Cupa Interetnică, la final

Suceava a gazduit in perioada 2-4 mai cea de-a XI-a editie a Cupei Interetnice Bucovina, activitate care a beneficiat de sustinerea financiara din partea Consiliului Local Suceava si a Federatiei Române Sportul pentru Toti. Organizatia care a implementat la nivel local evenimentul este Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Suceava. Partenerii evenimentului au fost Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Suceava, CSM Suceava si Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava.

Manifestarile au început vineri, la sala de sport a LPS Suceava unde a avut loc un meci de fotbal între Administratia Suceava si cea a Regiunii Cernauti. La meci au participat activ personalitati ale administratiei locale si judetene: consilierii locali Cornel Grosar, Niculai Barba, Adrian Aramescu, prefectul Florin Sinescu, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, dar si cadre didactice de la LPS Suceava. Traditionalul meci de fotbal între cele doua unitati administrative s-a încheiat nedecis dupa cele 60 minute de joc, 4-4, si 2-2 dupa prelungiri. Toti participantii au fost premiati de catre organizatori cu diplome si medalii. Urmatoarea partida se va desfasura la Cernauti în vara acestui an.

Sâmbata a avut loc deschiderea oficiala a celei de a XI-a editie a Cupei Interetnice Bucovina. Aceasta a avut loc la terenul de fotbal a USV în prezenta domnilor Cornel Grosar, consilier local, Nelu Todireanu, presedintele Fundatiei ANA, Vasyl Boiechko, Consul General al Consulatului General al Ucrainei la Suceava si Mihai Androhovici, vicepresedinte al Federatiei Române Sportul pentru Toti.

La startul activitatilor s-au aliniat 12 organizatii si comunitati etnice din judetul Suceava, din tara si strainatate. Acestea au reprezentat minoritati al etniilor din România: ucraineana, polona, germana, a rusilor-lipoveni, rroma, italiana, evreiasca, maghiara, armeana si tatara. Din afara tarii ne-au onorat cu prezenta participanti din Armenia, Ucraina si Republica Moldova.Activitatile sportive s-au derulat pe durata a doua zile si au constat în fotbal- baieti, kin-ball -fete si mixt- tenis de masa, tir cu arcul, badminton si boccia.Competitia de fotbal a fost extrem de disputata. Ea a fost câstigata de GIRB – Grupul de Initiativa a Românilor din Basarabia. Aceasta a jucat finala mare cu Uniunea Polonezilor din România. În finala mica, jocul a fost câstigat de catre Administratia Regiunii Cernauti care a învins Uniunea Ucrainienilor din România, filiala Suceava. Un rol important în derularea activitatilor sportive l-a avut echipa de voluntari ai AJSPT Suceava.

Activitatile culturale s-au derulat sâmbata au constat în cântece, dansuri si poezii ale minoritatilor etnice. Seara a fost plina de culoare, ritm si bucurie imprimate de formatiile participante la eveniment. Ca element de noutate s-au remarcat în acest an Comunitatea Armeana de la Iasi, care au avut în componenta si invitati din Armenia dar si Comunitatea Tatarasca de la Kogalniceanu, judetul Constanta.

La finalul celei de a XI-a editie a Cupei Interenice Bucovina, toti participantii au fost premiati de catre organizatori cu materiale sportive. Sentimentul general cu care au plecat acesti tineri a fost ca Bucovina reprezinta un bun model de convietuire interetnica iar sportul pentru toti poate fi o cale de comunicare eficienta.

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *