Liga “Must de streşină”

Dănuţ Chidoveţ

Fotbalul romantic n-a murit. Adevăratul rege al sportului trăieşte in mizantropie, departe de bliţurile tabloidelor. In orice fundătură sau pe orice păşune alpină, in orice luncă sau in creierii munţilor, se găsesc câţiva amatori gata să bată un hapuc pe drumul dintre biserică şi birtul satului.

Miza e stabilită de AJF, un stat in stat condus după legea junglei şi unde regulamentul fotbalistic e aplicat la mica inţelegere. Acolo se poate negocia orice.

Eşti in Liga a IV-a şi vrei un loc la barajul de promovare? Primeşti goluri turceşti şi vrei să scapi de blestemul arbitrilor? Eşti plictisit şi vrei să te muţi in plin campionat intr-o altă serie cu tot cu zestrea de puncte? Ai retrogradat matematic, dar vrei să promovezi direct de pe locul 15? Eşti un semianafabet miop şi visezi să conduci finale de Champions Legue precum Crăciunescu?

Te duci in pelirinaj la Mecca fotbalului judeţean, la AJF. Te rogi, pupi poala popei, vă aghesmuiţi impreună, arunci câteva hârtii in buzunarul milei şi ai scăpat de păcate după primul Sinod de Disciplină.

Intr-un asemenea mediu bântuit doar de spiritul lui Bachus, nu mai miră pe nimeni că un secretar şi un arbitru işi sparg capetele in mijlocul oraşului, ziua, in amiaza mare. AJF Suceava trebuie prezidată ad litteram cu o mâna de fier, astfel că in şandramaua lui Aurel Daicu, răngile sunt vecine de raft cu agrafele de birou şi cu urcioarele cu must de streşină.

Intre două recolte de struguri, capii AJF-urilor se mută pe peluza federaţiei. Sandu incinge grătarul, renumăra voturile şi râgaie: bravo, derbedeilor! Sunteţi toţi in barca mea! Cinste Naşului! Traiască Cooperativa!

PS. Sub Mircea Sandu, fotbalul e ţinut ostatic la un festival cu mici şi bere.

www.chido.blog.com

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Liga “Must de streşină”"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*