Doliu în sportul sucevean

Sportul sucevean este acum, in prag de Sarbatori, mai trist si mai sarac. Maestrul emerit Constantin Tapirjan, parintele luptelor greco-romane din Suceava, a incetat din viata, sambata, la varsta de 68 de ani. O adevarata legenda a sportului local dar si national, profesorul Taparjan a instruit timp de aproape 40 de ani luptatori ce au adus faima judetului Suceava. Si-a început cariera la Galati, în anul 1964, pentru ca, un an mai tarziu sa vina la Radauti la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi”. Dupa terminarea stagiului militar si a cursurilor Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Galati, Constantin Tapirjan a revenit la Suceava, unde si-a legat cea mai mare parte a carierei sale de antrenor si profesor de Liceul Industrial Nr. 4 “Samuil Isopescu”.

La scurt timp dupa ce a inceput sa predea luptele in nordul Moldovei, a obtinut prima mare performanta: locul 2 cu echipa CSM Suceava la Campionatul National de seniori. „Am batut Steaua, dar ne-a învins Dinamo. Nici nu puteam sa ne comparam cu baza materiala pe care o aveau cei din Capitala. Chiar în primul an de activitate, în sala de sport a liceului, am adunat repede câtiva elevi si am înfiintat o sectie. Nu puteam sa particip decât la juniori, pentru ca seniori nu existau”, povestea profesorul Tapirjan intr-un interviu acordat in anul 2011.

Sportivii pregatiti de Constantin Tapirjan au câstigat in total circa 500 de medalii, din care peste 30 de aur la nationalele de seniori. Antrenor la CSM Suceava, chiar director în perioada 2001-2005, profesorul Constantin Tapirjan a cochetat si cu lotul national de juniori, pe care l-a condus în mai multe rânduri. „În cariera mea, prin mâinile mele au trecut aproximativ 1.000 de luptatori. Iar medalii… cine le mai stie numarul!?“, mai spunea Constantin Tapîrjan. Sportivii pregatiti de el au obtinut rezultate importante si pe plan extern. Ilie Matei, Ioan Grigoras si Ioan Irimiciuc au participat la Jocurile Olimpice, iar primul a câstigat argintul la Los Angeles, în 1984. Aceasta a ramas, de altfel, singura medalie olimpica obtinuta vreodata de clubul CSM Suceava. Nu în ultimul rând, Tapârjan se poate mândri cu formarea unei generatii de antrenori, în care se regasesc Ilie Matei, Lazar Tipa si Valerica Gherasim.

Ultimului ii vine cu greu sa vorbeasca la trecut despre cel care a fost Constantin Tapirjan. “Este parintele luptelor greco-romane din Suceava.,Era un tip serios. La antrenamentele lui nu era loc de glume sau de poante. A fost un model de antrenor. Este o pierdere pentru noi toti”, a declarat Valerica Gherasim.

In luna iunie a acestui an, Constantin Tapirjan a fost numit cetatean de onoare al Sucevei. “Este o greseala pe care a trebuit sa o îndreptam, domnul Tapirjan trebuia facut de mult timp cetatean de onoare al Sucevei. Este un om care are performante sportive deosebite, un simbol pentru ce înseamna luptele greco-romane în municipiul Suceava”, a spunea atunci primarul Sucevei, Ion Lungu.

In urma cu o luna, profesorul Constantin Tapirjan a fost prezent in sala LPS din Suceava la finala Campionatului National de lupte pe echipe. A stat in tribuna. Pe banca tehnica erau doi dintre discipolii sai, Valerica Gherasim si Andrei Bolohan. Nu l-au dezamagit. Luptatorii suceveni au parasit salteaua cu medaliile de aur la gat.

In decursul timpului, profesorul Constantin Tapirjan a avut oferte de a antrena la alte cluburi, chiar in strainatate. Le-a refuzat pe toate, spunand de fiecare data, citam: “Din Suceava plec doar în alta lume”. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

3 Comentarii

  1. D-zeu sa l ierte. Un mare om pentru care am avut si o sa am un respect deosebit….si am avut norocul sa fiu indrumat in viata chiar de acest om ce mi a fost diriginte in liceu. Condoleante familiei…..

  2. Sincere condoleante familiei!

    Un antrentrenor exceptional „Dom. Profesor” pentru cei ce l-au avut ca Profesor sau Antrenor.

    M-a instruit in tainele acestui sport dur, de gladiatori, pentru a lupta cu adversarul sau cu viata cotidiana, cu scopul de-a învinge.

    Am avut sansa sa fiu „slefuit” mai multi ani, incepand in sala de la Scoala de muzica si terminand in sala de la Stadion, timp cuantificat in mii de ore. Am avut colegi de saltea sportivi consacrati si am trait multe amintiri indelebile deosebite, care m-au format ca sportiv, dar si ca om pentru restul vietii.

    Îi datorez respect, seriozitate, disciplina, rigoarea si curajul, calitati ce-a stiut sa le transmita tuturor sportivilor ce-au avut sansa sa-l aiba antrenor.

    Lectiile lui nu mi-au ramas doar in spatiul salii de antrenamente sau pe saltea, ci m-au urmat pe tot parcursul vietii mele in lume, departe de Bucovina mea natala.

    A fost un om care degaja spirit de verticalitate, iar acum isi continua drumul pe care îl stia cel mai bine, tot pe verticala.

    Dumnezeu sa-i fie aproape.

    Paul Amarica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *