Groapa de 145.000 de euro

Gazeta Sporturilor a publicat astazi o ancheta despre cele 50 de milioane de euro investiti de catre fostul Minister al Tineretului si Sportului în patinoare şi bazine de inot fictive. Printre cazurile prezentate se numara si cel de la CSM Suceava, care a cerut bani pentru renovarea cantinei şi a hotelului din Areni, dar a primit în schimb o groapa in valoare de 145.000 de euro in incinta complexului Unirea.

Se simte primăvara la Suceava. Întîi a fost un zvon, în decembrie. “Vom avea un patinoar”. Între timp, au aflat. Va fi un semipatinoar, cu suprafaţă de 320 de metri pătraţi. Şi, după trei luni, patinoarul are forma unor pachete într-o magazie.

Perspectiva politicoasă asupra lumii
Directorul adjunct al Clubului Sportiv, Băiţanu Vasilică, merge la intrarea în oraş dinspre Botoşani, lîngă stadionul de rugby. Pătrunde pe o alee îngustă, unde se zăreşte o groapă proaspăt săpată. “Aici va fi patinoarul!”, indică el. “Nu l-am putut face pînă acum din cauza vremii! Ştiţi, la noi iernile sînt lungi, e frig, cine se apuca să-l monteze?”.

Şi momentul în care izbucneşte
“Dar au trecut 3 luni şi el avea termen de realizare două zile!”. Ridică din umeri şi se ariceşte dintr-o dată. Ca şi cum s-a plictisit de diplomaţie: “Să-i ia dracu’! Eu nu ştiu nimic, abia aştept să ies la pensie şi să scap de ei! Am cerut bani pentru cantină şi pentru hotel, dar ne-am ales cu un patinoar! Păi, ăsta ne trebuia nouă, domnule?”, se revoltă el.

Varianta mai ieftină, refuzată şi la Suceava
La licitaţia organizată la finalul anului trecut, au participat două firme, ambele din Cluj: Intersport şi Asocierea MBS şi Vest Sport. Ca şi la Călăraşi: Intersport la concurenţă cu firmele lui Silagyi. Prima a oferit suma de 516.922 lei pentru realizarea proiectului, adică aproximativ 126.000 de euro, în timp ce MBS Group şi Vest Sport au avut o ofertă de 582.731 de lei, adică 145.000 de euro. Cu aproape 20.000 de euro mai mult. Deşi Intersport a făcut o ofertă mai bună, MBS Group a cîştigat licitaţia. Motivul? A oferit 20 de ani de garanţie faţă de doar 5, daţi de cei de la Intersport.

Păzit ca o comoară
Uşi vechi de lemn legate de un lanţ cu lacăt. Aici, pe nişte paleţi de lemn stau aşezate componentele patinoarului. “Uite, domnule! Aici îl ţinem, închis, să nu-l fure cineva! Atît îmi mai trebuie, să dispară, că mă omoară cei din minister!”, spune unul dintre angajaţi. În jur, gunoi mult. Foarte mult. Şi plăcile. Singurele părţi ale patinoarului ce au ajuns la Suceava. Fără mantinele sau alte materiale! “Ba nu, avem şi soluţie de curăţat gheaţa! Ne-au adus vreo 2 litri!”, intervine mîndru un alt angajat. Şi rîde.

Cînd Silagy a pierdut şi nu s-a mai făcut patinoar la Cîmpulung
Un alt patinoar artificial ar fi trebuit ridicat la Cîmpulung Moldovenesc. Licitaţia a avut loc pe 22 decembrie 2009 şi au participat două firme: Intersport din Cluj şi Asocierea Instcomp – Vest Sport. Alături de MBS, Vest Sport este altă firmă controlată de Gabriel Silagyi. După analizarea ofertelor, Intersport a cîştigat licitaţia datorită sumei oferite, 449.640 de lei, adică 120.000 de euro. Vest Sport ceruse 509.796 de lei, aproximativ 125.000 de euro.

Totuşi, patinoarul nu s-a realizat! Motivul? Vest a făcut contestaţie privind anumite documente prezentate de Intersport. “Actele erau toate în regulă, a fost totul transparent. Cei de la Vest au făcut însă tot posibilul ca patinoarul să nu fie deloc construit dacă nu lucrarea nu este executată de ei!”, susţin surse din sportul sucevean care au fost la curent cu licitaţia. Contestaţia Vest Sport a fost respinsă, dar pentru că răspunsul n-a venit în termen legal, licitaţia a fost anulată!

Director: “Aveţi grijă să cîştige Vest Sport”
Oameni importanţi din MTS au încercat influenţarea licitaţiei de la Suceava, susţin surse din sport ale Gazetei. “Suna telefonul aici ca la gară. Vedeţi ce faceţi acolo, aveţi grijă, Vest Sport trebuie să cîştige licitaţia!”. Acesta era mesajul venit de la capătul celălalt al firului. Cel care suna este unul dintre directorii din MTS, al cărui nume nu-l dezvăluim în acest moment. “Omul o ţinea pe a lui: trebuie să cîştige Vest, altfel, adio bani pe viitor! Aşa suna ameninţarea: faceţi patinoar acum, aveţi şanse ca în viitor să primiţi bani şi pentru altele! Altfel, adio!”, precizează aceiaşi sursă.

Sursa: Gazeta Sporturilor

Nota GazetaSV.ro: In anul 2010, CSM Suceava va primi de la Autoritatea Nationala pentru Sport aproximativ 100 000 de euro, cu 45 000 mai putin decat suma aruncata de pomana pe patinoarul inexistent de la baza Unirea.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Groapa de 145.000 de euro"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*