CN de Sanie la Vatra Dornei

Primul Campionat National de Sanie – Pista naturala organizat vreodata in Romania s-a desfasurat la Vatra Dornei in perioada 11-14.03.2010.

Sania pe pista naturala este o disciplina sportiva destul de veche dar putin cunoscuta la noi. De foarte multi ani se organizeaza Campionat Mondial, Campionat European si Cupa Mondiala, la care participa cam 14 tari, printre care in acest an si Romania. Prima pista amenajata si inghetata corespunzator in Romania a fost ce de la Vatra Dornei realizata exclusiv prin eforturile Clubului Sporturilor de Iarna si a unor sponsori inimosi. Aceste eforturi s-au concretizat in realizarea a 380 metrii de pista cu sapte viraje cu aproximativ 500 metrii liniari de mantinela si cu peste 130 tone de apa inghetata pe aceasta pista.

Diferentele fata de sania clasica,sunt importante: Virajele nu sunt suprainaltate ci la orizontala sau chiar in plan inclinat in afara virajului pentru a creste gradul de dificultate al inscrierii in viraj. Corpul sportivului se inclina mult in afara saniei cu sprijin pe brat ca la motto-cross. Pista nu este foarte neteda provocand si unele mici sarituri ale saniei. Sania este mult mai lata si se conduce si cu ajtorul unei chingi care se trece dintr-o mana in alta in viraje.

Deoarece sportivii nostri din Lotul Romaniei au fost angrenati in Cupa Mondiala pana pe data de 02 Martie, acest prim campionat s-a desfasurat foarte tarziu, iar pentru a beneficia de conditii regulamentare de calitate am fost nevoiti sa scurtam traseul la doar 380 metri si sapte viraje desi pista initiala era de 680 metri si 12 viraje.

Sportivii care au participat in Cupa Mondiala la opt etape si antrenorul lotului au afirmat ca, in afara faptului ca a fost mai scurta, pista de la capatul telescaunului din Vatra Dornei s-a incadrat la acelasi nivel de dificultate si de calitate cu pistele din Germania, Austria si Italia.

Avand in vedere faptul ca la competitie au participat si sportivi incepatori, pe sanii originale necunoscute lor, faptul ca nu s-a inregistrat nici un accident constituie un succes in plus. De altfel intreaga conducere a Federatiei Romane Bob si Sanie a avut mari emotii pe intreaga durata a competitiei din punct de vedere al sigurantei,cunoscand spectaculozitatea probei.

La acesta prima competitie oficiala din Romania au participat sase cluburi (CSTA BUCURESTI, CSO SINAIA, CSS TOPLITA, CSAM BUSTENI, CSS si CSI Vatra Dornei). Sportivii dorneni au obtinut sapte medalii, desi proba de dublu nu s-a mai desfasurat din cauza lipsei saniilor. Din pacate, desi dupa prima mansa aveam titlul de campion si la seniori si la juniori, sportivul dornean Morosan a gresit in ultimul viraj si am ramas fara medalii de aurla acesta prima editie.

CLASAMENTE:

Seniori:
1) Negotei Marian CSAM BUSTENI
2) Valcan Alexandru CSS TOPLITA
3) Morosan Bogdan CSI Vatra Dornei

Senioare:
1) Danci Manuela CSO Sinaia
2) Voda Adina CSS Toplita
3) Spanu Marcela CSI/CSS Vatra Dornei

Juniori:
1) Valcan Alxandru CSS Toplita
2) Morosan Bogadan CSI Vatra Dornei
3) Codin Cosmin CSO SINAIA

Junioare:
1) Voda Adina CSS TOPLITA
2) Spanu Marcela CSI/CSS Vatra Dornei
3) Manolescu Carmen CSO Sinaia

Echipe seniori:
1) CSO Sinaia
2) CSS TOPLITA
3) CSI/CSS Vatra Dornei

Echipe juniori:
1) CSS Toplita
2) CSS/CSI Vatra Dornei
3) CSO Sinaia

Au participat 17 sportivi si s-au inregistrat trei abandonuri.

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *