Canotorii suceveni au făcut senzație la Mondiale

România a cucerit patru medalii, toate de aur, la Campionatele Mondiale de canotaj de la Racice (Cehia), iar dintre cei 14 “tricolori” care au urcat pe podiumul de premiere, șase sunt din județul Suceava.

Ionela Cozmiuc a deschis balul vineri, când a devenit campioană mondială în proba de simplu vâsle feminin. Medaliată cu aur și la Europenele de la Munchen, în această vară, suceveanca a început cursa mai greoi, dar a încheiat în forță, câștigând fără probleme.


După 500 m, Cozmiuc era a treia, la 1.000 m se afla pe locul secund, ca și la 1.500 m, la o secundă și jumătate de prima clasată, însă în cele din urmă a încheiat cursa în 07 min 42 sec 59/100, cu aproape două secunde avans față de a doua clasată, olandeza Martine Veldhuis (07:44.48), în timp ce medalia de bronz a revenit neozeelandezei Jackie Kiddle (07:44.98).

Este o medalie deosebită, mai am două de aur mondiale, de la dublu, însă aceasta parcă are altă valoare fiindcă am câștigat-o la simplu”, a declarat Ionela Cozmiuc, care este la al treilea titlu mondial din carieră, după cele la dublu din 2017 și 2018.

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan au cucerit prima medalie românească din istorie în proba de dublu rame masculin

Sâmbătă, echipajul format din sucevenii Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan a cucerit medaliile de aur în proba masculină de dublu rame.

Cozmiuc și Bejan au fost cronometrați cu timpul de 06 min 28 sec 06/100, devansând echipajele din Spania (Jaime Canalejo Pazos, Javier Garcia Ordonez), 06 min 29 sec 27/100, și Marea Britanie (Oliver Wynne-Griffith, Thomas George), 06 min 30 sec 86/100.

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan sunt și campioni europeni în această probă, în care Cozmiuc este vicecampion olimpic (alături de Ciprian Tudosă).

A fost cursa perfectă, într-adevăr. Nu am lăsat la nicio lovitură ca adversarii să se apropie de noi. Am luptat din prima secundă, i-am spus încă de la început, de la încălzire, lui Sergiu, că astăzi vom mai trage o lovitură în plus chiar și după ce am terminat, ca să fim siguri că s-a terminat cu bine”, a spus Marius Cozmiuc.

Cu siguranță este un moment de mândrie pentru noi, atât pentru mine, cât și pentru Marius să obținem prima medalie de aur în această probă din istoria României. Pentru mine este cea mai importantă medalie din toată cariera”, a adăugat Sergiu Bejan.

Ancuța Bodnar a devenit campioană mondială chiar în ziua în care a împlinit 24 de ani

Duminică, în final probei de dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuța Bodnar și botoșăneanca Simona Radiș, campioanele olimpice en titre, au cucerit și medaliile de aur la Campionatele Mondiale de la Racice.

Bodnar, care duminică a împlinit 24 de ani, și Radiș și-au completat astfel palmaresul, care cuprindea titlul olimpic și cel european în această probă.

Bodnar și Radiș au condus cursa detașat, de la un capăt la altul, impunându-se cu timpul de 06 min 47 sec 77/100. Argintul a revenit olandezelor Roos De Jong și Laila Youssifou (06:51.02), în timp ce bronzul a fost adjudecat de irlandezele Sanita Puspure și Zoe Hyde (06:52.81).

Magdalena Rusu și Maria Tivodariu au tras pentru aur în barca de 8+1 a României

Duminică, în încheierea Campionatelor Mondiale de la Racice, România, cu sucevencele Magdalena Rusu și Maria Tivodariu în barcă, a cucerit medaliile de aur în proba feminină de 8+1.

Rusu și Tivodariu, alături de Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu și Victoria-Ptefania Petreanu au dominat de la început până la sfârșit proba regină a canotajului, fiind cronometrate cu timpul de 06 min 01 sec 14/100, la distanță de Olanda (06:05.04) și Canada (06:07.51).
România nu mai câștigase aurul în această probă la Mondiale din 2017, de la Sarasota (Florida).

Exit mobile version