Blaturile, demascate online

Federatia Româna de Fotbal (FRF) a lansat, joi, în cadrul unei conferinte de presa, o platforma de raportare a cazurilor de coruptie din fotbalul românesc. Presedintele FRF, Razvan Burleanu, a precizat ca initiativa face parte din ”Planul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din România în perioada 2015-2020”, aprobat luni de Adunarea Generala a forului national.

FRF are acum un sistem de raportare a cazurilor de coruptie din fotbalul românesc. Vreme de doua decenii nu s-a facut nimic din aceasta perspectiva. Jucatori, antrenori si arbitri au acum ocazia sa raporteze sub protectia anonimatului orice actiuni contrare intereselor fotbalului. În 24 de ore colegii mei vor analiza si vor demara colaborarea cu institutiile abilitate. Este un început de drum, un prim pas în proiectul de integritate a fotbalului”, a declarat Burleanu, mentionând ca proiecte similare se implementeaza în prezent în alte doua tari, Finlanda si Belgia, ceea ce face din FRF una dintre primele federatii europene care implementeaza o astfel de tehnologie.

Managerul departamentului de integritate din cadrul FRF, fostul jurnalist Costin Negraru, a spus ca cea mai mare parte a actiunilor si-ar consuma efectele, daca ar fi facute publice si a solicitat rabdare pâna la primele rezultate concrete. Platforma a fost realizata integral în cadrul Federatiei. ”Platforma anticoruptie este un prim pas spre normalitate si transforma FRF într-un aliat al actorilor principali din fotbal, jucatori, antrenori, arbitri. Înlaturam astfel imaginea unei institutii care nu a fost capabila sa identifice, sa sustina sau sa îi protejeze pe cei care au avut curajul sa raporteze lucrurile murdare din fotbalul românesc”, a spus Negraru. Oficialul FRF a precizat ca platforma www.fotbalcurat.frf.ro va fi prezentata în fiecare vestiar din primele trei ligi ale fotbalului românesc, începând de saptamâna viitoare, cu începere de la ligile inferioare, unde sunt ”cele mai multe probleme”. “Nu ne asteptam ca dintr-o data sa fim inundati cu raportari, pentru ca nu am fost obisnuiti cu astfel de sesizari. În timp le vom arata ca suntem parteneri de încredere. Site-ul poate fi accesat atât de pe computere, cât si de pe telefoane mobile. FRF va emite automat peste 20.000 de coduri de acces, similare cu PIN-urile bancare, pentru jucatori, antrenori si arbitri, care vor fi înmânate personal, aleatoriu. Este cel mai sigur, eficient si comod mijloc de raportare a problemelor. Autorii pot ramâne anonimi, dar se vor lua în considerare toate cazurile semnalate. În 24 de ore, autorul sesizarii trebuie sa îsi verifice contul, pentru raspuns, lui putându-i-se solicita alte informatii. De asemenea sistemul are un sistem de mesagerie în timp real”, a explicat Negraru.

Vremea blaturilor n-a trecut, vremea meciurilor aranjate, pentru pariuri sau pentru puncte, nu a trecut”

Costin Negraru considera ca ”vremea blaturilor n-a trecut, vremea meciurilor aranjate, pentru pariuri sau pentru puncte, nu a trecut. Daca cineva crede ca va trece vreodata se înseala amarnic. Sunt jucatori care vor sa vorbeasca, sa denunte fapte de coruptie. Nu putem fi peste tot, dar acest sistem ne ajuta”, a mai spus Negraru, care a precizat ca FRF are mijloace restrânse de investigatie, dar se va adresa autoritatilor abilitate. Negraru a afirmat ca daca va exista o singura raportare în acest an atunci sistemul va fi considerat un succes si a subliniat ca sunt deja suficiente cazuri raportate autoritatilor si alte piste în lucru.

Cazul “Rapid –Berceni” amintit in conferinta de joi

Un caz concret a fost prezentat în conferinta de presa, o plângere a clubului Rapid CFR Suceava la meciul cu ACS Berceni, din liga a doua, dar Negraru a precizat ca la FRF nu a sosit nicio solicitare din partea celor care se ocupa de plângerea clubului sucevean (n.r. politia). “Si alte federatii europene au aceleasi probleme, care se regasesc pe ordinea de zi a UEFA si FIFA’‘, a evidentiat Burleanu, care a subliniat ca ”FRF adera la valorile fundamentale, principiile si obiectivele strategiei nationale anticoruptie 2015-2020”.

Presedintele FRF a mai mentionat faptul ca va semna, în cursul zilei de joi, un memorandum prin care forul national îsi va anunta sustinerea valorilor fundamentale, a principiilor si obiectivelor strategiei nationale anticoruptie, disponibilitatea de a colabora cu institutiile abilitate, cu institutiile sportive nationale cu competente în integritate pentru scaderea numarului de nereguli si implementarea unui sistem de raportare si aplicare a sanctiunilor disciplinare.

Costin Negraru a dezvaluit ca România are probleme din punct de vedere al coruptiei în fotbal, dar acestea nu sunt la fel de mari ca în alte tari, în unele tari vecine existând si de patru-cinci ori mai mare ca la noi. ”Nu stam bine, dar sper sa apara rezultatele pe care le asteapta toata lumea”, a întarit Negraru.

Sursa: Agerpres

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Blaturile, demascate online"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*