Denis, rădăuţeanul campion

La doar 12 ani, un radautean are un palmares sportiv de invidiat. Dionisios Marcu, elev in clasa a VI-a la Scoala Generala Nr. 3 din Radauti are adunate ca pilot in trei ani peste 65 de cupe si trofee la competitii sportive de karting. Campion al motorsportului românesc, Dionisios sau Denis cum i se mai spune, este cel mai bun din lume la aceasta categorie de varsta, in acest sport. El si-a indreptat talentul catre karting la varsta de opt ani. Parintii, Vasilica si George Marcu, din Radauti, i-au inteles din start pasiunea si sunt alaturi de fiul lor, dar pentru a putea continua in acest costisitor sport, Denis are nevoie de sponsorizari

Denis Marcu s-a nascut pe 13 iulie 1998 in Grecia, an cand parintii se aflau la munca acolo. Doi ani mai tarziu, au revenit in tara si au ramas la Radauti. Baiatul a inceput kartingul sub indrumarea unuia dintre cei mai buni tehnicieni si antrenori din România, Vladimir Bortov, sub culorile clubului bacauan, Selena Motor Sport. Dealtfel, Bortov este si directorul acestui club. Ca si Doru Sechelariu, alt mare campion la karting format la Selena Bacau, Denis a debutat in acest sport pe cind a inceput sa poarte ghizdanul in spate.

Radauteanul ne-a spus ca pe cind se afla in clasa I, parintii i-au luat kart dupa ce intre el si tata a fost pus un pariu care insemna obtinerea premiului I la sfârsit de an scolar. Si asa s-a intâmplat, Denis a luat acest premiu iar parintii au cumparat kartul, insa antrenamentele urmau sa fie facute la Bacau, acolo unde se afla cea mai apropiata pista. Totul a inceput cu o aventura care avea sa se transforme ulterior intr-o pasiune. Conducerea clubului considera ca Doru Sechelariu a predat cu succes stafeta lui Denis Marcu, care se impune cu regularitate si intr-o competitie de mare calibru, precum Open Masters-ul Italian.

Anul 2007, anul de debut al radauteanului, a fost impartit intre scoala si antrenamente. In anul 2008, insa, Denis avea sa devina campion national la clasa Mini si vicecampion european al aceleiasi clase, in South East European Karting Zone (SEEKZ). Evolutia ascendenta a lui Denis a fost posibila datorita unui program de antrenamente infernal dar si a unei baze materiale si sportive de exceptie. Denis a confirmat forma excelenta si in anul 2009 obtinind titlul de vicecampion national, reusând câstigarea in premiera a titlului de campion sud-est European.

Tot in acelasi an, raruteanul a inceput sirul participarilor in competitiile internationale de mare anvergura, cu rezultate modeste la inceput. El a participat inclusiv la campionatul OPEN MASTER si la diferite campionate regionale din Italia. Anul care tocmai se incheie este insa anul consacrarii lui Denis Marcu pe plan mondial si o confirmare a muncii depuse in anii precedenti . A fost un an perfect pentru tânarul pilot. “Am emotii mai ales cind incep cursa, mai ales cand te bati pentru primele trei locuri. Imi place ceea ce fac si ma simt foarte bine atunci cand sunt in cursa”, ne-a spus radauteanul.

In 2010, Denis a câstigat aproape tot ceea ce era de câstigat, atât pe plan national cât si international. Daca in competitia interna, radauteanul nu a avut practic adversar, in competitiile internationale, sportivul nostru a reusit sa invinga piloti, pe care anul trecut, nu ii putea decât invidia pentru palmaresele lor. In SEEKZ, Denis nu a lasat nici o sansa adversarilor din SE Europei, câstigând de o maniera categorica, ca si in campionatul national. Ultimul succes a fost repurtat, pe circuitul spaniol de la “El Vendrell”, acolo unde pilotul român a triumfat in Cupa Campionilor” competitie care a reunit la start circa 150 de participanti. La inceputul anului, participând in campionatele zonale ale Italiei, Denis nu a dat prea multe sanse participantilor la prima treapta a podiumului, câstigând aproape toate cursele, una destul de importanta fiind “Cupa Vezuviului”.

Tot in Italia, Denis a participat si la campionatul OPEN MASTER, un campionat cu o numeroasa participare internationala, unde a obtinut rezultate foarte bune, câstigând chiar o etapa. In seria mondiala WSK – Master Series, dupa un inceput ezitant (pozitia a 15-a in cursa de la Siena – Italia), Denis Marcu a terminat pe pozitia a treia in cea de-a doua cursa (Val Vibrata), pentru ca in ultima etapa a campionatului, dupa o cursa excelenta, sa termine pe pozitia a doua, loc ce i-a asigurat titlul la clasa MINI, WSK fiind cel mai puternic campionat de nivel mondial pentru aceasta clasa (copii cu vârste cuprinse intre 9 si 13 ani ). O alta cursa importanta a acestui sfârsit de an, a fost Cupa Natiunilor, parte a aceluiasi campionat World Series Karting.

Desfasurata in Italia, clasa MINI a acestei competitii, a fost dominata clar, atât in heat-urile de calificare cât si in mansa prefinala si finala de Denis, care a punctat inca odata suprematia la aceasta clasa. ultimei mari intreceri a sezonului, Cupa Campionilor, Denis a mai punctat o victorie importanta, in Cupa Senna, câstâgand acest trofeu, dupa disputarea a trei manse finale. Ca sezonul sa fie unul de vis pentru Denis, acesta a câstigat si Cupa Campionilor, cursa disputata in Spania, pe circuitul de karting Vendrell – Tarragona. Un pilot român, care confirma inca de la o vârsta destul de mica, intarind astfel ascensiunea scolii de pilotaj din România.

Radauteanul are o fire ambitioasa si crede ca intr-o zi se va inscrie in competitia Formula 1 si se va afla printre câstigatori. “Marea sansa a carierei mele s-a numit Selena Motor Sport Bacau. Fara conditiile de aici, nu aveam cum sa reusesc”, a declarat Denis Marcu, cel care s-a format si a crescut din punct de vedere sportiv pe circuitul bacauan de karting creat de Dumitru Sechelariu in 2003. “Laboratorul performantei”, asa cum a fost descrisa Selena Motor Sport de catre specialistii sporturilor cu motor, i-a permis lui Denis sa devina, in decurs de numai patru ani, cel mai bun pilot din lume la clasa sa. La cei 12 ani, Denis are nevoie de sponsori pentru cumpararea de materiale si pentru deplasari. “Sunt un pilot tanar si vreau sa continui cariera mea de pilot de kart. Am nevoie de un sponsor pentru Campionatul Mondial”, ne-a mai spus radauteanul.

Sursa: Obiectiv de Suceava.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Denis, rădăuţeanul campion"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*