Fotbalul care naște “monștri”

fotbal

Fără îndoială, lupta pentru titlu în Liga I a fost și este încă una palpitantă în acest sezon. Mult hulitul sistem cu play-off și play-out a revitalizat într-o bună măsură fotbalul, aducând mai multă adrenalină și imprevizibil în acest fenomen care tindea să intre într-o monotonie sufocantă. Și nu prin faptul că Steaua părea să înceapă o dinastie lungă, ci prin faptul că ocupanta primului loc se cam știa de la finalul turului. Înjumătățirea punctelor după sezonul regulat a ținut echipele într-o tensiune permanentă, iar liderii lor de opinie nu au făcut excepție.

Antrenorul Astrei, Marius Șumudică, a ținut capul de afiș al fiecărei etape, nu doar prin rezultatele bune pe care echipa sa le-a înregistrat, ci mai ales prin declarațiile sale ironico-belicoase, care i-au scos din minte pe rivali. Dacă cineva a zis ceva de Șumudică, respectivul a fost taxat cu vârf și îndesat de fostul atacant al Rapidului, precum o companie de servicii care îți bagă pe gât și ce n-ai consumat. De la jucători și antrenori, până la patroni, indiferent de nume și de calibrul persoanei în cauză, Șumudică n-a ratat pe nimeni. Evident că rivala la titlu, Steaua, a fost ținta atacurilor și contraatacurilor sale, cei vizați fiind vocalii lideri ai Roș-Albaștrilor, patronul Gigi Becali, directorul sportiv Mihai Stoica și antrenorul Laurențiu Reghecampf. “Când intri într-un dialog cu Șumudică, tu piezi”, a spus recent fostul stelist Basarab Panduru, rezumând perfect situația. Însuși Gheorghe Hagi a intrat sub tirada tehnicianului Astrei, care, stupoare!, și-a dat seama că a mers prea departe și a revenit cu scuze. “Eu vreau să-mi cer scuze în fața acestui om, care a fost cel mai mare fotbalist al acestei țări. Eu când greșesc, îmi asum”, a afirmat Șumudică. Probabil un sfătuitor înțelept i-a explicat că atunci când jignești simbolurile unei națiuni, tu ești cel care iese în pierdere până la urmă. Ca un băiat născut în Piața Romană – Kilometrul 0 al Bucureștiului -, Șumudică a venit cu o partitură de psihanalist pentru a încerca să explice comportamentul său din actuala stagiune. “Eu am interpretat un rol: să iau toată presiunea de pe echipă, să intru în tot felul de conflicte pentru ca echipa mea să fie canalizată doar pe ceea ce trebuia sa facă pe terenul de sport”, a spus antrenorul în vârstă de 45 de ani.

Merită oare să devii un “monstru” în numele echipei tale? Este un subiect care are nevoie cu siguranță de o altă discuție. Cert este că Astra se află în acest moment la un singur punct de a deveni campioană, lucru pe care probabil că nu l-ar fi anticipat nici cei mai avizați experți în pariuri sportive. Evident că un merit important îi revine antrenorului Șumudică, cel care a știut să pună în valoare un lot bun de jucători. Dacă va lua titlul, Șumudică va intra în istorie, dar prețul pe care l-ar putea plăti ar fi tocmai marginalizarea sa de către ceilalți participanți la competiție. Pentru că, nu-i așa, sportul înseamnă în primul rând să-ți respecți adversarul.

Foto: www.flickr.com

COMENTARII:

1 Comentariu la "Fotbalul care naște “monștri”"

  1. Bine era daca avea si Suceava un…Sumudica!

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*