Dat afară pentru că… la TV

Atât de amorţită este presa suceveană de sport încât atunci când cineva încearcă să depăşească statutul de “relaţii publice”, şi să-şi facă meseria pentru care este plătit, devine brusc un inamic public, duşman al sportului şi al naţiunii, respectiv un paria în ochii colegilor de breaslă. Pentru ei nu există exercitarea meseriei de ziarist, ci doar atacuri la persoană şi denigrarea imaginii. Aşa se face că, atunci când am ridicat capul, eu si Chido am primit insulte, ameninţări juridice şi fizice.

Conducătorii din sportul sucevean s-au obişnuit cu slugărnicia atât de mult încât blamează orice este înafara odei, ba chiar şi lipsa ei!

Deunăzi şi-a dat în petec şi Vasilică Băiţan, directorul celui mai mare club sportiv din judeţul nostru, CSM Suceava. Marţi dimineaţă mai exact, în timp ce se afla la duş, tanărul atlet sucevean Ciprian Enache (foto) a fost luat în colimator de Vasilică Băiţan şi trimis să se antreneze la CSM Dorna Vatra Dornei, club cu care a semnat în aceasta toamnă. Sigur, reacţia şefului de club are acoperire în condiţiile în care sportivul a refuzat să rămână la Suceava, iar noul său club nu are un acord cu CSM Suceava pentru ca sportivii să se pregătească pe “Areni”.

Cristi PrîsneacAntrenorul Cristi Prîsneac crede însă că supărarea lui Vasilică Băiţan se trage de la faptul că nu a fost lăudat în emisiunea Fair Play, difuzată cu o zi înainte pe Intermedia TV.

“Pentru că la emisiunea de luni nu a fost lăudat că s-a pus zgură pe pista stadionului Areni, a doua zi domnul director l-a aşteptat după antrenament pe sportivul meu şi l-a scos afară din duş. Domnul director al clubului fanion al Sucevei, în loc să încurajeze tinerii sportivi, îi alungă de la stadion. Sunt oameni care vor tot timpul să fie lăudaţi. Dacă spuneam că el a făcut sala şi pista, poate îi dădea şi masă la copil. Mă miră această atitudine pentru că nu l-am vorbit de rău, doar nu i-am pomenit numele”, a spus Cristi Prîsneac.

Vasile BaitanDe cealaltă parte, Vasilică Băiţan susţine că reacţia sa nu are nici o legătură cu emisiunea.

“Luni, antrenorul Silviu Casandra mi-a reproşat că nu sunt bani pentru deplasări la concursuri, că ne pleacă sportivii, dar cheltuim cu pregătirea sportivilor de la alte cluburi. Ciprian Enache a plecat la Dorna pentru că acolo îi dă mai mulţi bani. I-am spus: <Dacă Dorna îţi dă mai mulţi bani, du-te la Dorna!>. A venit toată vara şi s-a antrenat la noi şi nu ne-a spus că pleacă. Nici măcar nu ne-a sunat cineva de la Vatra Dornei. N-am nimic cu ei dar, daca e sportivul lor, ei să-i asigure condiţiile pentru antrenament şi concursuri”, a spus Vasilică Băiţan.

Ciprian Enache a participat anul acesta la Campionatul European de alergare montană şi la Campionatul Balcanic de alergare montană, iar conform antrenorului Cristi Prîsneac, sportivul în vârstă de 19 ani are şanse mari să se califice la competiţiile similare de cros. Atletul s-a pregătit la CSM Suceava în ultimii şase ani. Întrebarea logică este : De ce abia acum a fost dat afară de la baza CSM Suceava, în condiţiile în care semnase cu CSM Dorna Vatra Dornei încă de pe 1 septembrie?

Iustin TatarauIată ce spune antrenorul Iustin Tătărău, cel care l-a pregătit pe sportiv la LPS Suceava: “Noi avem un protocol cu CSM Suceava prin care ei ne pun la dispoziţie baza de antrenament la tarife mici. În schimb, am convenit ca sportivii care termină Liceul cu Program Sportiv să meargă mai departe la CSM Suceava. Eu tot le-am dat sportivi, dar nu vreau să îi cresc iar alţii să îşi bată joc de ei. Când eşti la tineret sau la seniori nu mai merge să îi amăgeşti cu o pereche de papuci. Au fost cazuri când nu li s-a decontat nici măcar motorina.”

Situaţia financiară la clubul CSM Suceava este critică. Potrivit unor surse, din decembrie 2012, când Vasilică Băiţan a fost numit director, şi până în prezent, clubul a primit în total doar 550.000 de lei de la Ministerul Tineretului şi Sportului. S-a ajuns în situaţia ca la atletism fiecare dintre cei patru antrenori să primească câte 9.000 de lei pe an! Potrivit aceloraşi surse, pe vremea lui Valerică Gherasim veneau circa 700.000 de lei anual de la MTS. Nu vă grăbiţi cu concluziile, domnul Gherasim a fost printre primii oameni din sportul sucevean pe care i-am supărat!

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *