Anton – jupân de pardon

Sorin Avram

Întîmplarea a făcut ca jupânii din acest număr să fie preocupaţi de sport. Aşa că trebuie să ne credeţi pe cuvînt că nu suflăm în borşul lui Valerică Gherasim şi nici nu-i căutăm arţag sau pricină lui Ciprian Anton, preşedintele clubului de fotbal Cetatea Suceava.

Despre amîndoi, gazeta noastră a mai scris. Cu aceeaşi distribuţie. Adică profesorul Gherasim la Jupânul de Salon şi Ciprian Anton la cel de Pardon. Mama ei de logică penală ne-ar spune că ambii sînt recidivişti, numai că, în timp ce Valerică Gherasim pare să fie director peste o fabrică de medalii, Ciprian Anton vrea să demonstreze cum poţi să ajungi şi să te menţii pe culmile contra-performanţei.

În timp ce CSM-ul directorului Gherasim n-are atîtea vitrine pentru zecile de cupe, distincţii şi medalii obţinute, clubul de fotbal Cetatea exersează viaţa de subsol din clasamentul diviziei B.

Nu zicem că echipa suceveană seamănă mai mult cu o gaşcă zglobie de mătuşi împiedicate sau de fiţoşi care au învăţat miuţa la secţia de ghipsaţi a Spitalului Judeţean Suceava, fiindcă s-ar putea să supărăm pe unii care nu dau chiar zilnic cu stîngu-n dreptul şi care mai pun osul la treabă, dar nu ne putem abţine să nu sesizăm mingicăreala de toată jalea pe care o practică aceşti băieţi desprinşi parcă din revistele de frizerie şi care transpiră de spaima întîlnirilor cu balonul.

Aşa că pentru noi nu contează decît jocul echipei (deocamdată suprarealist) şi poziţia în clasament (de rîsul curcilor). Se pare că managerul Anton a înscris clubul la o altă disciplină sportivă decît fotbalul. Nu, nu la betoane, cum s-ar gîndi nişte rău voitori, ci la campionatul de justificări. Cică echipa nu joacă nimic fiindcă a fost eclipsă sau pentru că n-a nins de sărbători ori fiindcă s-a descoperit că Moş Crăciun e turc sau pentru că Zîna Golurilor are interdicţie pe Suceava.

În loc să facă treabă, în loc să-i determine pe suceveni să umple stadionul la meciurile de fotbal, să vină cu mic cu mare, ca pe vremuri, şi să blocheze circulaţia cînd joacă echipa, în loc să bucure sufletele miilor de fani, Cetatea a devenit un fel de sperietoare în păpuşoi. În păpuşoiul care ar trebui semănat pe gazonul din „Areni” pentru a-l face cît de cît rentabil. Că despre fotbal, ce să mai vorbim.

Pe lîngă pomelnicul de bocete, căinări, văicăreli, scuze şi pardoneli cu care Ciprian Anton împodobeşte prestaţiile Cetăţii, managerul a mai scos pe tapet o gogoriţă. Cică clubul n-are bani şi sărăcia bîntuie prin vestiare şi prin portofelele jucătorilor. Poate neştiinţa o fi bîntuind pe la clubul sucevean, fiindcă despre bani noi ştim cu totul altceva. Ştim ce a zis primarul Ion Lungu, şi anume că a municipalitatea a dat 13,5 miliarde de lei anul trecut şi încă 10 miliarde anul acesta. Tată, cu banii ăştia trimiteam Cetatea în Cosmos şi ne lăudam că avem la Suceava fotbal galactic, ca la Real Madrid sau Barcelona. Ca să joci ca-n curtea şcolii sau ca la cupa pensionarilor nu-i nevoie să toci atîţia bani.

Curios e că managerul Anton zice că nici n-avea habar de existenţa acestor bani şi că abia a aflat şi el acest lucru de la contabilitate şi din presă. Păi ce spuneam noi, la cît fotbal nu ştiu jucătorii Cetăţii se nimereşte la fix şi un manager văzduhist.

Sursa: Jupanu

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Anton – jupân de pardon"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*