
Canotorii suceveni au adus României alte trei calificări în finalele olimpice
Numărul canotorilor suceveni calificați în finalele Jocurilor Olimpice de la Paris a crescut la 13 în urma curselor desfășurate miercuri, la Vaires-sur-Marne.
Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc s-au calificat cu cel mai bun timp în finala probei olimpice de dublu vâsle feminin – categorie ușoară, după ce au câștigat a doua semifinală.
Cele două sucevence au fost cronometrate cu timpul de 6 minute, 56 de secunde și 65 de sutimi, devansând bărcile similare ale Greciei (6:57.90) și Irlandei (6:59.72).
Ionela Cozmiuc: “Nu am venit aici să facem cadouri adversarelor”
Ionela Cozmiuc a declarat, la finalul cursei din semifinale, că ea și colega ei, Gianina van Groningen, nu sunt la Jocurile Olimpice de la Paris pentru a face cadouri adversarelor, subliniind că ele vor da totul pe pista de concurs de fiecare dată.
„Ne simțim foarte bine. Nu am venit aici să facem cadouri, dacă cineva ne va învinge, ne va învinge pentru că sunt mai bune decât noi. Noi vom da totul pe pista de concurs. Acum m-am relaxat, pot să spun că am foarte mari emoții când concurează fratele meu (n.r. – canotorul Florin Lehaci, calificat în finală la dublu rame). Mă bucur foarte mult pentru el, pentru că știu cât de mult a muncit, știu ce rezultate a avut și îmi doresc să treacă cel puțin în primii trei linia de sosire. Marți au fost într-adevăr niște curse de infarct. Stăteam pe margine și nu puteam să-i ajutăm, decât să le transmitem energia noastră bună. Mă bucur că noi am fost cei care le-am dat sutimile și că suntem cu toții în finala olimpică”, a spus Cozmiuc.
„Emoții aveam la începutul carierei, acum nu mai avem, doar ne bucurăm de Jocurile Olimpice și cred că ăsta este un lucru foarte bun. Când am învățat să vâslesc la juniori, Andreea Dulamă, fostă canotoare, m-a învățat să vâslesc, mi-a povestit că la primul ei concurs tot auzea de pe margine cum un antrenor o încuraja pe o altă sportivă și ea s-a gândit în toată cursa aceea că pe ea o cheamă Daniela. Așa și noi, când auzim de pe margine că se strigă un alt nume, eu mă gândesc că pe mine mă cheamă Mariana, nu contează”, a adăugat sportiva originară din Doroteia.
Gianina van Groningen: „Ne-am făcut cursa pe care am tot antrenat-o și acasă”
Gianina van Groningen (fostă Beleagă) a declarat la rândul său că în semifinale a făcut cursa pe care a antrenat-o acasă. „Noi ne-am făcut cursa pe care am tot antrenat-o și acasă. Am plecat foarte hotărâte și s-a văzut că am fost peste celelalte concurente. Nu mai țineam cont de cine e în dreapta sau în stânga, ci doar să fim noi în față, să ne facem cursa și să nu ne lăsăm dominate de mulțimea de pe lângă, pentru că de la 1.000 m începem să îi auzim pe spectatori. A fost o cursă foarte bună, acum o să ne odihnim o zi pentru că vineri avem finala. În finală clar va fi o altă cursă. Cred că suntem mai mature și de aici vine și încrederea în noi. Am muncit foarte mult anul acesta, nu mai avem emoțiile pe care le aveam când eram mai tânără. Mergem mai calculat la start, iar aceste lucruri cred că ne dau un plus de încredere și calm atunci când suntem în barcă”, a precizat canotoarea suceveană.
România a cucerit ultima sa medalie olimpică în proba de dublu vâsle – categorie ușoară în 2004, la Atena, prin Angela Alupei și Constanța Burcică.
Florin Lehaci si Florin Arteni intră cu cel mai bun timp în finala la dublu rame masculin
Tot miercuri, Florin Lehaci și Florin Arteni s-au calificat cu cel mai bun timp în finala probei olimpice de dublu rame masculin.
Cei doi suceveni, care au condus trei sferturi din cursă, au fost cronometrați cu timpul de 6 minute, 29 de secunde și 86 de sutimi, fiind urmați de echipajele din Marea Britanie (6:31.56) și Irlanda (6:32.22).
