Drept la replică

„Dezlănţuiţi în faţa unei divizionare secunde”. Acesta este titlul cronicii din Monitorul de Botoşani după meciul amical de marţi dintre Rapid Suceava şi FC Botoşani. Deci, nu în faţa ocupantei locului II”, nu “în faţa revelaţiei Ligii a 2-a”, nici măcar “în faţa Sucevei”! Articolul continuă printr-o mărturisire a lui Şfaiţer: “Leo a dorit să facă acest test pentru a ridica moralul băieţilor după rezultatele din acest debut de retur”. Sigur, dincolo de frustrările semnatarului articolului respectiv, ideea e ca am ajuns de băcănie. Un apel de la Cumătru şi Suceava a fugit într-un sat din Botoşani ca să încaseze goluri, accidentări şi batjocuri. Poate acesta ar fi trebuit să fie subiectul de deschidere al conferinţei de presă de joi. Sau poate transferul lui Matei la Voluntari, sau conflictul cu LPS şi exilarea juniorilor clubului la Siret.

Unui deştept de pe lângă club i s-a părut oportună răscolirea rahatului cu blaturi. Proastă idee, eu l-aş da afară! Trecuseră deja câteva zile, lucrurile se aşezaseră, presa naţională uitase complet de subiectul Suceava-Berceni. Nu că le-ar păsa ălora de la Bucureşti de Rapid Suceava. Personal, cred că a fost un subiect bombastic, care nici măcar nu şi-a atins scopul, judecând după numărul comentariilor. Microbiştii din ţară ştiu că nu cu Rapid Suceava au început rezultatele dubioase. Presa naţională colcăie de dezvăluiri ale fotbaliştilor din Divizia A despre meciurile din anii ‘90. Aici, să spună cineva că CSM, Foresta şi Cetatea au jucat toate meciurile pe teren! Ohoo!

Dacă nu se trezeau aştia ai noştri să arunce cu Gazeta Sporturilor şi Prosport pe la Poliţie, probabil eram un subiect răsuflat. Acuzele nu vor fi bine primite la Bucureşti, iar fantoma pariurilor îi va mai urmări mult timp pe sucevenii noştri. Dacă îl mai sună Gafiuc de vreo două ori pe Lungu s-ar putea să vi se taie caşcavalul. Sau ar fi suficient să repetaţi voi încă de vreo două ori că nu mai aveţi chef de fotbal. Ce să faci?! Prostia costă.

Adresa înaintată de clubul Rapid la Poliţie este o aberaţie. Dincolo de greşelile de redactare, ideea în sine nu are nicio noimă. Hârtia respectivă mi-a amintit de bancul cu ăla de la anunţuri matrimoniale, care, după ce se prezintă, spune că nu caută nimic, doar vrea să se laude. Parafrazând, ai noştri rapidişti par că nu caută nimic, doar vor să se plângă. Ce vreţi până la urmă de la Poliţie? Să spună că nu s-au pariat sume exorbitante? Presupunând că cineva reuşeşte să definească legal termenul, asta nu înseamnă nici că voi sunteţi corecţi şi nici că noi suntem denigratori. Fumigenă.

Ceea ce faceţi este un şantaj sentimental. “Uite-i pe ăia buni care luptă până la moarte ca să câştige meciuri şi pe aia răi care vor răul fotbalului sucevean!”. Este imoral şi ruşinos pentru voi că l-aţi strecurat pe Semeghin în această situaţie. „Seme” merită elogii în zeci de articole, le va primi, dar nu acum.

Haideţi să vorbim despre Matei! Cine le explică, băi sensibililor, copiilor care stăteau la autografe astă toamnă de ce nu mai este Matei la Suceava? Ce-ar fi ca la următoarea conferinţă de presă să veniţi cu hârtiile transferului la Voluntari? V-ar fi fost greu să îi triplaţi salariul şi să anunţaţi că ţinta voastră este promovarea? Că tot suntem mai aproape decât oricând de Liga I, cam cum credeţi ca ar fi reacţionat sucevenii? V-ar fi durut gura? Şapte puncte pot fi recuperate când ai în spate câteva zeci de mii de oameni. Suntem Suceava, nu Voluntari! Câte mii de voci v-ar fi susţinut pe Areni în primăvara asta? Credeţi că v-ar mai fi huiduit cineva? Interesa pe cineva dacă faceţi sau nu blaturi? Prostia costă.

Este falsă acuza că obsesia blaturilor a fost provocată de GazetaSV în toamnă după meciul de la Berceni. Poveştile au început din perioada când Rapidul era în Liga a 3-a, la nivel de comentarii prin site-uri, taxi-uri, tribune şi crâşme, au escaladat în campionatul trecut şi au fost mediatizate abia acum. De ce lumea începe scenarita încă de la poarta stadionului? Poate pentru că spectatorii dau nas în nas cu rapidişti prin casele de pariuri?! Sigur că niciunul dintre treningurile vişinii nu ar avea tupeul să parieze pe un meci al Sucevei, dar de ce să laşi loc de interpretări?! Alo! Reprezinţi un oraş de peste 80.000 de locuitori, comportă-te ca atare! Dacă îţi plac pariurile trimite un prieten la agenţie, fă-ţi cont pe bet, soluţii există, dar nu te comporta ca un antrenor de judeţ sau din periferia Bucureştilor! Iar pe jucătorii care trec pragul agenţiilor îmbrăcaţi în echipamentul clubului dă-i afară pe loc!

