„I.G.B. – Întemeietorul”

Sala de Arte a Bibliotecii Bucovina a devenit, astazi, neincapatoare, cu ocazia lansarii volumului “I.G.B – Intemeietorul”. Peste o suta de persoane, fosti prieteni, colaboratori, colegi sau elevii au tinut sa fie prezenti la aparitia cartii dedicate profesorului Ioan Gavrila Braicu, unul din prionerii sportului sucevean in ramuri precum handbal, oina, box, baseball sau softball. Lansata in ziua in care profesorul Braicu ar fi trebuit sa implineasca 65 de ani, lucrarea cuprinde circa 390 de pagini si a aparut la Editura Karuna, sub semnatura istoricul si jurnalistului bistritean Vasile Jimborean si a directorului Directiei de Tineret si Sport Bistrita- Nasaud, Raoul Zanca, cei doi fiind indrumati in demersul lor literar de sotia fostului antrenor, Viorelia Braicu.

Sunt coplesita de eveniment si totodata bucuroasa ca am ajuns la momentul oficial al lansarii cartii, care insumeaza cele mai importante evenimente din viata sotului meu”, a spus doamna Viorelia Braicu.

Printre invitatii care au luat cuvantul s-a numarat si Mihai Vitcu, reprezentatul Inspectoratului Scolar Judetean apreciand ca Ioan Braicu a fost unul dintre stalpii invatamantului sportiv din Suceava. “Ioan Braicu nu a fost un profesor oarecare, ci a fost unul dintre stalpii invatamantului sportiv din judetul Suceava. A fost un om care s-a dedicat viata educatie si care merita sa ramana in memoria noastra”, a spus Vitcu.

Pe lânga cartea care îi poarta numele, Ioan Braicu a lasat în urma si o performanta echipa de baseball: Royals IGB Suceava, care s-a clasat în 2010 pe locul 3 în Campionatul National si pe pozitia secunda în Cupa României.

Figura marcanta a sportului sucevean, Ioan Braicu s-a nascut în 1945 la Medias. Dupa absolvirea liceului si a Institutului de Educatie Fizica si Sport, promotia 1971, fostul profesor sucevean a fost apoi asistent la catedra de educatie fizica si sport de la Universitatea din Iasi, dar si la Institutul de Învatamânt Superior din Suceava. Incepand cu anii ’80, Ioan Braicu a predat educatia fizica la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Nr. 3 Suceava, fiind in acelasi timp si antrenor al echipelor locale de handbal feminin CSU si Zimbrul Suceava.

In primele luni de dupa revolutie, Ioan Braicu a pus bazele baseball-ului in Romania, infiintand la Suceava prima sectie din tara destinata acestui sport. Initiativa a fost preluata imediat de clubul local CSM Suceava, care a infiintat la randul sau o sectie de baseball, care avea sa se ramarce in ultimii 20 de ani atat la nivel local, cat mai ales la nivel national. Ioan Gavrila Braicu a murit pe 5 februarie 2009, fiind doborât de leucemie.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "„I.G.B. – Întemeietorul”"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*