Maestrul șahului, Garry Kasparov, vine la București

sah

Cel mai mare jucător de șah la nivel internațional, Garry Kasparov, va veni luna aceasta la București, unde va participa în calitate de invitat special la una dintre cele mai mari conferințe din contextul european dedicate gândirii strategice.

Intitulată simbolic „Cum să faci mişcările corecte. O gândire strategică”, conferința se va axa pe ideea construirii unui plan de afaceri eficient. În acest context, maestrul șahului va fi acompaniat de către alți oameni de știință și experți în business din România, care, pe rând vor încânta auditoriul cu studii de caz, sugestii privind conturarea unei strategii de business, dar și cu discuții axate pe tema dezvoltărilor tehnologice din ultima vreme și cum acestea pot influența mediul de afaceri.

Cu un portofoliu impresionant atât în lumea șahului, cât și în sfera socio-politică, este lesne de înţeles de ce organizatorii l-au ales pe Kasparov ca vorbitor principal la un eveniment de asemenea anvergură. Pentru cei mai puțin familiarizați cu istoricul și activitatea sportivului, precizăm că acesta a fost campionul Uniunii Sovietice într-o serie de competiții de șah, iar până în anul 1983, a obținut performanța de a fi cotat numărul doi în lume, fiind surclasat doar de către rusul Anatoly Karpov. În anul 1984 a avut loc prima partidă dintre cei doi maeștrii, urmând să se lupte pentru titlu în multe alte meciuri în decursul următorilor trei ani. În final, Kasparov a reușit să îl înfrângă pe Karpov, să obțină numărul unu mondial și chiar să își apere acest titlu. Unul dintre momentele marcante din activitatea profesională a lui Garry Kasparov a fost faimosul meci din 1997 între acesta și super-computerul celor de la IBM, Deep Blue, finalizat cu înfrângerea maestrului. Acesta a ales provocarea pentru a aduce în atenția publicului nu doar sportul care l-a consacrat, cât și ideea de inteligență artificială, puțin cunoscută la momentul respectiv.

Cu un nivel intelectual peste cel normal, Kasparov nu și-a putut limita activitatea doar la lumea șahului și a întreprins, de-a lungul vieții, diverse alte activități, printre care și redactarea a numeroase articole pentru Wall Street Journal și a câtorva cărţi de profil despre situația politico-socială de la nivel global. Cea mai populară dintre acestea, „Cum imită șahul strategia și luarea deciziilor” a fost tradusă în peste douăzeci de limbi străine.

Kasparov a recunoscut întotdeauna valoarea jucătorilor români, transmițându-le un mesaj de sprijin și încurajare participanților simpozionului „Educație prin șah” desfășurat la București în anul 2013. Potrivit cuvintelor lui de atunci, deși șahul este categorisit ca sport, Kasparov îl vede mult mai conectat cu termenul de educație, deoarece dezvoltă la nivelul interior al tuturor celor care îl joacă și în special tinerilor, abilități precum: puterea de concentrare, gândirea logică, puterea de asumare a responsabilităţii. Însă maestrul rus este recunoscut ca un adevărat purtător de cuvânt pentru explicarea complexității șahului, afirmând în mai multe rânduri că strategiile din anumite jocuri de cărți pot fi foarte utile unui jucător de șah. Acesta precizează că, spre deosebire de șah unde ambii jucători cunosc aproape în aceeași măsură toate situațiile posibile, datorită elementului de imprevizibil, jocurile de cărți ne învață despre managementul riscului, disimularea și recunoașterea probabilității de câștig atunci când aceasta se ivește.

Foto: Static Pexels

Comments Closed