Pe jucătorii aduşi la conferinţa de joi să accentueze dramatismul situaţiei nu îi acuz. Le-aş sugera totuşi să îi întrebe pe cei mai vechi de la echipă după ce au băut apă anul trecut pe vremea asta şi ce înteleg ei prin tristeţe totală. Să-l sunaţi şi pe Căinari! Fii mândru Plek că joci la Suceava, nu ne ameninţa că pleci! Aşa cum v-am spus şi în faţă, sunteţi fotbalişti profesionişti! Brigada Dakay v-a respectat şi aveţi onoarea de a juca din nou pentru Suceava – un oraş de peste 80.000 de locuitori care arată rău, dar iubeşte fotbalul. Asta vine la pachet cu bune şi cu rele, dar eu spun că aici vă simţiţi fotbalişti. Sunaţi-l şi pe profesorul Radu! Poate aţi uitat, dar eu şi Chido am crescut în galerie, nu printre protocoale. Suntem pretenţiosi, nu rău intenţionaţi! Încetaţi cu manipularea!

Problema fotbalului sucevean nu sunt pariurile. Când vom vorbi despre adevăratele bube, atunci să vă pregătiţi hârtiile, ciocoilor din Areni!

P.S. Mesajul din poză este pentru colegii de breaslă!

Despre autor

Daniel Vatamanu
Membru fondator al www.GazetaSV.ro | Redactor-prezentator la Intermedia TV Suceava.

COMENTARII:

18 Comentarii la "Drept la replică"

 1. Dani, nu cred ca era necesar articolul asta chiar acum inainte de meci. Si plus ca urmeaza doua meciuri capitale. Asta nu inseamna ca nu iti dau dreptate, dar totusi cred ca nu ai ales momentul potrivit.

 2. Ionut Constantin | 14 martie 2015 at 0:31 | Răspunde

  Felicitari pentru articol !!!

 3. Pt Daniel Vatamanu | 14 martie 2015 at 6:30 | Răspunde

  Pune mana pe hârtia înaintată de club către poliție si arata-mi si mie Greșelile de redactare …App crezi ca panarama asta de site nu a avut niciodata greșeli de redactare ? Si in plus nu s-a facut plângere doar la poliție ci si la departamentul de integritate , daca nu te pricepi sau nu stii , te rog sa nu mai dai Afirmații eronate cititorilor

 4. Pt Daniel Vatamanu | 14 martie 2015 at 6:35 | Răspunde

  Fă si tu ceva gen : „Dinu Zară ” si da in judecată clubul(stii tu consecintele care le suporta colegul tau) daca ai vazut ceva necurat :)))) nu încerca sa îndupleci oamenii cu articole in care scrii ca e meci dubios si tot felul de chestii care nu le da moral baietilor , nu stiu cum mai dai ochii cu cei din club dupa acest articol ?!

  • Ce consecințe, mă? Ești praf!

  • Daniele,tind se cred ca nu se vrea promovarea oricat de fotbalisti s-ar crede baieti.Sucevenii ar fi sustinut echipa din rasputeri si cred ca stadionul ar fi fost prea mic pentru cati iubitori de fotbal are Suceava.Stadionul reprezinta un devantaj pentru aceasta echipa si din punctul meu de vedere cred ca cel mai bun stadion din judet il avem la Pojorata.Cred ca Suceava va avea echipa in anul 20?? in liga I ,probabil cand va fi gata acel stadion promis de primarie.In concluzie,ma doare inima sa vad in liga I stadioane goale cu echipe fara suporteri( Chiajna,in viitor Voluntari,Viitorul Viitorul cine stie cui ,ca al Constantei nu e ).C-ta,Timisoara,Suceava,Arges,Bacau,orase cu traditie fotbalista duc lipsa de adrenalina

  • amice, cand in meciul tur Suceava conduce cu 2-0 si pierde cu 3-2 si in retur se repeta povestea dar in favoarea echipei locale crezi ca e doar un noroc pur?

 5. Ziaristii sunt in general oameni frustratzi, negri in cerul gurii, si cauta orice prilej pentru a turna venin…nici echipa asta nu e Barcelona, dar atata timp cat au o singura înfrângere, cu berceniul logica si bunul simt îmi spun ca ar fi putu face un blat sau arsnjament dau reciprocitate doar cu ei…in rest e multa fabulatir si prost gust. Apropo uratzenia orasului e generata la nivel energetic si de răutatea oamenilor…think about it…

 6. Mai dar esti culmea cine sa va mai inteleaga daca castiga e blat daca pierd e blat rusine sa va vie ziaristilor.

 7. JAGA JAGA PULIFRICI | 14 martie 2015 at 14:40 | Răspunde

  JOACA BAIETII DE RUP LA PARIURI, L-AM VAZUT DE FOARTE MULTE ORI PE DOMNUL ANTRENOR LA SUPERBET

 8. Subscriu.Respect,Domnule Vatamanu!

 9. …ziaristi de cancan.

 10. Felicitari pentru articol Dani!

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*