Turda, exemplu pentru CSU

Salvarea handbalului sucevean s-ar putea face pe modelul implementat în această vară de echipa din Turda, care a reuşit în ultimul moment să evite desfiinţarea. Consilierii locali PDL au anunţat că vor susţine această variantă în prima şedinţă a Consiliului Local.

Organizatia Muncipala Suceava a Partidului Democrat Liberal a emis luni un comunicat de presa prin care invita toti iubitorii handbalului sucevean la sedinta ordinara a Consiliului Local, programata pe 29 august. Cu acest prilej se va cauta o solutie pentru salvarea echipei locale de handbal.

„Menţionăm că şi alte cluburi sportive din ţară s-au confruntat cu probleme asemănătoare, însă municipalităţile au identificat soluţii pentru salvarea activităţilor sportive respective. În acest sens, după analizarea modului de finanţare a altor cluburi sportive şi după discuţii avute cu reprezentanţi ai handbalului suceavean, consilierii PDL propun constituirea unei asociaţii sportive care să aibă ca membri fondatori Consiliul Local Suceava, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” şi foşti antrenori şi jucători de handbal care au contribuit la rezultatele bune ale actualului club, la care se pot adăuga şi alte persoane fizice sau juridice care doresc să sprijine acest sport. Menţionăm că această soluţie respectă recomandările Curţii de Conturi care cere ca organele administraţiei publice locale să nu aibă doar rolul de a finanţa activităţile sportive, ci şi acela de a participa direct la realizarea unor acţiuni, proiecte sau servicii de interes public local. Această soluţie propusă de consilierii PDL a mai fost aplicată şi de alte municipalităţi, ultima dată de către municipiul Turda care s-a asociat cu „Asociatia Handbal Club Potaissa Turda”, prin H.C.L. nr. 175/25.07.2013”. […] În anul 2013, Clubul Sportiv Universitatea Suceava a primit de la municipalitate doar 10% din suma aprobată de către Consiliul Local pentru handbalul suvevean, iar dorinţa PDL Suceava este ca suma rămasă să constituie aportul de capital la constituirea noii asociaţii sportive, precum şi cotizaţia municipiului pentru primul an de activitate a noii asociaţii. Ca şi în celelalte situaţii similare din ţară, noua asociaţie va prelua locul în campionat şi palmaresul fostului club sportiv. Având în vedere faptul că mai multe persoane implicate în handbalul sucevean susţin că ar exista interese pe plan local pentru desfiinţarea clubului şi preluarea locului din campionat al acestuia de către o echipa din Vaslui sau una din Călăraşi, precum şi pentru realocarea sumelor destinate iniţial handbalului către alte proiecte, PDL solicită consilierilor locali indiferent de culoarea politică să participe la salvarea acestui sport la Suceava. De asemenea, PDL face un apel către toate persoanele interesate de existenţa unei echipe de handbal de primă ligă la Suceava să participe la şedinţa publică a Consiliului Local din data de 29.08.2013 pentru a susţine iniţiativa PDL şi pentru a contribui cu sugestii la un viitor proiect de hotărâre referitor la constituirea viitoarei asociaţiii sportive. În momentul de faţă există o echipă de hanbal masculin care a demonstrat că poate face performanţă şi un grup de antrenori şi foşti jucători care doresc să se implice pentru a ajuta acest sport să existe în continuare la cel mai înalt nivel la Suceava şi ar fi păcat ca munca acestor oameni să se piardă din cauza unor interese meschine sau din lipsă de voinţă politică”, se arată în comunicatul respectiv, semnat de Lucian Harşovschi.

Directorul tehnic al echipei locale de handbal, Petru Ghervan, speră ca lucrurile să fie clarificate într-un timp cât mai scurt, în condiţiile în care noul sezon al Ligii Naţionale va debuta peste o lună de zile.

