30 de ani de UEFA Champions League – cum a câștigat Olympique Marseille primul trofeu al competiției

În fiecare sezon, meciurile din UEFA Champions League reușesc să atragă interes enorm în rândul pasionaților de fotbal, ceea ce se observă mai ales prin prisma audiențelor la TV. Spectacolul din această competiție supremă a fotbalului european nu poate fi egalat, căci aici se înfruntă cele mai puternice cluburi de pe continent.

Vedetele fotbalului internațional încânta fanii cu evoluții impresionante, aici se nasc noi legende și se consemnează partide cu totul memorabile. Nu lipsesc surprizele de proporții, meciurile intense și celebrele „remontade”.

Sezonul 2022 – 2023 aduce o aniversare specială pentru UEFA Champions League: se împlinesc 30 de ani de la implementarea acestui nume și a noului format al disputării jocurilor (care a mai fost însă schimbat de-a lungul timpului). Competiția a existat și înainte de sezonul 1992 – 1993, însă sub denumirea de Cupa Campionilor Europeni. În acel format, trofeul a ajuns și la București, câștigat de Steaua în anul 1986, în urma celebrei finale de la Sevilla.

Când a început cea mai importantă competiție fotbalistică pentru cluburile din Europa

Primul sezon pentru Cupa Campionilor Europeni a fost cel din 1955 – 1956. Formatul presupunea o fază eliminatorie tur și retur, dedicată exclusiv echipelor câștigătoare ale titlului de campioană în ligile naționale plus deținătoarei curente a trofeului. Organizarea era asemănătoare competiției din America de Sud pentru echipele de club – Copa Libertadores.

În prezent, UEFA Champions League a fost modelată pentru a reflecta cât mai bine valoarea echipelor europene din cele mai puternice campionate, dar pentru a oferi în același timp posibilitatea tuturor ligilor naționale să își dovedească posibila capacitate de a juca la nivel înalt. Meciurile din Champions League suscită un interes ridicat nu doar pentru iubitorii fotbalului, ci și în rândul pasionaților de pariuri grație popularității competiției și gradului de predictibilitate ridicat. Nu întâmplător, la casele de pariuri sportive din România, online și offline, secțiunea pariuri Champions League este în top, alături de cea dedicată fotbalului românesc și de cele dedicate campionatelor din Anglia, Italia, Spania și Germania.

Olympique Marseille, prima campioană din UEFA Champions League

Pe 26 mai 1993, Olympique Marseille a câștigat ediția inaugurală a Ligii Campionilor. A fost o surpriză de proporții, căci Olympique Marseille a învins o echipă foarte puternică în acel moment, AC Milan. Marea Finală s-a disputat pe ”Olympiastadion” din Munchen, scorul fiind 1-0. Unicul gol al întâlnirii a fost marcat de Basile Boli. Interesant este că acesta este unchiul lui Kevin Boli, fundaș devenit recent campion al României cu Farul Constanța.

Sub comanda lui Fabio Capello, la AC Milan evoluau nume legedare precum Paolo Maldini, Alessandro Costacurta, Demetrio Albertini, Franco Baresi, Marco van Basten, Roberto Donadoni, Frank Rijkaard, Jean-Pierre Papin. Olympique Marseille avea de asemenea jucători de înaltă performanță ca Fabien Barthez, Didier Deschamps, Jocelyn Angloma, Marcel Desailly, Alen Boksic, Rudi Voller. Demn de amintit este că formația din Franța o eliminase atunci în turul 2 pe Dinamo București, cu scor general 2-0.

În acea perioadă, AC Milan câștigase Cupa Campionilor Europeni în 1989 și 1990 și avea să obțină și trofeul UEFA Champions League în 1994, deci doar un an mai târziu. De asemenea, AC Milan și-a adus în palmares în acei ani alte trofee precum SuperCupa Europei (1989, 1990 și 1994) și Cupa Intercontinentală (1989, 1990).

În schimb, la scurtă distanță de la marele moment de glorie din Liga Campionilor, Olympique Marseille a trecut prin scandaluri complicate și a ajuns să fie retrogradată în cea de-a doua liga a Franței. În sezonul actual din Ligue 1, formația din Marsilia s-a luptat pentru titlu, însă nu a reușit să adune suficiente puncte pentru a câștiga trofeul, într-o competiție în care a luptat contra celor de la PSG și Lens.

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *