A fugit de 5 ori în jurul lumii

În peste 20 de ani de carieră, atleta a strâns pe talpa adidaşilor de antrenament şi competiţie aproape 200.000 de kilometri. Cristina Casandra face parte din lotul României şi vrea să schimbe locul 5 de la Olimpiada Beijing 2008 cu aurul la Londra 2012. La o medie de 30 de kilometri pe zi, pentru că face două antrenamente, în 300 de zile, rezultă că într-un an atleta aleargă cel puţin 9.000 de kilometri. În 20 de ani de activitate, calculele arată că a tocit papucii de sport în peste 180.000 de kilometri.

Singura pauză pe care a făcut-o a fost când a născut-o pe Raisa, în urmă cu 10 luni. Fetiţa este obişnuită deja să-i zâmbească mamei când fuge pe stadion sau când i se prepară mâncarea la hotel sau în avion. „Raisa merge cu noi peste tot în lume, în funcţie de locul în care se desfăşoară competiţiile“, precizează atleta. Cristina Casandra, în vârstă de 34 de ani, a depăşit graniţele legendei de Suceava şi i-a dat aură olimpică. De cel puţin zece ani este considerată atleta cea mai bună din municipiu, oraş pe care l-a descoperit în urmă cu 13 ani, când s-a căsătorit cu Silviu, tot sportiv, respectiv mărşuitor, cu numeroase titluri naţionale. Atât Cristina, cât şi Silviu Casandra aparţin de C:ubul Sportiv Municipal Suceava. „Am primit sprijin financiar de la club chiar şi în perioada în care am născut. Am alergat pe pistă până în săptămâna a 28-a de sarcină“, a mai spus Cristina.

Performanţele de la competiţii, cele două recorduri mondiale trecute în dreptul numelui ei, au făcut ca Suceava să rămână doar locul în care stă în timpul liber, care se rezumă la 2-3 săptămâni pe an. În rest, îşi ia familia şi se luptă cu cronometrul în cantonamentele de la Izvorani sau Piatra Arsă, pentru că face parte din lotul naţional, sau pe pistele mondiale sau olimpice. Proaspăt întoarsă de la Europenele de atletism, desfăşurate la Izmir, Turcia, Cristina vrea să transforme medalia de bronz cu cea de aur. „

Când mă întreabă lumea cum mi-am descoperit pasiunea pentru atletism, glumesc. Am început să alerg, copil fiind, atunci când mama arunca punga, că auzise că se dă ceva la magazin, şi era vital să ajungi printre primii la coadă ca să prinzi pâine, ouă, carne sau lapte“, explică cu umor Cristina Casandra cum şi-a învăţat picioarele, în timp, să fie printre cele mai rapide din lume.

La 10 ani m-a descoperit profesorul Teodor Bidean care, după ce a reuşit cu greu să-i determine pe ai mei să mă lase la antrenamente, m-a antrenat în perioada 90-98“, povesteşte atleta. După 998 l-a cunoscut pe Silviu, sportiv sucevean campion la Naţionalele de marş, cu care s-a căsătorit. Ulterior, Silviu i-a devenit şi antrenor. A fost momentul în care a părăsit Zalăul, oraşul natal, pentru Suceava. De atunci, Cristina aleargă prin toată lumea purtând după ea numele moldovenesc.

Privind retrospectiv, Cristina Casandra spune că cea mai bună performanţă din carieră a fost locul cinci la Jocurile Olimpice de la Beijing, din anul 2008. Dezamăgirea cea mai mare a fost în anul 2009 când a ratat calificarea la Campionatele Mondiale de atletism, care au avut loc la Berlin. „Nu-i nimic. Cădem, ne ridicăm şi alergăm mai departe. Asta înseamnă spiritul de sportiv, motoraşul care ne duce tot mai departe şi ne dă putere să luptăm în continuare“, se consolează Cristina.

Palmares:
-de opt ori campioană naţională la 3.000 de metri obstacole;
-medalie de argint la Cupa Europei la atletism, 2008, Turcia;
-locul 5 la Olimpiada Beijing;
-locul 3 la campionatul european 2011 Turcia;
-două recorduri mondiale;
-cupa Europei la individual în 2007;
-aur la campionatul balcanic din Grecia 2006.

Sursa: Adevarul

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "A fugit de 5 ori în jurul lumii"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*