“Această iniţiativă confirmă discuţiile pe care le-am purtat în ultimele săptămâni cu reprezentanţii Consiliului Local şi Consiliului Judeţean. În condiţiile actualei legislaţii, care nu este favorabilă sprijinirii sportului de performanţă, încercăm să învăţam din experienţa altor cluburi. Am transmis factorilor locali de decizie modalitatile de finanţare existente la alte cluburi de handbal din ţară pentru a identifica o bază legală în urma căreia să ne putem continua activitatea. Apreciez că oamenii se implică şi caută soluţii. Suntem presaţi de timp şi trebuie să luăm o decizie cât mai repede. Dacă vrem să continuăm în primul eşalon ne mai trebuie cel puţin 3-4 jucători cu experienţă, printre care un portar. Acum avem în componenţă copii frumosi, dar în această formulă riscăm să facem o contraperformanţă în Liga Naţională, chiar să stricam campionatul. Până la urmă nu ar fi o tragedie să jucăm în a doua divizie, au făcut-o şi Steaua şi Minaur Baia Mare. Important este să punem bazele unui proiect sănătos, să acumulăm un buget care să ne permită în viitor să facem performanţă”, a spus Petru Ghervan.

Situaţia echipei locale de handbal este urmărită îndeaproape de CSM Călăraşi. Noua echipă a lui Pralea şi Gavriloaia a câştigat sâmbătă barajul de promovare susţinut în compania Universităţii Cluj şi acum aşteaptă eliberarea unui loc din prima divizie. Conform site-ului sportcalarasean.ro, gruparea de la malul Dunării este dispusă să ofere Sucevei bani şi trei jucători, Voinea, Manole şi Ferentz, în schimbul locului în Liga Naţională.

COMENTARII:

5 Comentarii la "Turda, exemplu pentru CSU"

 1. Se pare ca domnul Ghervan,cu tot respectul spun asta,doreste contra dorintei generale sa inscrie echipa in divizia A.Suporterii,echipa,antrenorul,domnul rector si consiliul de administratie,Gazeta Sv,oficialitatile judetului vor toti ca CSU sa joace acolo unde ii este locul,adica in Liga Nationala.De ce nu se ia in considerare dorinta majoritatii?

  • Dl Irimia, te rog gandeste-te mai intai la bietii copii care au mai ramas la echipa si abia apoi la dorinta voastra de avedea marile echipe din Liga Nationala! Nu cred c-au gresit cu ceva sa fie o generatie de sacrificiu al handbalului sucevean, sa fie umiliti in toate meciurile!

 2. Ce sa cautam in Liga Nationala cu actualul lot? Sa ne mintim ca facem parte din elita. Sa luam 60 de goluri de la HCM si sa-i pazim jumatate de an pe cei de la CSM Bucuresti, ca poate-poate putem spera la o victorie? Petru Ghervan este realist. Cat despre „oficialitatile judetului”, alea sunt tufe de Venetia cand vine vorba despre sport. Nu se pricep, ori nu le pasa. Totusi… plateste cineva cu capul pentru situatia de la echipa?

 3. NU STIU DE CE OARE NU-I ESTE RUSINE ACESTUI PRIMAR AL SUCEVEI SI CELOR DIN ADMINISTRATIA MUNICIPALA SI JUDETEANA, AU DISTRUS SI ACEASTA ECHIPA FRUMOASA DE HANDBAL.
  AU VANDUT SI RAS DIN TEMELII INTREPRINDERILE (LOCURILE DE MUNCA ALE SUCEVENILOR),NU AU NICI O MORALA, DECAT CEA A “BUZUNARULUI PROPRIU”.
  IN JUDETELE VECINE ( BOTOSANI, NEAMT, VASLUI,IASI,BACAU) ADMINISTRATIILE LOCALE SPRIJINA ECHIPELE DE FOTBAL SAU HANDBAL, LA SUCEAVA NU SE POATE PT. CA SPONSORIZARILE INTRA IN BUZUNARELE LOR ……….
  CURTEA DE CONTURI, DACA TOT ESTE PLATITA (BINE), PRIN LEGI SPECIALE, AR TREBUI SA CONTROLEZE SI SA COMUNICE CONTRIBUABILILOR, CINE SI CUM S-AU VANDUT SI RAS DIN TEMELII INTREPRINDERILE (LOCURILE DE MUNCA ALE SUCEVENILOR), IN MAJORITATEA LOR RENTABILE !!!!!!!!!!!!!!!

 4. Nu cred ca este legal posibil sa schimbi clubul astfel incat sa pastrezi locul in campionat, palmaresul si jucatorii dar sa scapi de datorii. Daca se poate asa ceva o sa imi infiintez cat de curand un club de handbal .

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*