Vă amintiţi de el? Eric Fannis, primul jucător exotic din fotbalul românesc

Eric Fannis

Vârful Forestei din urmă cu aproape două decenii, Eric Fannis, face obiectul unui articol publicat în ziarul Adevărul. Atacantul de culoare ajuns în Suceava din insula Santa Lucia este prezentat ca „primul jucător exotic” din fotbalul românesc.

„Eric Fannis a fost primul jucător exotic. Într-o perioadă în care numărai pe degetele de la o singură mână jucătorii străini din România, Eric Fannis, un atacant de culoare din Santa Lucia, a evoluat pentru Foresta Fălticeni în primele două eşaloane, între 1996 şi 2001, fiind practic un deschizător de drumuri în privinţa jucătorilor exotici care au evoluat la noi”, se arata in Adevarul.

În articolul respectiv este publicată şi o declaraţie a fostului antrenor al Forestei, Marin Barbu: “Mie nu-mi plac aşa zişii stranieri plini de fiţe şi mofturi, care cred că dacă vin în România dau de fraieri. Lui Fannis i-am zis doar atât: «Vrei să te antrenezi, rămâi! Dacă nu, vezi că la ora 7 ai vapor». Am avut şi cu el unele probleme la început, dar l-am dat rapid pe brazdă. S-a integrat repede în colectiv şi a ajuns să fie foarte îndrăgit de coechipierii săi. Ar fi bine să fie toţi străinii de valoarea lui Fannis.”

Revenit în ţara natală, Eric Fannis lucrează în momentul de faţă în cadrul unei companii locale de telecomunicaţii.

Revenit în ţara natală, Eric Fannis lucrează în momentul de faţă în cadrul unei companii locale de telecomunicaţii.

În decursul timpului la Suceava au evoluat cinci jucători străini. După Eric Fannis au urmat patru brazilieni, aduşi la Cetatea prin intermediul impresarului Traian Gherghişan: Roberto Ayza Berca, Tomaz Donizete, Dimas Braz Rimi şi Rodrigo Almeida. Dintre aceştia, doar primul mai activează în România. Roberto îmbracă în momentul de faţă tricoul divizionarei secunde CS Mioveni şi este străinul cu cele mai multe jocuri în istoria eşalonului secund, 173.

Roberto Ayza - Cetatea Suceava 2007

Roberto Ayza – Cetatea Suceava 2007

Despre autor

Daniel Vatamanu
Membru fondator al www.GazetaSV.ro | Redactor-prezentator la Intermedia TV Suceava.

COMENTARII:

1 Comentariu la "Vă amintiţi de el? Eric Fannis, primul jucător exotic din fotbalul românesc"

  1. nostalgie! ce sa mai! cand iti aduci aminte ce echipa avea foresta suceava atunci! adrian bontea, mircea minescu, dorin semeghin, dorin goian, eric fannis, nicolae grosu, vasile alexandru, alexandru gheorghe etc! de antrenori nici numai vorbesc! ion radu! marin barbu! ca antrenor marin barbu avea felul sau de a fi! nu stiu daca era el chiar asa de dur! si daca era ce! conteaza ca avea ceva ce antrenorii din ziua de astazi! nu aveau! nu au! pregatire conditie fizica! disciplina mai ales! astazi atat jucatorii cat si antrenorii care ii avem au o pregatire slaba! nu toti sunt la fel de buni totusi! sa nu exageram acuma! ca sunt si cateva exceptii dar rare nu dese! in fine revenind la eric fannis nu i-a fost usor deloc in tara noastra! mai ales cum i-a zis spus marin barbu vrea sa se antreneze ramane! nu la ora 7 ai vapor! in fine el era foarte obosit de la antrenamentele lui marin barbu! ca il punea sa faca flotari pe burta! de mai multe ori! amintiri! oricum a fost un fotbalist bun eric fannis! a demonstrat ca si-a meritat locul in echipa foresta suceava! nu foresta falticeni! e adevarat ca acest nume l-a avut doar la promovare! dar dupa promovare a primit interdictia de la primaria din suceava! atunci! sa numai foloseasca numele de falticeni! doar de suceava! atat! si asa s-a si numit! echipa dupa aia a mai purtat denumirea de nord club foresta suceava! foresta falticeni se mai numea doar echipa a doua a echipei! atat! desigur! multi de acolo faceau trecerea catre prima echipa! eric fannis astazi este in new york! pentru cine nu stie! na ce era sa faca in romania! sa stea degeaba asa! acolo are si familia! macar! care e cel mai important lucru pentru el! ma bucur ca s-a realizat! asta e bine! ma bucur ca nu a fost uitat!

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*