De ce nu ne vor?!

Gata cu ştirile despre viaţa în Khabarovsk! Daniel Bălan a semnat cu FC Botoşani. Goian şi Roman sunt următoarele ţinte ale lui Şfaiţer, urmând să-şi încheie cariera la Dorohoi. Speranţele fotbalului sucevean îsi vor face junioratul la Botoşani, în drumul spre Constanţa. Între timp, patronii pe bani publici ai echipelor din Suceava îşi numără unul altuia penalty-urile, cu o perseverenţă specifică fotbalului de la sate. Şi Marin Barbu a refuzat o nouă ofertă de a antrena Suceava, alegând Bacăul. Imediat cei doi au fost acuzaţi de înaltă trădare. Lipsa banilor şi glodul Ligii a III-a formează paravanul după care ne ascundem pentru a arunca acuzaţii, insulte, mucozităţi vâscoase. În fapt, marii vinovaţi suntem tot noi: ziariştii, finanţatorii, preşedintii, antrenorii, jucătorii şi suporterii.

Ştirile despre Rapid şi Sporting abundă, în special în segmentul online al presei sucevene, doar pentru că deocamdată atât avem la capitolul fotbal. Multe fotografii, puţin profesionalism, atitudine şi mai puţină. Gratulaţi cu poze mai mult sau mai puţin gratuite, o parte dintre practicanţii fotbalului din Suceava, în special cei tineri, îşi dau aere. Deocamdată, mirajul unor fotografii pentru Facebook nu îi suficient de tentant pentru “Magiun”, Bălan, Roheţki sau Homneac.

Suceava este un judeţ cu mulţi bani, dar fără oameni cu bani. Rapid şi Sporting sunt mai degrabă nişte pretexte folosite de băieţi deştepţi pentru a cerşi bani de la Primărie. Când vine vorba despre fotbal, pe primarul Ion Lungu îl asemuiesc unui tată cu doi băieţi. Preocupat mai mult de propria carieră, le aruncă nişte bani de buzunar celor doi ţânci, poate nu le va mai auzi gura. Şi-ar dori să se laude măcar cu unul dintre ei în faţa prietenilor de pahar, dar nu îşi permite să investească în ei toţi banii. Nu îi rămâne decât să spere că, odată maturizat, fătul se va realiza pe cont propriu. Doar naivii pot crede că fotbalul mai reprezintă o miză electorală pentru Ion Lungu. În aceste condiţii, mutarea lui Porumboiu la Suceava cu tot cu echipa din Vaslui pare mai probabilă acum decât promovarea Sucevei în Liga I cu bani de la Bujoreanu sau Prichici.

Cu un ochi la Bacău şi cu altul la Anton, Dumitru Moldovan lucrează cu materialul, dar mai ales, cu banii clientului. Au trecut vremurile în care Cetatea sau Sporting vindeau jucători. Nici relaţia actualului manager al Rapidului cu cumătrul Şfaiţer nu mai pare a fi ce era odată. De urmărit jocurile Dorohoiului în retur!

Antrenorii cu care Suceava aspiră la performanţă sunt localnici, aceiaşi, rulaţi de la o echipă la alta în funcţie de mofturile unor jucători sau ale unor finanţatori pretenţioşi. Orice altă sugestie este contracarată în zeflemea de experienţa cu “mercenarul” Marian Pană. Probabil Vasile Simionaş, Costică Rădulescu şi Marin Barbu or fi trecut prin tagma profesorilor de la LPS până să poată antrena pe Areni.

Lăudat peste măsură de foşti jucători sau antrenori, suporterul sucevean se află undeva la limita dintre nostalgie şi penibil. Se laudă cu Foresta, îi vrea din nou la Suceava pe Barbu şi Bălan, dar îl înjură birjăreşte pe Semeghin. Tinerii talentaţi care au norocul să fie titularizaţi sunt admonestaţi din tribune încă de la prima greşeală.

Cam aşa arată tabloul fotbalului sucevean la care “Magiun” şi Bălan sunt invitaţi să dea o semnătura. Nu banii i-au făcut sa refuze Suceava, iar patru luni în Liga a III-a nu înseamnă mult. Din păcate pentru noi – îndobitociţii, cei care au mai umblat prin lume sesizează uşor unde se vrea şi se poate face performanţă. Suceava rămâne deocamdată cu încă o palmă primită de la Cornel Şfaiţer, fraierit cândva să pompeze bani în fotbalul sucevean.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "De ce nu ne vor?!"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*