Begu crede în steaua ei

Incet și sigur, Irina Begu își conturează o personalitate distinctă în peisajul tenisului românesc, guvernat în ultimii doi ani de Simona Halep. Cu ochii pe performanțele de excepție ale constănțencei, care au continuat să vină în episoade generoase, am tratat cu mai puțină atenție ascensiunea lui Begu, sportivă care a intrat parcă pe nesimțite în Top 30 WTA.

După ce la începutul anului 2014 își călea psihicul în turnee ITF, jucătoarea în vârstă de 25 de ani a ajuns să câștige săptămâna trecută titlul la Seul, competiție la care a fost cap de serie numărul 1.

A fost al doilea trofeu din circuitul WTA pe care Begu l-a ridicat după cel cucerit la Tashkent, în 2012. Intervalul acesta de trei ani fără niciun titlu nu a fost deloc unul ușor de parcurs, însă bucureșteanca a avut o voință de oțel de a reveni în elita tenisului mondial, acolo unde simte că îi este locul. Nu a ezitat să o ia de jos, să muncească dublu după eșecuri amare și să parcurgă cu tenacitate acest drum pe care mulți se pierd din cauza numeroaselor obstacole ce apar. Probabil că succesul lui Halep, ascensiunea unor jucătoare precum Andreea Mitu sau Patricia Tig, forța Alexandrei Dulgheru de a reveni după o accidentare serioasă și constanța veteranei Monica Niculescu au reprezentat factori motivanți pentru Begu în această perioadă. Mai presus de toate rămâne însă propria sa percepție despre sportul căruia i s-a dedicat atâția ani și pe care vrea să-l slujească fără să epateze. În momentul de față, Irina este un monument de bun simț, o tenismană care pune preț mai mult pe sârguință și mai puțin pe publicitate, încercând să-și facă loc într-un mod oarecum atipic într-o lume tot mai plină de staruri.

Succesul de la Seul a venit pe fondul unei evoluții bune pe care Begu a avut-o pe parcursul întregului an, unul în care a bifat în premieră optimi la Australian Open, turul 3 atât la Openul Franței, cât și la Wimbledon, dar și un sfert de finala la un turneu Mandatory. Nu trebuie uitate, de asemena, contribuția sa majoră la victoria cu Spania, din Fed Cup, precum și sacrificiul făcut la întâlnirea cu Canada.

La 25 de ani, Begu a ajuns pe locul 26 în lume, cea mai bună performanță a carierei sale de până acum, însă potențialul pe care îl are spune că ascensiunea va continua pe viitor. Tonul său său este unul optimist: Sunt foarte fericită să câștig primul meu titlu în trei ani de zile. E un drum lung și cred că mi-am îmbunătățit mult jocul. Am învățat foarte multe din atâtea meciuri și experiențe și cred că lucrul cel mai important e că am devenit mult mai constantă. Mă simt o jucătoare complet diferită față de acum trei ani. Această declarație a fost făcută la conferința de presă care a urmat succesului de la Seul. La doar o zi și jumătate de la acel triumf, Begu a jucat în primul tur la Wuhan cu Zarina Dyias, pe care a bătut-o în două seturi încheiate la tie-break. O victorie care confirmă caracterul de mare jucătoare pe care Begu și l-a format în ultimii ani.

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *