Canotorii suceveni scriu istorie la Tokyo. Ancuța Bodnar a adus prima medalie olimpică de aur pentru România

Canotoarea suceveana Ancuta Bodnar (22 de ani – foto stanga), sportiva nascuta la Vatra Moldovitei, a cucerit, miercuri dimineata, prima medalie pentru Romania la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la canotaj, in proba feminina de dublu vasle, acolo unde a concurat alaturi de botosaneanca Simona Radis.

Cele doua românce, la prima lor participare olimpica, sunt duble campioane europene în aceasta proba (Poznan 2020, Varese 2021).

Medaliile de argint au fost câstigate de Noua Zeelanda (Brooke Donoghue, Hannah Osborne), în 6 min 44 sec 82/100, iar bronzul a revenit olandezelor Roos de Jong si Lisa Scheenaard, cronometrate în 6 min 45 sec 73/100.

Initial finala era programata marti, dar cursele au fost amânate cu o zi din cauza conditiile potrivnice.

Bodnar: “I-am facut mândri pe toti de acasa si suntem foarte fericite”

Canotoarea suceveana Ancuta Bodnar a declarat dupa cursa ca este fericita pentru ca i-a facut mândri pe toti cei de acasa de performanta lor.

A fost o cursa grea, dar foarte frumoasa. Am plecat motivate si am reusit sa aducem medalia mult visata, mi-am îndeplinit visul olimpic aici. I-am facut mândri pe toti cei de acasa si suntem foarte fericite de acest lucru. Am batut si recordul olimpic, nu ne-am asteptat, dar ne doream asta. Dar ne-a ajutat si vremea, chiar daca au fost valuri, am avut vânt ajutator, dar a fost bine. Din 2019 am intrat în barca de dublu vâsle si de atunci am ramas în aceeasi formula. Au fost doi ani de munca continua, fara pauza, fara vacante. Am muncit mereu pentru acelasi vis. Chiar daca Olimpiada s-a amânat cu un an, noi am continuat sa ne pregatim si sa muncim. Ne-am antrenat singure acasa în timpul pandemiei si parca eram unite prin acelasi lucru. Am dat ce am avut mai bun noi azi ca sa împlinim munca acestor ani”, a declarat sportiva originara din Vatra Moldovitei.

Bodnar si Radis, vicecampioane mondiale (2019, Linz), au condus cursa de la un capat la altul, câstigând cu timpul de 6 min 41 sec 03/100, stabilind si cel mai bun timp olimpic. Precedenta performanta apartinea Marii Britanii (6:44.33) si fusese stabilita în 2012, la Londra.

Bodnar, 22 de ani, a adaugat ca pe podium a fost încercata de o multitudine de sentimente: ”Pe podium am simtit fericire, mândrie, bucurie, recunostinta, multumire. I-am facut mândri pe toti. Eram atât de fericita, parca nu îmi venea sa cred ca am medalia, dar a meritat totul”.

Radis: “Aceasta medalie este minunata, înca nu realizez ce s-a întâmplat”

Simona Radis, prima campioana olimpica a României la Tokyo, alaturi de Ancuta Bodnar, în proba de dublu vâsle din concursul olimpic de canotaj, s-a bucurat nespus de cucerirea medaliei de aur si a declarat ca are timp pâna când va realiza ce performanta extraordinara a reusit.

Simt fericire si eliberare, pentru ca au fost doi ani de zile în care am muncit enorm de mult si am reusit sa aducem acest rezultat mult dorit de noi si de toata lumea. Aceasta medalie este minunata, înca nu realizez ce s-a întâmplat, cred ca mai am nevoie de câteva ore ca sa îmi dau seama ca da, noi am luat medalia de aur si mergem acasa cu ea. Suntem fericite”, a declarat Simona Radis dupa festivitatea de premiere de la Sea Forest Waterway.

Noua campioana olimpica a descris cum s-a desfasurat cursa care a consacrat barca de dublu vâsle în istoria canotajului românesc si a sportului românesc.

A fost o cursa foarte grea, conditiile au fost destul de dificile, dar am reusit sa gestionam bine toata situatia. Pe lânga faptul ca am luat medalia de aur, am reusit sa batem si recordul olimpic, care este înca un motiv de bucurie pentru noi. Pornim cu încredere de acum încolo, pentru ca drumul nostru este abia la început. Vom creste mai frumos decât am facut-o pâna acum. Suntem puternice, dar vom deveni si mai puternice” a spus Simona Radis.

Botosaneanca a dezvaluit cum s-a încurajat înainte de cursa cu Ancuta Bodnar, pentru a alunga gândurile negative dinaintea unei curse pe care româncele au dominat-o cap-coada: ”Înainte de cursa, am vorbit una cu cealalta, adevarul este ca am avut emotii, pentru ca în subconstient mereu apar gânduri mai negative, chiar daca nu ar trebui. Am avut taria sa le gestionam bine, am vorbit cu Ancuta si am spus sa dam pâna la finis o lovitura în plus. Mereu împreuna orice s-ar întâmpla. Pentru ca asta facem mereu si o facem bine”.

