4 jocuri de cărți de care ar trebui să știe toată lumea

Jocurile de cărți există de mult timp, sub diferite forme, fiind inventate în Orientul Îndepărtat. De acolo, au venit în Vest cu diferite transformări, iar în anii 1400 francezii au solidificat pachetul de 52 de cărți și cele patru costume – pică, treflă, inimi și romburi – pe care le folosim astăzi. Deși seturile de cărți variază de la o cultură și de la o națiune la alta, acest sistem rămâne cel mai utilizat pe scară largă în întreaga lume. De secole, focurile de tabără și mesele din sufragerie au fost punctele cheie în care prietenii și necunoscuții s-au adunat în timpul liber pentru a juca fel de fel de jocuri de cărți. Patru dintre cele mai cunoscute sunt prezentate în acest articol.

Rummy sau Remi, văzut ca o categorie în sine de jocuri de cărți, se învârte în jurul conceptului conform căruia participanții încearcă să facă anumite combinații – în general fie de 3+ de același număr sau de același simbol, fie de 3+ cărți potrivite în succesiune, ceea ce se va numi o rundă.  Este, de asemenea, un joc în care jucătorii aleg o carte fie dintr-o grămadă care nu ar urma să fie împărțită, fie dintr-o grămadă de decartare și renunță totodată la o carte nedorită. Când toate cărțile unui jucător fac parte dintr-o combinație specifică regulilor(sau atâtea câte sunt necesare în funcție de variație), ei ies și obțin puncte în funcție de ceea ce au ceilalți jucătorii rămas în mână. În mare parte, un jucător va juca în concordanță cu un număr de punct stabilit, foarte des acesta fiind 100.

Blackjack-ul este un joc de cărți unic, deoarece este în primul rând un joc pe care îl găsești într-un cazinou. Este, de fapt, cel mai jucat joc de cazinou, și, în mare parte, pentru că este rapid de jucat și ușor de învățat. Tu și/sau un grup de alți jucători jucați împotriva dealerului – doar dealer-ul,  nu concurați cu alți jucători – pentru a vedea ale căror cărți se pot apropia cel mai mult de adunarea numerică la 21(sau la 21), fără a trece peste. Singurul scop în jocul de blackjack este, așadar, să învingi dealer-ul. Nu contează dacă joci blackjack online sau într-un cazinou fizic. Indiferent de locul în care te afli – în SUA, Asia, Europa sau oriunde altundeva – regulile sunt întotdeauna aceleași. Același lucru este valabil pentru toate variantele de blackjack. Toate au același scop în spate. Cu toate acestea, s-ar putea să dai și de câteva restricții minore care îl deosebesc de jocul standard pe care l-ai putea juca într-un cazinou din SUA, cum ar fi directiva care separă blackjack-ul nicio carte proprie de blackjack-ul standard. Dealer-ul de obicei nu se va uita la cartea sa până când jucătorii și-au încheiat runda. Cu toate acestea, regula europeană fără nicio carte proprie impune ca dealerul să-și retragă cartea imediat după ce toți jucătorii de la masă intră în posesia mâinilor lor.

Jocul cunoscut drept cribbage este în atenția jucătorilor de secole întregi. Deși încorporează o tablă, este într-adevăr un joc de cărți pentru două persoane(deși 3 și 4 pot fi ușor adaptate cu doar mici diferențe), tabla fiind folosită doar pentru a ține evidența punctelor acumulate. Există două părți pentru cribbage: atașarea(numărarea numerică a cărților tale și ale adversarului tău până la 31) și numărarea(realizarea de seturi și runde cu cărțile tale). Este un joc care cu greu ar putea fi încadrat în alte categorii mai largi de jocuri, fiind totodată deosebit de distractiv și unic; chiar nu există altceva asemănător.

Solitaire, ca un grup de jocuri jucate în principal de unul singur, a fost dezvoltat pentru prima dată la mijlocul anilor 1700 și a apărut pentru prima dată codificat în scris cam în aceeași perioadă. Cel mai probabil, toată lumea are deja o versiune preferată a jocului. Solitaire a fost de fapt jucat pentru prima dată între mai mulți oameni, realizându-se mișcări fie pe rând, fie jucând fiecare cu propriul pachet și văzând cine va „câștiga” primul. Nu este deloc exclusă posibilitatea ca versiunea jucată împotriva pachetului de cărți în sine să fi fost creată de oameni care exersează pentru varietatea multiplayer. Curând, au apărut nenumărate versiuni de Solitaire, deoarece orice jucător putea să facă orice set de reguli pe care și le dorea. Se spune că Napoleon a jucat când a fost exilat și, deși o serie de versiuni de Solitaire poartă numele lui, acest zvon este, probabil, doar un zvon.

COMENTARII:

Scrie un comentariu! la "4 jocuri de cărți de care ar trebui să știe toată lumea"

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*