Cariera de fotbalist si antrenor a lui Razvan Lucescu

Dupa cum probabil stii deja, Razvan Lucescu este fiul legendarului antrenor si fost fotbalist al nationalei Romaniei, Mircea Lucescu.

Acesta i-a calcat pe urme tatalui sau atat ca jucator si acum o face si ca tehnician. Mai jos vei afla cateva detalii interesante despre performantele lui Razvan Lucescu in „Sportul Rege”, atat din postura de jucator, cat si de antrenor.

Primii ani ca jucator

Razvan Lucescu a evoluat pe postul de portar, iar primii pasi in fotbal i-a facut la Dinamo Bucuresti si Sportul Studentesc. Cu ultima avea sa semneze si primul contract ca profesionist, in anul 1987. A stat in Regie pana in 1992 si in acest timp a bifat 24 de meciuri.

A urmat apoi un sezon in Italia, la Crema Calcio, unde a evoluat in doar 3 partide, iar apoi s-a intors in tara la Sportul Studentesc. Pana in 1996 a stat intre buturile acestei formatii in 81 de confruntari, cand din nou, a plecat la FC National, unde a stat un an in care a jucat in 31 de dispute.

In 1997 revenea la Sportul Studentesc, dar nu a rezistat decat un sezon in care a bifat 31 de meciuri. Mergea inca o data in Cotroceni, in iulie 1998, la aceeasi FC National, la care a stat exact un an, el evoluand in acest timp in 23 de intalniri.

Se ducea in iarna lui 1999 la FC Brasov, unde pe parcursul unui retur de campionat a jucat in 13 dueluri. Aceste aparitii au fost suficiente pentru a-l propulsa catre cea mai frumoasa parte a perioadei sale petrecute in iarba.

Apogeul carierei de fotbalist

Sansa carierei lui a venit in iulie 2000 cand a semnat cu unul dintre cele mai mari cluburi din Romania, este vorba despre Rapid Bucuresti, echipa pe meciurile careia poti paria online la Winbet, iar inainte de asta poti sa citesti si pareri Winbet ale clientilor. Din lotul formatiei giulestene faceau parte la momentul respectiv printre altii Razvan Rat, Ioan Ovidiu Sabau sau Florin Bratu.

Unul dintre cele mai importante momente ale lui Razvan Lucescu ca jucator a fost in toamna anului 2000. Avea sa fie titular intr-o dubla cu Liverpool din preliminariile Cupei UEFA. Nu sunt multi fotbalisti din Romania care se pot lauda ca au evoluat impotriva gruparii de pe Anfield Road.

„Juniorul” nu a facut doar act de prezenta pentru ca a avut prestatii excelente in ambele confruntari. In mansa tur britanicii s-au impus la limita, cu scorul de 1-0 la Bucuresti, prin golul lui Nick Barmby care a venit in minutul 29.

La retur Razvan Lucescu a avut niste parade excelente si le-a refuzat golul unor jucatori imensi precum Steven Gerrard, Robbie Fowler sau Michael Owner. Astfel, Rapid se poate lauda ca a plecat neinvinsa de pe celebra arena Anfield Road, scorul fiind atunci 0-0.

A mai fost apoi un sezon la FCM Bacau, pana in 2002, cand s-a intors la Rapid, acolo de unde s-a si retras un an mai tarziu. S-a aflat aici atat in postura de jucator, dar si de vicepresedinte si a ajutat echipa sa ia titlul de campioana la finalul anului 2003, atunci cand si-a agatat ghetele in cui.

Cariera de antrenor in Romania

Prima echipa pe care a antrenat-o a fost FC Brasov, din februarie pana in iunie 2004. In vara acelui an mergea la Rapid Bucuresti, unde avea sa devina antrenorul atat de apreciat care este in momentul de fata.

A stat pe banca gruparii din Giulesti 3 sezoane, timp in care a obtinut 2 Cupe ale Romaniei, in 2006 si 2007. Poate iti mai aduci aminte si tu aminte de parcursul pe care echipa lui Razvan Lucescu l-a avut in Cupa UEFA in sezonul 2005-2006.

Rapid a fost nevoita atunci sa joace inca din primul tur preliminar, cand elimina pe modesta Sant Julia din Andorra dupa un 10-0 la general. A mai trecut apoi de Vardar cu 4-1, iar in play-off producea o surpriza imensa dupa ce o scotea pe Feyenoord dupa un 2-1 la general.

De necrezut in zilele noastre, dar a terminat prima intr-o grupa cu Sahtior Donetsk, Stuttgart, PAOK si Rennes. Nu stiu cati isi mai aduc aminte lacrimile „Juniorului” de la conferinta de presa de dupa victoria cu 1-0 din Ucraina in meciul avut impotriva tatalui sau.

Formatia pregatita de Razvan Lucescu elimina apoi pe Hertha Berlin si Hamburg si se oprea in celebrul sfert UEFAntastic, cand pierdea dubla cu FCSB. Simtindu-se neapreciat, a plecat la FC Brasov in iulie 2007 la care a stat 2 ani, cu care a reusit sa promoveze in Liga 1.

Dupa aceea a fost numit pe banca echipei nationale a Romaniei, unde nu a avut performante notabile in cei aproape 2 ani petrecuti acolo. A mai fost un an, intre 2011 si 2012 la Rapid, iar la noi in tara a mai antrenat-o pe Petrolul din martie pana in septembrie 2014.

Cariera de antrenor in strainatate

Prima aventura ca antrenor in afara granitelor a fost in Qatar, la El-Jaish, unde a stat un an si jumatate, intre 2012 si 2014. Cu aceasta a reusit sa castige Cupa Qatarului in 2013. Dupa o experienta scurta la Petrolul, a facut un pas important, cand a semnat cu grecii de la Skoda Xanthi.

A stat pe banca acestei formatii 109 meciuri din septembrie 2014 pana in mai 2017. Performantele de aici l-au propulsat la carma lui PAOK Salonic, in vara lui 2017. In cei 2 ani la carma acestei echipe a cucerit un campionat si 2 Cupe ale Greciei.

Petrodolarii l-au atras si pe el, iar in iulie 2019 semna cu Al-Hilal din Arabia Saudita. Cu echipa aceasta a castigat Liga Campionilor Asiei in 2019, dar si Cupa si campionatul in 2020. Din iulie 2021 s-a intors la PAOK Salonic, unde este si in prezent in cautarea de noi trofee.

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *