Nu a fost chip să-l prind pe Ciprian Anton decît între două meciuri. Aşa că, într-un foarte scurt dialog, am reuşit, totuşi, să aflu cîte ceva despre înclinaţiile şi preferinţele sale culinare. Aşadar, preşedintele de la Cetatea mi-a spus că ştie să gătească …ca un bărbat. „Am furat cîte un pic de la mama, puţin de la bunici, dar experienţă am dobîndit în perioada în care am fost plecat în străinătate, unde am fost nevoit să îmi prepar singur mîncare caldă”, mi-a spus Ciprian Anton. Mi-a precizat că mîncarea este pentru el o necesitate şi nicidecum o plăcere, aşa că şi lista cu felurile sale preferate este relativ scurtă. Se regăsesc pe ea: borşul ţărănesc, ciorba de văcuţă, sarmalele şi pizza. Pe cealaltă listă, cu mîncărurile pe care le-a exclus din meniul personal, trece doar peştele cu oase, pentru că, atunci cînd era mic s-a înecat cu un os şi a prins frică. Ciprian Anton preferă, în general, mîncarea românească, făcută de mama sau de bunica, şi spune că nimic nu se compară cu o mîncare făcută pe plită.
Are cuvinte frumoase şi la adresa calităţilor culinare ale soţiei sale şi îi acordă nota maximă cel puţin pentru una dintre reţetele pe care aceasta i le pregăteşte. « Şi soţia mea găteşte foarte bine. Are o paletă largă de feluri de mîncare în care excelează, dar mie cel mai mult îmi place cum îi iese fritptura de porc în sos picant cu bulgi de cartofi », spune preşedintele echipei de fotbal a Sucevei. Anton ia masa destul de des la restaurant, mai ales în ultima vreme. « Fiind mai tot timpul pe drumuri, sunt nevoit să iau masa în oraş, la restaurant », explică el. De obicei, se uită pe meniu să vadă cum se numeşte felul de mîncare dorit şi toată cercetarea asta se finalizează comandînd ceva picant. « Cel mai mult îmi place mîncarea picantă », subliniază Ciprian Anton. Pentru că vremea de afară mi s-a părut că cere ceva fierbinte, din lista deliciilor culinare pentru preşedintele Cetatea am ales să vă prezentăm reţeta după care se face borşul ţărănesc. Avem nevoie de următoarele ingrediente: un litru de apă, jumătate de litru de borş, o bucată de ceapă, jumătate de bucată de ţelină, jumătate de bucată de morcov, jumătate de bucată de pătrunjel rădăcină, patru roşii, patru fire de tarhon, trei cartofi, o linguriţă de făină, două-trei linguri de ulei, verdeaţă tocată, un ou, sare. Ce se face cu toate acestea ? Ei bine, zarzavatul curăţat şi spălat se taie mărunt şi se prăjeşte uşor în ulei, adăugînd la urmă şi făină. Se adaugă apă, cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi în bucăţi mari şi se lasă să fiarbă 10-15 minute. Se pun apoi roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate felii, sare şi frunzele de tarhon. Se lasă să mai fiarbă acoperit pînă cînd cartofii sînt gata, apoi se adaugă borşul clocotit şi după ce a mai dat un clocot, două, se pune verdeaţă tocată şi se drege cu ou. Poftă bună!
Scrie un comentariu! la "La masă cu preşedintele"