Victoria canotoarelor Radis si Bodnar a stârnit o mare bucurie în tara si telefoanele celor doua campioane olimpice au fost asaltate cu mesaje si felicitari: ”Cred ca multi români s-au trezit de dimineata, pentru ca am primit o gramada de mesaje si chiar si acum telefonul meu si al Ancutei bubuie de mesaje. Sunt foarte multi oameni alaturi de noi si nu putem decât sa le multumim. Pentru ca acest lucru chiar conteaza, simtim energia pozitiva si primim încredere prin aceste încurajari. Chiar înainte de ora 03:00, multi s-au trezit, pentru ca primeam deja mesaje, deci ei au trait cu sufletul”. 

Echipajul de patru rame, format exclusiv din suceveni, a cucerit argintul

România a cucerit medaliile de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo, miercuri, în proba masculina de patru rame, prin patru suceveni: Mihaita Tiganescu, Mugurel Semciuc, Stefan Berariu si Cosmin Pascari.

Australia (Alexander Purnell, Spencer Turrin, Jack Hargreaves, Alexander Hill) s-a impus cu timpul de 5 min 42 sec 76/100, stabilind cel mai bun timp olimpic, întrerupând seria Marii Britanii, care rateaza în premiera aurul olimpic dupa 20 de ani.

Tricolorii au încheiat în 5 min 43 sec 13/100, sosind la 37/100 de campionii olimpici. Cei patru componenti ai barcii României sunt vicecampioni europeni la Varese, anul acesta, si vicecampioni mondiali la Linz, în 2019. Tiganescu, Berariu si Pascari sunt si campioni europeni în 2018, la Glasgow.

Bronzul a revenit Italiei (Matteo Castaldo, Marco di Costanzo, Matteo Lodo, Giuseppe Vicino), în 5 min 43 sec 60/100.

Britanicii Oliver Cook, Matthew Rossiter, Rory Gibbs si Sholto Carnegie, care pe finalul cursei au deviat de la directie, fiind la un moment dat aproape de coliziunea cu echipajul italian, s-au clasat pe locul patru (5:45.78).


La dublu vâsle masculin, suceveanul Ioan Prundeanu si Marian Enache s-au clasat pe locul al treilea în Finala B (6:16.86), încheind pe locul noua în clasamentul general.

Pe noua au încheiat si fetele de la patru rame, Madalina Heghes, Elena Logofatu, Cristina Popescu, Roxana Anghel, dupa ce s-au clasat pe locul al treilea în Finala B (6:35.12).

Alti sapte suceveni intra joi dimineata in cursa pentru medalii

Trei echipaje românesti au obtinut, miercuri, calificarea în finalele pentru medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la dublu vâsle feminin – categorie usoara, dublu rame masculin, respectiv opt plus unu feminin.

La dublu vâsle feminin – categorie usoara, sucevencele Ionela Cozmiuc si Gianina Beleaga s-au calificat în finala cu al treilea timp din semifinala a doua, 6 min 42 sec 08/100, dupa Italia (6:41.36), care a stabilit un nou record mondial, si SUA (6:41.54). Finala A va avea loc joi 29 iulie la Sea Forest Waterway (04:10, ora României).

Marius Cozmiuc si Ciprian Tudosa au reusit sa câstige prima semifinala a probei de dublu rame masculin, cu timpul de 6 min 13 sec 51/100, la 1 sec 37/100 de urmatorul echipaj (Danemarca). Românii au avut cel mai bun timp din ambele semifinale si vor lua startul în Finala A pe 29 iulie (03:18).

Barca feminina de opt plus unu a României (Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Beres, Madalina Beres, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea) a obtinut o calificare en fanfare în finala, doborând în recalificari recordul mondial – 5 min 52 sec 99/100. Vechea performanta data din 14 iulie 2013 si fusese stabilita de echipa SUA la Lucerna (5:54.16). Cel mai bun timp olimpic data din 2004, de la Atena, si apartinea tot SUA (5:56.55). Finala A se va desfasura pe 29 iulie, la Sea Forest Waterway (04:05).

Adriana Ailincai si Iuliana Buhus au ratat calificarea în Finala A a probei de dublu rame feminin, clasându-se pe locul 4 în semifinala a doua (6:58.55), la circa opt secunde de locul al treilea (Spania), ultimul care a prins cursa pentru medalii. Cele doua românce vor evolua în Finala B, programata joi 29 iulie (02:40).

La opt plus unu masculin, România (Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Bejan, Vlad Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni, Ciprian Huc, Adrian Munteanu) s-a clasat pe ultimul loc (cinci) în recalificari (5:27.14), ratând finala si fiind eliminata din competitie (locul 8 în clasamentul general final).

Bilantul canotajului românesc la Jocurile Olimpice a ajuns la 20 de medalii de aur, 20 de argint si 9 de bronz.Bilantul României la JO de la Tokyo a ajuns acum la trei medalii, una de aur si doua de argint (una obtinuta de Ana-Maria Popescu la spada individual).

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Canotorii suceveni scriu istorie la Tokyo. Ancuța Bodnar a adus prima medalie olimpică de aur pentru România"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*