A treia medalie cucerită de canotorii suceveni la Tokyo: argint pentru Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă

România a cucerit medaliile de argint în proba de dublu rame masculin, joi, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, prin sucevenii Marius Cozmiuc si Ciprian Tudosa.

Românii au fost cronometrati cu timpul de 6 min 16 sec 58/100, fiind devansati de fratii croati Martin si Valent Sinkovic, 6 min 15 sec 29/100, care au condus cursa de la un capat la altul. Croatii, campioni olimpici în 2016 la dublu vâsle, au doua titluri mondiale la dublu rame, în 2018 si 2019.

Cozmiuc si Tudosa au început mai slab cursa si la 500 de metri erau pe ultimul loc, dupa care au început treptat-treptat sa avanseze, au ajuns pe locul al treilea, iar la ultimele doua puncte de control se aflau pe locul secund.

De remarcat ca românii au reusit în semifinale cel mai bun timp al probei la Tokyo, 6 min 13 sec 51/100.

Medaliile de bronz au revenit danezilor Frederic Vystavel si Joachim Sutton (6:19.88).

Ciprian Tudosa: “Stiam de când am ajuns aici ca nu o sa plec cu mâna goala”

Canotorul sucevean Ciprian Tudosa, medaliat cu argint în barca de dublu rame, alaturi de Marius Cozmiuc, a declarat dupa festivitatea de premiere ca înca de când a ajuns la Tokyo stia ca o sa câstige o medalie la Jocurile Olimpice.

Este o senzatie la care pâna acum doar visam, stim de când am ajuns aici ca nu o sa plec cu mâna goala de la acest concurs. A venit si ziua în care port la gât aceasta medalie. Sunt foarte fericit ca aceasta medalie, chiar daca ne doream foarte mult aurul, dar astazi Croatia a fost mai puternica. Nu stiu daca ar trebui sa iau în considerare doar acest ciclu olimpic, dar eu consider ca fiecare experienta, fiecare concurs prin care am trecut m-au ajutat sa devin mai puternic si m-au ajutat sa devin în aceasta zi vicecampion olimpic”, a declarat canotorul din Radaseni.

Tudosa a povestit ca pe podiumul de premiere timpul s-a dilatat parca si a rememorat toate momentele care l-au ajutat sa ajunga la Tokyo si sa câstige medalia de argint: ”Poate ca la televizor pare ca festivitatea de premiere este foarte scurta, totul dureaza foarte putin, dar pentru mine a parut o eternitate momentul de pe podium. si efectiv îmi treceau prin fata ochilor toate antrenamentele, toate momentele grele prin care am trecut, toti pasii pe care i-a trebuit sa-i fac pentru a ajunge la aceasta medalie”.

Înainte de finala, Ciprian Tudosa a dezvaluit ca nu au fost nevoie de cuvinte mobilizatoare, pentru ca se întelege foarte bine cu colegul sau si au dat totul în cursa: ”Atuul meu si al lui Marius este ca ne simtim foarte bine unul pe celalalt si nu trebuie sa mai discutam între noi, fiecare stie ce are de facut, capul în barca, avem încredere unul în celalalt ca vom da maximul si asta s-a întâmplat. Sunt foarte multumit de acest rezultat pentru ca pâna acum erau concursuri la care nu reuseam sa face cursele pe care ni le doream, sa dam maximul. Dar la aceasta olimpiada, de la prima cursa, în calificari si semifinale pâna în finala am facut cursele care trebuiau facute de la început pâna în final. În finala a fost o cursa foarte rapida si ma bucur foarte mult ca am facut o cursa asa cum ne-am dorit noi. Suntem foarte multumiti de curse si atât s-a putut în momentul de fata”.

Marius Cozmiuc a adaugat ca a fost foarte multumit de cursa facuta în finala si perseverenta sa a dat roade si a câstigat o medalie la a treia participare olimpica: ”A fost o cursa exceptionala, mie mi-a placut foarte mult. Am reusit sa mentinem viteza cât mai bine si tot s-o crestem de la lovitura la lovitura, dar fratii Sinkovic s-au tinut destul de bine înaintea noastra, ne-au tinut asa sa zic asa la control, dar în final s-a terminat cu bine. Pâna acum ne calificam cu greu, dar nu aveam nicio sansa la finala A si uitati acum ca cu munca am intrat în finala si am obtinut si medalia. Sa nu cedezi niciodata, sa lupti pentru visul tau tot timpul si fara regrete”.

Cozmiuc si Tudosa sunt vicecampioni mondiali în 2018 la Plovdiv si campioni europeni la Poznan, în 2020. Este prima medalie a unui echipaj masculin la dublu rame din 1998, la Seul, când Danut Dobre si Dragos Nicolae au cucerit tot argintul.


România a obtinut astfel a patra medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo si a treia la canotaj, una de aur (dublu vâsle feminin – Ancuta Bondar, Simona Radis) si trei de argint (Ana-Maria Popescu – spada feminin, Mihaita T}iganescu, Mugurel Semciuc, Stefan Berariu si Cosmin Pascari – patru rame masculin, Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosa – dublu rame masculin).

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *