastre performanţe sportive se datorează seriozităţii şi perseverenţei unor individualităţi şi nicidecum geniului managerial al unor ştăbuleţi care dorm prin federaţiile române de sport. Dacă în ţară lenea, neprofesionalismul sau chiar frauda fac legea activităţilor sportive, nu trebuie să ne aşteptăm prea curînd la cununi de lauri sau la momente de bucurie.

Cum spuneam, în sport, ca şi în viaţă, una caldă, 100 reci. La Suceava, la fel. A murit Doru Iftime, antrenorul care a adus multe medalii boxului sucevean. La doar 52 de ani, drumul lui s-a frînt exact în sala de antrenament. Adversarul care l-a pus „la podea” a fost extenuarea. Tocmai se întorsese învingător cu Lăcrămioara Perijoc de la Cupa României. Locul întîi şi medalie de aur. CSM Suceava pierdut un antrenor care punea suflet, talent şi inteligenţă în mănuşile de box.

E clar că divinitatea operează şi cu nedreptăţi. E nedrept pentru poporul român ca să fie reprezentat la Jocurile Olimpice de la Londra de nişte trînte. Aşteptam medalii de la echipele de scrimă şi de canotaj, dar, cînd colo, fetele s-au dus acolo să se dueleze cu scobitoarea şi să tragă la rame de parcă erau la un concurs judeţean de vîslit în cadă. Însă, nu la fel s-a întîmplat şi la Campionatul European de canotaj. Irina Dorneanu din Zvoriştea nu s-a dus în Italia la cumpărături şi plimbăreală, ci a mers pînă acolo ca să-şi pună la gît cea mai frumoasă bijuterie: medalia de aur. La 8 plus 1, româncele (cu deja consacratele Georgeta Andrunache şi Viorica Susan) au bătut tot la diferenţă de un poştalion.

La doar 22 de ani, Irina e deja dublă campioană europeană la senioare. Absolventă a Liceului cu Program Sportiv din Suceava, tînăra sportivă va fi, probabil, una din stelele canotajului românesc. Pentru asta va trebui susţinută. Chiar dacă actualmente este legitimată la Iaşi, nu credem că ar supăra-o prea tare o susţinere materială şi morală venită şi din partea sucevenilor. Pentru oficialităţi sau sponsori, asta poate fi o temă de meditaţie. Pînă atunci, îi oferim noi din tot sufletul şi cu toată admiraţia coroniţa de lauri a Jupânului de Salon.

Dacă adăugăm la isprăvile Irinei şi ultimele performanţe ale canotoarelor de la Fălticeni, putem spune că la Suceava, dacă multe merg prost, măcar se vîsleşte bine şi cu nădejde.

Sursa: Jupanu

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Irina este „Jupân de salon”"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*