Contraventiile si infractiunile rutiere sunt forme distincte de abateri de la normele legale reglementate separat in legislatia romana, fiecare avand propriul regim juridic si consecinte specifice. Atunci cand ne aflam in situatia incalcarii normelor rutiere, sanctiunile pot varia in functie de gravitatea faptei, de la amenzi contraventionale la pedepse penale.
Potrivit dispozitiilor generale, art. 1 din Ordonanta nr. 2/2001 „constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.”
Spre deosebire de infractiuni, contraventiile rutiere presupun o incalcare a prevederilor legale caracterizate printr-un grad redus de pericol social, dar care atrag raspunderea contraventioanala si se sanctioneaza cu avertisment, amenzi contraventionale si dupa caz, cu una dintre sanctiunile contraventionale complementare cum ar fi puncte de penalizare, suspendarea temporara a permisului de conducere sau confiscarea bunurilor destinate savarsirii contraventiilor prevazute in ordonanta de urgenta ori folosite in acest scop. Exemple concrete de contraventii rutiere des intalnite sunt depasirea limitei legale de viteaza cu mai putin de 50 km/h, stationarea sau parcarea intr-un loc interzis precum si utilizarea telefonului mobil in timpul conducerii, fara un sistem hands-free.
Infractiunile rutiere sunt fapte prevazute de legea penala, mult mai grave, cu un grad de pericol social mai ridicat si care atrag raspunderea penala. Sanctiunile aplicabile in cazul infractiunilor rutiere includ amenda penala si inchisoarea.
Conform Codului Penal, infractiunile rutiere sunt conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante (peste 0.80g/l alcool pur in sange) si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi (art. 336 Cod Penal); conducerea unui vehicul fara permis de conducere (art. 335 Cod Penal); refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice; parasirea locului accidentului sau modificarea sau stergerea urmelor acestuia care se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani; uciderea sau vatamarea corporala din culpa in cazul unui accident de circulatie.
In ceea ce priveste aplicarea sanctiunilor contraventionale, procedura este de regula administrativa si mai putin complexa comparativ cu procedura penala. De aceea, prezenta unui avocat drept penal pentru infractiuni rutiere este esentiala pentru a verifica daca procesul verbal de contraventie este legal si temeinic intocmit, de a redacta plangerea contraventionala in termenul prevazut de lege prin obtinerea unui sanctiuni minime, sau chiar anularea procesului verbal.
In materie penala, consecintele sunt semnificativ mai severe asupra libertatii si reputatiei persoanei cercetate penal, asistenta avocatului fiind necesara inca din faza de urmarire penala. Citeste mai multe aici.