Astăzi are loc reunirea Rapidului

După o pauză competiţională de aproximativ o lună şi jumătate, Rapidul începe astăzi pregătirile pentru viitorul sezon. La reunirea lotului programată, la ora 17.00, pe stadionul Areni, sub comanda antrenorului Bogdan Tudoreanu sunt asteptaţi în jur de 20 de jucători, 14 din vechea gardă, portarul Vlad Hânţescu, împrumutat de la Academia “Gheorghe Hagi”, dar şi câţiva jucători sub 19 ani din zona Moldovei care vor susţine în această vară probe de joc la Suceava.

Vor lipsi în schimb trei nume importante din lotul cu care echipa suceveană a încheiat precedenta ediţie de campionat, este vorba de Florin Plecanciuc, care a semnat în intersezon cu FC Clinceni (fosta Academia Argeş), Alex Buziuc, rechemat la Mediaş după retrogradarea Gaz Metanului în liga secundă, şi de Romeo Soare.

Bogdan Tudoreanu a vorbit înainte de reunirea lotului despre posturile deficitare ale echipei. “Mai avem nevoie de doi atacanţi, de un portar, de un fundaş central, dar şi doi jucători sub 19 ani care să poată face faţă ca tituluri în Liga a II-a. De aceia în prima parte a pregătirilor vom încerca să facem două-trei amicale mai uşoare pentru a vedea ce pot aceşti copii veniţi în probe”, a precizat Tudoreanu.

În următoarele două săptămâni, rapidiştii se vor antrena în Suceava, acolo unde Bogdan Tudoreanu va pune accentul pe reacomodarea jucătorilor la efort, urmând ca, la sfârşitul acestei luni, “ceferiştii” să-şi mute tabăra la Poiana Negrii, pentru un cantonament de zece zile. În această vară, rapidiştii au în plan şi disputarea a 8-9 meciuri amicale.

Viitorul sezon al Ligii a II-a va debuta pe 29 august, iar în cazul în care cluburile nu vor primi nici în acest an vreun ban din comercializarea drepturilor TV, antrenorul Bogdan Tudoreanu a lăsat să se înţeleagă că ar prefera un sistem cu două serii la matineu, dar fără play-off şi play-out. “Dacă se face o singură serie şi vin şi nişte bani dintre drepturile TV ar fi ok. Altfel va fi greu pentru mai toate cluburile din cauza cheltuielor mari cu deplasările. Eu aş prefera două serii, dar fără play-off şi play-out”, a precizat principalul Rapidului.

Termenul limită de înscriere a echipelor în noul sezon este 20 iulie, după această dată urmând să fie stabilită structura campionatului. În această privinţă, preşedintele LPF2 şi reprezentantul cluburilor din Liga a II-a în Comitetul Executiv al FRF, Auraş Braşoveanu, a emis zilele trecute un comunicat, prin intermediul site-ului liga2.ro către toţi reprezentanţii cluburilor din eşalonul secund, intitulat ”Liga a II-a încotro?”, în care transmite cele ”patru direcţii care pot conduce la intrarea în normalitate a desfăşurării activităţii sportive a cluburilor de Liga a II-a” după întâlnirea cu preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

Braşoveanu solicită ca echipele care ar trebui să se înscrie în noul sezon al Ligii a II-a (28 la număr, în total) să o facă numai dacă au convingerea şi posibilitatea financiară că pot participa pe întreaga durată a campionatului în competiţie şi nu se vor retrage pe parcurs. Preşedintele LPF2 spune că aceste cluburi au şansa de a se înscrie direct în Liga a III-a dacă nu au bugetul necesar pentru eşalonul secund. În cazul în care se va ajunge la înscriere şi neparticipare sau retragere pe parcurs din Liga a II-a, sezonul 2015-2016, FRF va aplica retrogradarea directă în Liga a 5-a.

”În urma întâlnirii dintre reprezentantul cluburilor de Liga a II-a în Comitetul Executiv, dl. Auraş Braşoveanu, şi preşedintele F.R.F., dl. Răzvan Burleanu, au fost identificate patru direcţii, care, odată lămurile, pot conduce la intrarea în normalitate a desfăşurării activităţii sportive a cluburilor de Liga a 2-a. În primul rând, cluburile de Liga a 2-a trebuie să înţeleagă că un sistem competiţional aflat de mulţi ani sub semnul incertitudinii induce neîncredere, atât posibililor finanţatori, cât şi societăţilor de profil care ar putea deveni parteneri media. Plecând de la acest aspect, dl. Auraş Braşoveanu solicită cluburilor de Liga a 2-a să respecte competiţia şi competitorii şi să se înscrie în Liga a 2-a, sezon competiţional 2015-2016, doar în situaţia în care au convingerea că vor participa şi că vor termina sezonul competiţional. Mai mult de atât, regulamentul este de partea celor care încă nu au certitudinea că pot finaliza sezonul competiţional de Liga a 2-a, având posibilitatea să se înscrie în Liga a 3-a. În situaţia în care cluburile se înscriu şi nu participă la competiţie în sezonul 2015-2016 vor fi retrogradate în Liga a 5-a. Şi în situaţia în care se vor retrage pe parcurs se va aplica aceeaşi sancţiune: retrogradarea în Liga a 5-a”, se arată în comunicatul emis de adresa site-ului Liga2.ro.

