Fanioane ilegitime

A început numărătoarea inversă pe Areni. În mai puțin de zece zile, se reia bâlciul Ligii a 3-a. Anul acesta, ne costă 12 miliarde. Atât vrea să aloce primăria pentru jongleriile cu varza de pe arena centrală a târgului.

O investiție în iluzii de moment, în două echipe ilegitime, pe care publicul sucevean le-a adoptat din lipsa unei alternative. Rapid, o trupă de triaj, adusă din mahalaua orașului pe Areni, a devenit pretendentă la promovare dintr-o conjunctură electorală. O dată la patru ani, primăria leapădă câte o himeră, cu care să-i prostească pe proști că avem fotbal în oraș. Sporting este un outsider în Liga a 3-a. O echipă născută pe izlazul comunal din Arbore și metamorfozată statutar în birourile Ajf, acolo unde într-un deceniu de mandat, Aurel Daicu a revoluționat până și nouțiunea de blat. În ligile județene, nu se mai cumpără de mult arbitrii sau meciuri. Se cumpără direct titluri de campioană și implicat bilete la barajul de promovare. E superofertă!

Orice început e plin de așteptări. Eu le am pe ale mele. Mă aștept ca arbitrajele înfiorătoare de la meciurile “ceferiștilor” să continue ca într-un serial horror pentru adversari. Comisarul știe că scopul scuză mijloacele, că promovarea este o licitație cu valiza în mână, iar Rapid și CS Bacău au avut o iarnă la dispoziție să-și ascută cuțitele pe sub birouri. Achizițiile de jucători s-au făcut pe baza grosimii CV-ului, la intimidarea rivalilor, așa că lotul a fost plombat cu măselele stricate aruncate de alții și testate în amicale programate în ideea de a alunga din plictiseala alergărilor fără minge. Cantonamentul a fost doar un sejur obligatoriu trasat de partid, unde s-au fentat pantele, iar tabla tactică a fost înlocuită cu tabla de rummy.

În celălalt vestiar, Sporting trebuie să-și șlefuiască perla înainte de-a scoate-o la mezat, așa că mă aștept ca Buziuc să devină golgheterul seriei. Dacă mai joacă în câteva parodii precum cea cu Râmnicu Sărat, are toate șansele să și reușească. Așa cum, în urmă cu mai bine de două decenii, securitatea și Postelnicu reușea să-i asigure gheata de aur lui Mateuț, într-una dintre cele mai mari minciuni ale fotbalului românesc.

Meciul direct se joacă spre sfârșitul lunii aprilie și mă aștept ca egalul tolomac din toamnă să nu se repete. Conducătorii ambelor echipe sug până la urmă de la aceiași țâță publică și vor fi constrânși să-și dea mâna, într-un pact între diavoli semnat la mijlocul punții. Patronii de la noi rămân însă cel mult niște investitori sentimentali. Ei finanțează fotbalul la nivel de cămătărie, împrumută cluburile până vin banii de la primărie.

Poate că povestea Rapidului va continua dincolo de fluierul final al campaniei electorale, dar numai sub alt nume. Glasul roților de tren sună a manea pe Areni. Ce vom face în cazul fericit în care vom ajunge din nou în Liga a 2-a!? Odată reașezați la masa bogaților, vom face ce vom face si iar vom scăpa pâinea în rahat. Tipic.

www.chido.blog.com

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Fanioane ilegitime"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*