Ciobanu, jupân de salon

Pe la începutul anilor ’90, o fată de fată explica într-o reclamă televizată că „dacă vrei poţi”. Reclama asta devenise aproape un aforism şi era auzită peste tot. În troleibuz, la băi, în curtea şcolii, la priveghi sau la striptease. Ba chiar am întîlnit-o şi-ntr-o campanie electorală în forma „Dacă vrei să schimbi puterea, poţi”.

Notorietatea aforistică s-a stins odată cu trecerea timpului. Fata din reclamă probabil că s-a cam băbit şi a ajuns acum, din jună primă, o mătuşă anodină, iar mentalul social, atît de uituc şi labil, s-a aglomerat cu alte „înţelepciuni” populare. Rămîne, însă, conţinutul sintagmei care nu-i totuşi unul de lepădat atîta vreme cît el poartă un mesaj clar şi o motivaţie psihologică.

Faptul că dimensiunea volitivă poate, prin tăria ei, contracara un rival mult mai echipat şi mai valoros, rămîne o temă de meditaţie. Rămîne şi o lecţie de psihologie demnă de reconsiderat, mai ales în activităţile care presupun dihotomia învinşi-învingători.

Probabil că Ovidiu Ciobanu, antrenorul de la Sporting Suceava, a umblat niţel la psihicul elevilor săi înainte de meciul de baraj desfăşurat la Odorheiul Secuiesc în compania mult mai fiţoasei echipe FCM II Tîrgu Mureş. De fapt, s-au întîlnit doi Ovidiu. Ovidiu Ciobanu, cu lotul sucevenilor veniţi să-şi vîndă scump pielea, şi Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul echipei de primă ligă fotbalistică din Tîrgu Mureş, care a „teleportat” nu mai puţin de nouă jucători de-ai săi pentru a ajuta echipa a doua mureşeană.

Pronosticul era aproape în totalitate împotriva sucevenilor. Jucam în deplasare şi întîlneam o galerie ostilă, dar mai ales o echipă în care şi printre rezerve erau nişte mici vedete. Ovidiu Ciobanu şi băieţii săi s-au dus la Odorheiul Secuiesc chitiţi să răstoarne carul mare. Sprijiniţi de o galerie de cam 100 de oameni, în mijlocul căreia s-a aflat şi fostul antrenor al Forestei Marian Barbu, sucevenii au confiscat victoria în prelungiri. Ei au jucat cu cap, cu dăruire şi tenacitate, demostrînd că atît de banalul aforism „dacă vrei poţi” e capabil să te transforme din outsider în cîştigător. Aşa cum zicea şi Ovidiu Ciobanu, om aflat la prima sa promovare ca antrenor, mureşenii „s-au crezut învingători dinainte, noi am jucat cu ambiţie şi cu atitudine”.

Băi, fir-ar să fie, oare de ce nu se predă lecţia asta cu ambiţia şi atitudinea şi budincilor cu jambiere de la Naţională care, în afară de ultimul meci cu Bosnia de la Bucureşti, au jucat sîrba-n căruţă ca nişte domnişorele de pension. Înaintea meciului cu Sporting Suceava, tîrg-mureşenii nu doar că se vedeau promovaţi, ci dădeau cu exactitate şi scorul la pauza: 3-0 în favoarea lor. Întîi i-a amuţit pe ardeleni Mircea Negru, cu un gol în prima jumătate de oră, iar în prelungiri (după încă un gol al suceveanului Căinari, anulat în mod ciudat de tuşier) a venit faza de excepţie care a adus victoria: lob elegant al lui Crişu peste portarul mureşean. Crişu, care i-a promis lui Ovidiu Ciobanu că, dacă îl bagă în teren, îl va face antrenor mare, nu şi-a uitat promisiunea. O bucurie mare a fost şi pentru puştiul Cristian Butnariu, care la doar 17 ani a avut o prestaţie de senior în poarta Sportingului. La suceveni, a pus serios osul şi Guriţă, fosta glorie fotbalistică a Sucevei care, după ce a plecat din Areni, a evoluat cu succes la Steaua, Farul Constanţa şi Oţelul Galaţi (actuala campioană a României).

Toţi băieţii ăştia merită laurii. Jucătorii şi antrenorii, dar şi cei care stau în spatele echipei, adică finanţatorii Dumitru şi Ion Prichici, şi Ilie Lahman. Cei din urmă au trăit nebunia frumoasă a unei victorii şi a unei promovări în situaţia în care aproape nimeni nu paria pe ei. S-a demonstrat că oamenii n-au aruncat banii-n vînt.

Pentru că a refuzat mentalitatea looser-ului, pentru că a imprimat dinamism, hotărîre şi bărbăţie elevilor săi, şi pentru că a demonstrat că sintagma „dacă vrei poţi” este o formulă magică a cîştigătorilor, antrenorul Ovidiu Ciobanu este jupânul nostru de salon.

Sursa: Jupanu

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "Ciobanu, jupân de salon"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*