Proiectul international IRIS

In perioada 20-21.07.2011 la scolile din Mitocas si Mitocul Dragomirnei s-a desfasurat primul Modul al proiectului international IRIS – International Roma Integration through Sport. Proiectul a fost implementat in Suceava de Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Suceava si Unione Italiana Sport per Tuti – Settimo Chivasso Ciriè, Italia.

Partenerii internationali ai proiectului sunt Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Ilfov, Fundatia Kuraj, Plodviv si Centrul Naţional al Romilor, Sofia, Bulgaria, International Sport and Culture Association,Copenhaga, Danemarca si parteneri asociati din Turcia si Ungaria. La nivel local, partenerii au fost: Scoala cu clasele I-VIII Mitocul Dragomirnei, Inspectoratul Judetean de Politie Suceava prin Compartimentul de Prevenire al Criminalitatii, Institutia Prefectului.

Scopul general al proiectului IRIS este combaterea stereotipurilor tradiţionale, dar şi a celor noi, care sunt la rădăcinile atitudinilor rasiste împotriva romilor. Proiectul are ca obiectiv integrarea romilor şi în special a copiilor romi prin intermediul sportului si este finanţat de către Consiliul Europei Capitolul drepturi fundamentale şi Programul de cetăţenie 2010.

Grupuri tinta: – Copiii Romi şi non-romi cu virsta cuprinsa intre 10 – 18 ani din zonele de mare concentrare a populaţiei de romi; – reprezentanţi ai ONG-urilor – sportive şi asociaţiile non-sportive care lucreaza cu copiii, asociaţiile de romi, asociaţii ale părinţilor; – reprezentanţi ai administraţiei locale, institutii de învăţământ, ministere, agenţii de stat pentru protecţia drepturilor copiilor, reprezentanţi ai mass-media.
Activitatile primului modul IRIS au constat in organizarea unui Seminar in care a fost facuta prezentarea proiectul de catre dl. Mihai Androhovici, Presedinte AJSPT Suceava, dar si un material extrem de bine documentat despre situatia romilor din judet al dnei Iacob Ileana de la IPJ Suceava. La seminar au participat aproximativ 70 de persoane printre care dna Alina Stan, reprezentantul cu atributii in domeniu al Institutiei Prefectului, dl. Danut Solcan, Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Virgil Pohoaţă, preşedintele filialei judeţene Suceava a partidei romilor, dl. Spanu Petre, Directorul Scolii cu cl.I-VIII Mitocul Dragomirnei si dna Ileana Iacob, ofiter in cadrul IPJ Suceava.

Dupa finalizarea seminarului, peste 60 de copii romi si non-romi au desfasurat mai multe activitati sportive printre care: fotbal baieti dar si fete, tir cu arcul, freesbe, jocuri dinamice si marinaresti. Toti copii au fost premiati de catre organizatori cu diverse obiecte.

Dupa finalizarea primului modul s-a constatat ca toti participantii au fost incintati de modul de desfasurare al actiunii, de materialele prezentate cit si de interesul crescut al societatii civile si al institutiilor publice care doresc sa participe la integrarea sociala a populatiei de etnie roma, chiar si prin sport.

Urmatoarul Modul va avea loc la Suceava in luna octombrie a acestui an la Liceul Industrial nr. 1 Suceava.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Proiectul international IRIS"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*