Florin Lehaci a afirmat că a făcut cursa perfectă în semifinale, așa cum a pregătit-o la antrenamente. „Am avut o cursă perfectă, cursa pe care ne-am propus-o și pe care am pregătit-o. După câte emoții am trăit ieri, am zis că să nu le dăm și noi lor aceleași emoții și să ne facem cursa cât mai bine. După cum se vede, până acum tactica noastră este foarte bună, avem încredere în antrenorul nostru Antonio Colamonici și avem speranța că vom face și de acum încolo alegerile bune, așa cum am făcut și până acum”, a afirmat Lehaci.
El a menționat că e posibil ca adversarii din finală să îi subestimeze, iar acest lucru s-ar putea să îi ajute. „Adversarii poate cred că au un avantaj în fața noastră, dar e bine să creadă asta. Suntem foarte încrezători pentru finală. Știm foarte bine ce avem de făcut și o să dăm tot ce avem mai bun. Suntem încrezători că fiecare dintre noi va da tot ce are mai bun pentru a aduce României cât mai multe medalii și cât mai multe performanțe”, a precizat Florin, care este fratele mai mic al Ionelei Cozmiuc (fostă Lehaci).
Florin Arteni: “Vom pleca de aici cu un tezaur de medalii”
Colegul său de barcă, Florin Arteni, s-a arătat extrem de optimist în ceea ce privește numărul medaliilor pe care îl va cuceri lotul României de canotaj la Paris. „A fost o cursă minunată, a fost totul bine azi. Avem o echipă tare, puternică, foarte încrezătoare, tânără, motivată și până la final eu cred că o să fie un tezaur cu care vom pleca acasă de aici”, a precizat canotorul originar din Râșca.
România a obținut ultima medalie olimpică la dublu rame masculin în 2021, la Tokyo, argint tot prin doi suceveni: Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă.
În proba feminină de dublu rame, suceveanca Roxana Anghel și nemțeanca Ioana Vrînceanu, s-au calificat în finală olimpică, după ce s-au clasat pe locul 2 în prima semifinală.
Campioane europene în exercițiu, Anghel și Vrînceanu au fost cronometrate cu timpul de 7 minute 14 secunde și 53 de sutimi, după un start mai slab, dar cu o evoluție ascendentă pe ultimii 1.000 de metri ai cursei.
Olanda a câștigat prima semifinală (7:10.16), iar Grecia (7:18.28) s-a clasat pe locul 3.
Roxana Anghel este încrezătoare înaintea finalei la dublu rame feminin
Roxana Anghel a afirmat că știa că adversarele din penultimul act sunt mai puțin antrenate decât sportivele române. „Știam că va fi o semifinală puternică, pentru că toată lumea își dorește să intre în finală. A fost o cursă bună, am plecat încrezătoare la început. Vântul a fost un pic contră, dar știam că celelalte adversari nu sunt la fel de antrenate ca noi și că putem duce mai mult ca ele. Ne refacem, ne pregătim acum pentru finală, suntem încrezătoare”, a afirmat Roxana Anghel, care este originară din orașul Frasin.
Ultima medalie olimpică a României la dublu rame feminin datează din 2008, de la Beijing, unde Georgeta Andrunache și Viorica Susanu cucereau aurul.
Joi sunt programate primele finale. Opt suceveni concurează pentru medalii
Joi sunt programate primele patru finale pentru medalii la Vaires-sur-Marne, în care concurează opt suceveni, după cum urmează: campioana olimipică en-titre Ancuța Bodnar (dublu vâsle feminin – ora 12.18), campionul european Andrei Cornea (dublu vâsle masculin – ora 12.30), Maria Lehaci și Magdalena Rusu (patru rame feminin – ora 12.50), Ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mîndrilă și Ciprian Tudosă (patru rame masculin – ora 13.10).
În deschidere, de la ora 11.20, sunt programate recalificările la 8+1 masculin, probă în care în barca României se regăsesc cinci canotori suceveni, este vorba de Mihăiță Țigănescu, Marius Cozmiuc, Florin Lehaci, Bogdan Baitoc și Florin Arteni.