Braşoveanu le cere cluburilor să cedeze drepturile TV către Federaţie

În comunicat este atins şi subiectul comercializării drepturilor TV pentru noul sezon al Ligii 2. Auraş Braşoveanu îndeamnă reprezentanţii cluburilor din Liga a II-a, pentru a nu se mai crea dezechilibru şi polemici în privinţa vânzării acestor drepturi, să le cedeze individual Federaţiei, care ulterior să organizeze o licitaţie şi să le vândă la comun, banii obţinuţi urmând a se împărţi tuturor.

”În altă ordine de idei, pentru a nu se mai crea dezechilibru în privinţa comercializării drepturilor TV şi pentru a evita posibile viitoare polemici cu privire la programarea jocurilor care ar urma să fie televizate, dl. Auraş Braşoveanu îndeamnă cluburile de Liga a 2-a să cedeze dreptul individual de comercializare a drepturilor TV Federaţiei Române de Fotbal, care prin organizarea unei licitaţii, care să aibă drept scop comercializarea pachetului global a drepturilor TV, să asigure o sumă care să revină fiecărui participant în competiţie, creându-se astfel un echilibru. Pentru a evita discuţiile în contradictoriu legate de interesul crescut faţă de una sau alta dintre echipele de Liga a 2-a, reprezentanţii Federaţiei, împreună cu reprezentanţii cluburilor, vor stabili şi anumite criterii legate de distribuirea sumelor rezultate în urma comercializării drepturilor TV. Dl. Burleanu asigură cluburile că Federaţia nu va reţine nicio suma cu titlul de comision, suma obţinută va fi direcţionată integral către cluburi”, este transmis cluburilor din Liga a II-a.

Sistemul competiţional va fi stabilit pe 22 iulie

În încheiere, reprezentanţii cluburilor care ar trebui să se înscrie în noul sezon competiţional al Ligii a II-a sunt invitaţi pe data de 22 iulie la sediul FRF, deci la două zile după expirarea termenului limită, să participe la o masă de lucru comună în care să se ajungă la un acord în privinţa formării noului campionat, cu o serie sau două. ”Totodată, pentru a stabili sistemul competiţional aferent anului 2015-2016 rezultat în urma înscrierii unui număr mai mic de 28 de echipe, dl. Auraş Braşoveanu, în urma discuţiei cu dl. preşedinte Răzvan Burleanu, invită în data de 22.07.2015 toate cluburile de Liga a 2-a la sediul F.R.F. pentru a participa la o masă de lucru comună astfel încât desfăşurarea şi sistemul competiţional pentru sezonul 2015-2016 să se facă în consens. Ora întâlnirii va fi comunicată ulterior”, mai scrie în comunicatul emis de Auraş Braşoveanu.

Conform ultimei Adunări Generale Extraordinare a Ligii Profesioniste de Fotbal a Ligii a II-a, care a avut loc pe 18 iunie la Sărata Monteoru, în cazul în care se vor înscrie toate echipele sau mai mult de 22 se va merge pe un sistem cu două serii a câte 14 echipe. Vor promova primele două clasate, iar o a treia promovată se va decide în urma unui baraj între ocupantele locurilor secunde din Liga a II-a, câştigătoare urmând ulterior să joace încă un meci de baraj cu ocupanta locului 12 din Liga I. În privinţa redrogradării, vor pica direct locurile 13 şi 14 din ambele serii, iar între locurile 12 va avea loc un baraj care va desemna a cincea retrogradată. Vor fi cinci retrogradate în situaţia în care campionatul Ligii a III-a va fi format din cinci serii.

În cazul în care se vor înscrie 22 de echipe sau mai puţin de atât, se va merge pe un sistem cu o singură serie din care vor promova locurile 1 şi 2, iar a treia clasată va susţine un baraj cu ocupanta locului 12 din Liga I. În privinţa reprogradării în această situaţie se va merge pe căderea în Liga a III-a ultimele cinci echipe din clasament.

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *