Si-au facut planul de medalii

Desemnată cea mai buna sportivă din judeţ în anul 2013, canotoarea Geanina Beleagă a vorbit în cadrul emisiunii Fair Play despre performanţele obţinute şi despre obiectivele pe care şi le-a propus în noul an. Sportiva pregătită la CSM Suceava de antrenorul Ioan Despa este curtată de cele mai puternice cluburi din ţară, însă deocamdata nu a dat curs vreunei oferte.

Geanina Beleagă şi-a trecut în cont până acum mai multe titluri de campioană naţională, iar cu echipajul de 8+1 al României a câştigat aurul european şi mondial. Graţie acestor rezultate, suceveanca este dorită acum la Steaua, Dinamo, Orşova şi Călăraşi. Geanina Beleagă preferă să rămână deocamdată în Suceava şi şi-a amintit despre cum a început aventura în canotaj.

„Cariera mea în canotaj a început la vârsta de 13 ani. Eram la şcoala din Valea Moldovei, iar domnii Despa Ioan şi Avrămia Vasile au venit pentru a selecţiona copii. Peste o săptămână am mers la Fălticeni, curioasă să aflu mai multe despre ce înseamnă canotajul. După cinci ani de muncă şi greutăţi am ajuns să am rezultate bune şi chiar foarte bune. Acum aş putea să plec la orice club mare, dar am de gând să rămân la CSM Suceava atât timp cât mă vor sprijini. Dacă nu, nu am de ales”, a mărturisit canotoarea suceveană, care va susţine în vară examenul de bacalaureat.

Geanina Beleagă a încheiat recent junioratul şi speră ca de acum să confirme la tineret şi  la seniori. Sportiva legitimată la CSM Suceava admite însă că visul ei este participarea la Jocurile Olimpice.

“Anul acesta vreau să mă menţin pe aceeaşi linie, să particip la Campionatul Mondial de tineret şi, de ce nu, să iau tot locul întâi. Cel mai important este să prind barca. În viitorul mai îndepărtat aş vrea să continui cu sportul şi poate în 2016 sau în 2020 să fiu la Olimpiadă. Vreau să o iau treptat, nu vreau să se pună speranţe în mine şi să dezamăgesc”, a mai spus Geanina Beleagă.

La rândul său, antrenorul secţiei de canotaj de la CSM Suceava, Ioan Despa, s-a declarat foarte mulţumit de rezultatele obţinute de sportivii săi pe parcursul ultimului an.

“2013 a fost un an foarte bun şi sunt foarte mulţumit în primul rând de Geanina, pentru că de când o am în pregătire a ieşit campioană naţională, balcanică, europeană şi mondială. Sper să se descurce la fel de bine şi la tineret, iar ce va fi mai încolo vom vedea. Ne dorim ca Geanina să rămână la noi, dar doar dacă putem să o susţinem. Altfel nu are rost să se chinuie aici. Anul acesta a fost destul de greu, mai ales că din septembrie n-am mai avut bani deloc de la CSM Suceava. Ne-a mai ajutat Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, iar până la urmă am încheiat anul cu bine. Avem o susţinere bună de la Federaţie, fără sprijin de acolo ar fi exagerat de greu pentru canotaj. Am o colaborare foarte bună cu domnul Vasile Avrămia şi cu doamna Ana Avrămia de la “Nicu Gane” Fălticeni. Singur nu poţi face nimic, mai ales că la Fălticeni avem centru de juniori I pe zona Moldovei”, a declarat Ioan Despa.

Antrenorul sucevean a mers la începutul acestei săptămâni la club unde a prezentat evaluarea pe anul trecut şi obiectivele pentru acest an: “Ne-am propus un număr de 14 medalii şi participarea Geaninei la Campionatul Mondial de tineret. Totodată, vrem ca măcar unul dintre baieţii din lotul de juniori, Valentin Porcos, Cosmin Pascari şi Constantin Ştefăroi, să mearga la Europene şi Mondiale. În clasament, Pascari este mai în faţă, dar vom vedea. Mai sunt Naţionalele, unde am copii destul de buni şi sunt sigur că vom lua medalii.”

Canotorii suceveni au plecat marţi într-un stagiu de pregătire de trei săptămâni la Vatra Dornei, unde vor efectua câte două antrenamente pe zi. La două săptămâni după revenirea acasă, sportivii pregătiţi de Ioan Despa au programate normele de control şi cele două concursuri de iarnă: Cupa României pe ergometru şi Campionatul Naţional pe ergometru.

“După concursurile de iarnă urmează aprilie, luna cea mai importantă pentru canotaj, când au loc selecţiile pentru Mondiale şi Europene. Atunci se trage linie şi se vede ce s-a muncit toată iarna. În funcţie de timpii scoşi se face barca pentru Europenele programate la sfârşitul lunii mai şi Mondialele de la începutul lunii august”, a conchis Ioan Despa.

Arată mai multe

Articole pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *